21 Mayıs 2012 Pazartesi

Piyasalar:   USD: 1,8295down  |  EURO: 2,3355down  |  İMKB: 56.936down
  

Uluslararası tehlikeye uluslararası önlem

 Yerel tohumların korunmasını destekleyen çiftçiler, Bornova'da biraraya geldi. Dünya çiftçilerine, tohum koruma yöntemleri eğitimi verildi


Uluslararası tehlikeye  uluslararası önlem

 Yerel tohumların korunmasını destekleyen çiftçiler, Bornova'da biraraya geldi. Dünya çiftçilerine, tohum koruma yöntemleri eğitimi verildi

Türk çiftçisinin satışı yasa ile yasaklanan yerel tohumlarının yok olmasını önlemek için Kemalpaşa Belediyesi ile birlikte ‘Tohum Takas Şenliği’ hazırlıklarını başlatan Bornova Belediyesi, bu konuda uluslararası bir organizasyona imza attı. Sebze ve meyvelerin üretiminde uluslararası tohum tekellerine bağımlılığı ortadan kaldırmak için yerel tohumların korunmasını destekleyen Bornova Belediyesi dünya çiftçilerini Bornova’da bir araya getirerek eğitim verdi.

Mevlana Toplum ve Bilim Merkezi’ndeki organizasyonda Fransa’da kurulan ve tüm dünyadaki çiftçilere destek veren ‘Kokopelli Yerli Tohum Koruma ve Geliştirme Derneği’ üyesi çiftçiler sunum yaptı. Toplantıda, kendi tarlalarında yıllardır sebze ve meyve üreticiliği yapıp kendi tohumlarını üreten çiftçiler, Türkiye’den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çiftçilere doğru şekilde tohum elde etmesi ve bunları koruma yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Organizasyona İsviçre, Fransa gibi ülkelerle Mardin, Ankara, Muğla, Giresun, Manisa ve İzmir’in ilçelerinden çiftçiler katılarak dersleri dinlediler. Kokopelli Derneği’ne üye çiftçilerden Alan Carter, Martina Witmer ve Jamie Patten ‘Yerel Tohumların ve Çoğaltılmasının önemi’ konusunda deneyimlerini paylaştı. Toplantıya katılan çiftçilerin edindikleri bilgileri çevrelerindeki diğer çiftçilerle paylaşacakları dile getirildi.

Kapsamlı bir sunum yapan Fransız çiftçi Alan Carter, yaklaşık 15 yıldır kendi tohumlarını ürettiğini belirterek, “Türkiye’de bir belediye başkanının yerel tohumların korunmasını önemsemesinin çok önemli olduğunu söyledi. Carter, “Başkan Sındır’a teşekkür ediyorum. Böyle bir belediye başkanının olması büyük bir şans. Fransa’da böyle bir destek bulamıyoruz” dedi. Yerel ortama ve iklime uyum sağlayan doğal yerel tohumların yok olma aşamasına geldiğini belirten Carter, “Hibrid tohumları üreten uluslararası firmaların esiri haline geldik. Sürekli onlardan tohum almak zorunda kalıyoruz çünkü, hibrid tohumlar yerel tohumlar gibi kendi kendini üretemiyor” dedi.

İnsanlığın 10 bin yılda mücadele ederek geliştirdiği tohumların yok olması için bir kuşağın yeterli olduğunu söyleyen Carter, “1800 yılında tükettiğimiz gıdalar 1300 çeşit tohumdan üretiliyordu. Bugün tükettiğimiz gıdanın yüzde 90’ı ise 30 farklı tohumdan üretiliyor. Hala kendi tohumumuzu üretip eski çeşitliliği tekrar sağlayabiliriz” dedi. Jamie Patten ise birçok yerel tohumu paylaştıklarını birçok tohumu da kaybettiklerini ancak bu sürecin tersine dönebileceğine inandığını söyledi.

Toplantıda, bir türe ait iki çeşidin yapay yollarla döllenmesiyle elde edilen hibrit tohumların yerel tohumları yok olma aşamasına getirdiği vurgulandı. Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, eğitimlerde alınan bilgilerin çiftçilerle paylaşılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu ise medeniyetin tarımla başladığını bunun da tohumların saklanması sayesinde olduğunu, bu konuda gereken duyarlılığı göstermeye devam edeceklerini söyledi.

Tohum takas Şenliği Nisan'da

Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır ise, gitgide herşeyin yitirildiğini belirterek, “Gıda egemenliğimizi yitiriyoruz. Tohumlarımız elde gidiyor. Çeşitlerimiz yok oluyor. Bize dayatılan tohum ve bitki çeşitleri tarlalarımızda egemen olmaya başlıyor. Kendi öz kaynağımız olan, yaşamın en temel kaynağı olan tohumun üretilmesi yaygınlaştırılması çok hayati önem taşıyor. Bu nedenle bu eğitimi Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile işbirliğinde yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” dedi. Başkan Sındır, sağlıklı doğal gıdaların temeli olan yerel tohumların korunması için gereken desteği vermeye devam edeceklerini, Nisan ayında da bu amaçla Tohum Takas Şenliği düzenleyeceklerini söyledi.





Haberi Paylaş

FacebookDiggYahooMySpace

Metin Araçları

BüyütKüçült


Tük Kızılayı
En Çok Okunan Haberler
MEVSİM Marketler Zinciri