Balık ülkemizin başlıca beslenme gıdaları arasında yer alan ve vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinlerin başında gelmektedir.

Balık zehirlenmesi nedir? Nasıl anlaşılır? YenigünÜlkemizin 3 tarafı denizlerle çevrili olduğundan deniz ürünleri tüketimi oldukça zengin. uzmanların haftada en az 2 gün tüketmemizi önerdiği balık oldukça faydalı bir gıda türüdür. Ancak balık tüketiminde bazen zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyoruz.

Balık, haftada en az 2 defa tüketilmesi gereken besinlerden biridir. Vücut fonksiyonlarının en sağlıklı şekilde çalışması için balıktan omega 3 yağ asitleri karşılanmalıdır. Ayrıca balık, fosfor içeren ve vücudun ihtiyaç duyduğu besinler arasında yer alır. Balık tüketirken mevsimine göre balık seçmelisiniz. Ayrıca satın alacağınız balığın taze ve temiz olmasına da özen göstermelisiniz.

Balık Zehirlenmesi Belirtileri, Nasıl Anlaşılır?

  • Balık tüketiminden sonra oluşan karın ağrısı
  • Karın ağrısının ardından gelen mide bulantısı ve kusma
  • Birden yükselen ateş
  • Mide krampı
  • Baygınlık
  • Baş dönmesi ve halsizlik
  • Deride oluşan kaşıntı ve döküntü
  • Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşma
  • Cildin soğuk suya değmesi halinde yanma hissi
  • Şiddetli balık zehirlenmesinde ise şok geçirme hali görülmektedir.

Balık zehirlenmesi tedavisi için belirtileri hissettiğinizde öncelikle sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Balık Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

  • Kusmaya Çalışın
  • Bolca Su İçin
  • Hafif Gıdalar ile Beslenin
  • Limonlu Su İçin
  • Muz Tüketin

Taze ve hijyenik olmayan balıkların tüketimi, besin zehirlenmesine neden olur. Balık tüketirken aynı anda bazı besinlerin yenilmemesi de vurgulanan konulardan biridir. Söz konusu balık zehirlenmesi ise; balık zehirlenmesinin neden olduğuna ve belirtilerine bir mercek tutmaya ne dersiniz?

Beslenmenizde balık sıkça yer alıyorsa, sizler için hazırlanan bu bilgileri okuduğunuzda daha bilinçli davranabilirsiniz. Faydaları ile dikkat çeken balık, bazen sağlığınızı tehdit edebilir. Peki, hangi durumlarda balık kişide tehlikeli olur? Balık zehirler mi? Haydi sağlıklı yaşamın şifrelerini çözmeye!

Balık Zehirlenmesi Belirtileri – Nasıl Anlaşılır?

Gün içinde yediğiniz balıktan zehirlenmiş olabilirsiniz. Eğer bilmediğiniz bir balığı yediyseniz listemizdeki balık zehirlenmesi belirtileri gözden geçirilmeli. Balık zehirlenmesi etkileri arasında aşağıdaki maddelerden bir kısmı ya da hepsi gözlenebilmektedir.

Belirtilerden bir ya da birkaç tanesi aynı anda hissedildiğinde doktora gitmeniz gerekir.

Balıktan Zehirlendiğimi Nasıl Anlarım?

  • Balık tüketiminden sonra oluşan karın ağrısı
  • Karın ağrısının ardından gelen mide bulantısı ve kusma
  • Birden yükselen ateş
  • Mide krampı
  • Baygınlık
  • Baş dönmesi ve halsizlik
  • Deride oluşan kaşıntı ve döküntü
  • Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşma
  • Cildin soğuk suya değmesi halinde yanma hissi
  • Şiddetli balık zehirlenmesinde ise şok geçirme hali görülmektedir.

Balık Zehirlenmesine Ne İyi Gelir? Evde 5 Tedavi Yöntemi

Balık zehirlenmesi vakası ile karşı karşıya geldiğinizde sizlere yardım edecek bilgilerimiz aklınızda olsun. Listede ifade edilen tedavi yöntemleri hayat kurtaracak nitelikte!

1) Kusmaya Çalışın

  • Balık zehirlenmesinde ne yapmalı diyorsanız her zehirlenme türünde olduğu gibi zarar veren maddeyi olabildiğince vücuttan çıkarmak ilk adımdır.
  • Balık zehirlenmesinden bir an önce kurtulmak için yapmanız gereken en doğal ve basit yöntem kusmak olacak.
  • Kustuğunuz takdirde zehirli maddelerin vücuda daha fazla yayılmasını önlemiş olursunuz. Kusma sonrasında dehidrasyonu önlemek için bolca su içmelisiniz.

    2) Bolca Su İçin

  • Balık zehirlenmesi çözümü yani aslında olumsuz semptomlardan olabildiğince hızlı kurtulmanın yolu temiz sudan geçmektedir.
  • Bilmeden yediğiniz bir balıktan dolayı zehirlendiyseniz, balığın etkisinden bir an önce kurtulmanız gerekiyor.
  • Bu durumda ise bol su içip vücudunuzdaki zararlı maddeleri dışkı yoluyla atmaya çalışın.
  • Su tüketimini zehirlenmeyi anladığınız andan itibaren artırın. Doktora gittiğinizde doktorunuz da bol su içmenizi önerecektir.

    3) Hafif Gıdalar ile Beslenin

  • Balık zehirlenmesi durumunda mutlaka doktora gitmeniz gerekiyor.
  • Balık zehirlenmesi kaç günde geçer, olumsuz etkiler ne zaman ortadan kaybolur sorularının cevapları kişinin ne kadar dikkatli davranacağına göre değişir.
  • Doktorda gerekli tedavi yapıldığında bu durumun etkisinden kurtulmak için birkaç gün hafif gıdalar ile beslenmeniz önerilir. Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir.
  • Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Sebzeleri haşlayarak ya da fırınlayarak yemeyi tercih edebilirsiniz.

           4) Limonlu Su İçin

  • Balık zehirlenmesi bitkisel tedavi yöntemleri kapsamında limondan faydalanabilirsiniz.
  • Limon mide asitlerini düzenleyen bir besindir. Balık zehirlenmesi sonrasında ise limonlu su içerek midenizi temizleyebilirsiniz.
  • Tabii bu yöntemler ilk müdahaleniz olmalıdır. Ardından zaman kaybetmeden doktora görünmeyi ihmal etmemelisiniz.

    5) Muz Tüketin

  • Balık zehirlenmesinin belirtilerinden biri de ishal ve karın ağrısıdır. Balık zehirlenmesinde ne yenmeli sorunuza yanıtımız muz olacak.
  • Midenin zararlı madde algılaması ile birlikte balık zehirlenmesi ishal aracılığıyla aslında zararlı gördüğü her şeyi olabildiğince çabuk vücuttan uzaklaştırmaya çalışır.
  • Bu yan etkiyi sonlandırmak için bir adet muz yiyebilirsiniz. Muz, karın ağrısını ve ishali durduracak özelliğe sahiptir.
  • Balık zehirlenmesi ağrı oluşması vücudun güçsüz kalmasıyla ilgilidir ve muz bunun için de faydalıdır.
  • Uzman kontrolünden sonra balık zehirlenmesi evde tedavi sürecini rahat geçirmek ve kolay toparlanmak için muz size yardımcı olacaktır.

    Balık Zehirlenmesi Neden Olur?

    Her zaman faydaları anlatılan balık, ne oluyor da insan sağlığını tehdit ediyor? Balık zehirlenmesi neden yaşanıyor diye merak ettiğiniz olmuştur. Bayat balıklar zehirlenmenin en basit nedenidir. Balık zehirlenmesi nasıl olur ve bu tehlikeli duruma detaylı şekilde açıklık getirelim:

  • Balıkların bazılarında histidin adı verilen bir aminoasit yer alır. Bu aminoasit bazı durumlarda insanı zehirleyecek konuma gelir.
  • Yemek için hazırlanan balıklar, eğer kısa sürede öldürülmezse histidin maddesi histamin şeklini alır ve histamin tehlikeli bir maddedir. Balık avını seviyorsanız bu maddeye dikkat! Histamin vücuda girdiği anda zehirlenme başlar. Eğer fark edilmezse ciddi sorunlar oluşturur.
  • Balık zehirlenmesine neden olduğu bir diğer durum da; bünyesinde bakteri ve mikrop barındıran balıkların tüketimidir.
  • Sadece balığın bakteri içermesi değil balık hazırlanırken kullanılan mutfak malzemelerinin hijyenik olmaması da zehirlenme nedenidir.
  • İyi şekilde soğutulmadan pişirime hazırlanan balıklar da balık zehirlenmesine neden olur.
  • Çiğ balık zehirlenmesi durumu da bazı balık türlerinde olabilmektedir bu yüzden pişirme oranına dikkat etmekte fayda vardır.
  • Kirli sularda yaşayan balıkların yapısında cıva ya da çamur bulunabilir. Bu tür balıklar da tüketim için uygun olmadığından zehirlenme durumunu oluşturabilir.
  • Balık cıva zehirlenmesi yaşamamak adına güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapmanız önemlidir.
  • Uygun koşullarda yaşamayan balıklarda histamin maddesi ortaya çıkar ve yoğurt ile beraber tüketildiğinde histaminin etkisi daha da şiddetlenir. Bu nedenle birçok kişi tarafından balık ve yoğurt aynı anda tüketilmemelidir yargısındadır.
  • Ayrıca palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi balıkların taze şekilde ve mevsiminde tüketilmesi önerilir. Aksi halde vücutta histamin maddesinin yayılmasına neden olarak zehirlenmeyi meydana getirir.
  • Balık zehirlenmesi histamin bağlantısı kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.
  • Balık Mevsimi Listesi – Hangi Ayda Hangi Balık Yenir? 12 Ay 12 Tarif

    Zehirli Balık Türleri

    Bazı balık türleri tüketildiğinde doğrudan zehirlenme riskini oluşturur. Listede adı geçen balıkları kesinlikle tüketmemelisiniz. Bu balık türleri ise:

  • İğneli vatoz
  • Folya balığı
  • Trakonya balığı
  • Çuçuna balığı
  • İskorpit balığı
  • Rina balığı
  • Balon balığı
  • Varsam balığı

    Balık Süt Zehirlenmesi Ne Kadar Sürede Belli Olur?

    Balık ve süt aynı anda tüketildiğinde zehirlenme durumu gözlenir. Bilinmesi gereken bir şey vardır. Uygun şartlarda pişirilmeyen balıklar, süt tüketimi ile zehirlenmeye yol açar. Deniz ürünlerinde kolayca bakteri üreyebilir. Bu nedenle balığın taze ve iyi şekilde pişmiş olması önerilir. Yaşanan zehirlenmelerden yola çıkarak uzmanların ifade ettiği bilgiler şöyledir:

    Gözden kaçırmayın

    Arkadaşları İzmir depreminde ölen Berk’e veda etti Arkadaşları İzmir depreminde ölen Berk’e veda etti
  • Uygun şartlarda saklanmayan balıklar zehirlenmeye neden olur.
  • Tam pişirilmeyen balıklar, süt ile beraber kişiyi zehirleyebilir.
  • Tüketim için hazırlanan balıklarda zehirli kimyasallar yer arıyorsa, ardından alınan süt ya da yoğurt zehirlenme için meydan oluşturacaktır.
  • Balık süt zehirlenmesi yemekten sonra da gözlemlenebildiği gibi birkaç saat sonrasında da kişiyi rahatsız edebilir.
  • Eğer bayat balıktan dolayı zehirlenme yaşanıyorsa, 2 saat sonrasında belirtiler kendini gösterebilir.

    Balık Yoğurt Zehirlenmesi Öldürür Mü?

    Balık zehirlenmesi süt ve süt ürünleriyle beraber tüketilen balık yemeklerinden de kaynaklanmaktadır. Bu tip zehirlenmelerde zehirlenmeye neden olan süt ya da yoğurt değil, balığın yapısıdır. Beslenme alanında yapılan araştırmalar sonucunda taze olan balıkla beraber yoğurt tüketiminin sağlık açısından herhangi bir zararı olmadığı ifade edilir. Yani balık zehirlenmesi yoğurt bağlantısı düşünüldüğü gibi birebir ve direkt değildir.

  • Balık yoğurt zehirlenmesi çok geç fark edildiğinde sağlığı ciddi şekilde etkiler.
  • Genellikle besin zehirlenmesinde kişiye yoğurt verilerek midenin temizlenmesi sağlanır fakat balık zehirlenmesinde kesinlikle yoğurt verilmemelidir. Deniz ürünlerinden kaynaklanan zehirlenmelere karşı yoğurt zehir oranını artırıcı etkiye sahiptir.
  • Eğer balık menüsünde süt ya da süt ürünleri de tükettiyseniz, çok geç olmadan doktora görünmelisiniz.
  • Özetlemek gerekirse balık ve yoğurt taze şekilde tüketildiğinde zehirlenme riski çok düşüktür. Hayati kayıplara yol açmaz.
  • Balık zehirlenmesi etkisi balığın kendisi bayatsa oluşabilecek bir durumdur.
  • Balık zehirlenmesine karşı önlem almayı unutmayın!

  • Kokmayan ve gözleri canlı bakan balıkları satın alabilirsiniz.
  • Derisi ve kuyruğu gergin olan balıkları seçebilirsiniz.
  • Güvendiğiniz ve temiz koşullarda balık satan balıkçılardan alışveriş yapabilirsiniz.
  • Balığı hazırlarken kullanılacak eşyaların temiz olmasına özen gösterebilirsiniz.