22 Mayıs 2012 Salı

Piyasalar:   USD: 1,8245down  |  EURO: 2,3295down  |  İMKB: 57.079up
  

İŞTE YAŞAR’IN MUCİTLERİ!

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan otomobilden sonra, engelliler için aynı teknolojiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.


   İŞTE YAŞAR’IN MUCİTLERİ!

Yaşar Üniversitesi öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan otomobilden sonra, engelliler için aynı teknolojiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti. Güneş enerjisiyle çalışan otomobil üreterek TÜBİTAK Formula G yarışlarına katılan Yaşar Üniversitesi öğrencileri, aynı sistemi engelliler için geliştirerek, güneş enerjisiyle çalışan tekerlekli sandalye üretti.Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hacer Şekerci koordinatörlüğünde yürütülen projede 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri Salih Poyraz, Erhan Acar, Muhammet Özdemir ve Yunus Emre Kursav görev aldı. Yaklaşık 4 ay süren projede öğrenciler, ilk olarak engellilerin kullanabileceği ve aynı zamanda aküyle de hareket edebilen engelli aracını tespit etti. Ardından aracın üzerine yerleştirelecek güneş enerji panellerini belirleyen öğrenciler, İstanbul’da özel bir şirketten destek alarak, teknikerler gözetiminde araca uygun panelleri hazırladı. İzmir’deki bir krom atölyesinden de panellerin montajıyla ilgili destek alan öğrenciler, elektrik bağlantılarını da tamamlayıp, aracı hareket ettirmeyi başardı.
Dört saat gidiyor

Proje sayesinde engellilerin kullandığı araçlar, güneş enerjisiyle şarj edilebiliyor. Akü ile çalışan bir engelli aracı yaklaşık 4 saat boyunca hareket ederken, güneş enerjisiyle şarj olan araç yaklaşık yüzde 30 oranında daha uzun süre kullanım sağlıyor. Verimi daha yüksek güneş enerji panelleri kullanılarak bu sürenin arttırılabileceğini belirten öğrenciler, farklı panellerle performans testlerini sürdürüyor.



Haberi Paylaş

FacebookDiggYahooMySpace

Metin Araçları

BüyütKüçült


Tük Kızılayı
En Çok Okunan Haberler
MEVSİM Marketler Zinciri