Bayram kapıya dayandı…
Yusuf VANGÖL

Yusuf VANGÖL

Bayram kapıya dayandı…

24 Ağustos 2017 - 10:13

Kurban Bayramı'nın yaklaştığı şu günlerde vatandaşımız; kesmeyi düşündüğü kurbanını, her yıl olduğu gibi bu yıl da, haklı olarak bütçesine uygun bir şekilde kesip kesemeyeceğini düşünmekte…

Vatandaşımıza öncelikle şunu belirtmekte yarar var.

Hatırlanacağı üzere, Bakanlar Kurulumuzun almış olduğu “Canlı Hayvan ve Et İthalatında Tarife Kontenjanının Uygulanması Hakkında Karar” ile Et ve Süt Kurumu’na (ESK), sıfır gümrükle canlı hayvan ve et ithalatı için tarife kontenjanı açıldı.

Et ve Süt Kurumu; 29 Temmuz 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2017/10604 sayılı bu karar uyarınca, sıfır gümrük vergisiyle canlı hayvan, taze veya soğutulmuş et ile karkas et ithal edebilecek.

Böylece Et ve Süt Kurumu; 2018 yılı sonuna kadar 500 bin canlı büyükbaş hayvan, 475 bin baş canlı koyun ve keçi ile 75 bin ton taze veya soğutulmuş büyükbaş hayvan eti ve ayrıca 2017 yılı sonuna kadar da, 20 bin ton çeyrek karkas etini sıfır gümrük vergisiyle ithal edebilecek.

Gerek Bakanlar Kurulumuzun almış olduğu canlı hayvan ve et ithalatı ile ilgili bu karar gerekse büyük ve küçükbaş hayvan üreticimizin elindeki mevcut stoklar, bu yıl kurbanlık hayvanlarımızın fiyatlarında geçen seneye nazaran canlı ağırlık olarak kilogramında 2-3 liradan fazla bir artış olmayacağını göstermekte.

Kurbanlık hayvanlarımızın fiyatı, tabii ki vatandaşımız açısından çok önemli. Ancak, kurbanlık hayvanlarımızın fiyatı kadar, bu hayvanlarımızın satın alınırken, kestirirken, kesim öncesi ve kesim sonrası bilinmesi, dikkat edilmesi gereken hususlarda çok önemli.

Şimdi özetle bu hususlar hakkında bazı kısa bilgiler verelim.

Her şeyden önce kurban edeceğimiz hayvanın sağlıklı, azalarının tam ve besili olması; hem ibadet açısından, hem de kesilen ette gıda güvenliği dolayısıyla insan sağlığı açısından oldukça önemli bir konu.

Kurban alacak olan vatandaşlarımızın dikkat edeceği bir diğer husus ise; ilimize çeşitli bölgelerden getirilen kurbanlık hayvanların küpeli olması, büyükbaş hayvanların pasaportunun, küçükbaş hayvanların ise nakil belgesi ve/ veya Veteriner Sağlık Raporunun bulunmasıdır.

Zira Kurban Bayramı sebebiyle büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketlerinin yoğun olduğu bu dönemde, zoonoz adını verdiğimiz hayvan hastalıklarının yayılma riski de artmakta, artan risk nedeniyle gerek insan gerekse hayvan sağlığı tehdit altına girmekte, dolaylı olarak ülke ekonomimizde büyük kayıplara neden olunmaktadır.

Önemli olan hususlardan bir diğeri de, kurbanlık hayvanların kesildiği yerlerdir.

Kurbanlarımız; insanların gelip geçtiği cadde, sokak ve meydanlarda, dinlendiği park ve bahçelerde, akarsu kenarlarında kesilmemeli, kurban keserken çevre rahatsız edilmemelidir.

Kurbanların kombina, mezbaha ve bu iş için ayrılmış yerlerde veya Kurban Hizmetleri Komisyonlarının önceden belirlediği yerlerde kesilmesi tercih edilmelidir.

Çünkü buralarda temizlik hizmetleri, sıcak ve soğuk su, tuvalet, askı, kanal ve çukur, atık ve artık imha yeri gibi imkânlar ile usta kesicilerimiz olan kasap esnaflarımız, muayene ve kontrol hizmetleri yapan veteriner hekimlerimiz bulunmaktadır.

Kesim sonrası elde edilen ve ülkemiz açısından ekonomik değeri olan kurban derilerimiz ise; 1-2 saat dinlendirdikten sonra derinin yarısı veya üçte biri kadar ağırlıkta, tercihen kaya tuzu ile tuzlamalıdır.

Kurbanınızın kabul olması dileğimle, Mübarek Kurban Bayramınızı en kalbi duygularımla kutluyor, daha nice mutlu bayramlar diliyorum.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar