07.06.2020, 21:25

Corona’ya karşı “sağlıklı gıdalar”

Dün “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü”üydü. Bu günün kutlanması; dünyada herkesin güvenli ve kaliteli beslenmeye hakkının olduğuna dikkat çekilmesi fikri ile ortaya çıkmıştır…

Dün “7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü”üydü. Bu günün kutlanması; dünyada herkesin güvenli ve kaliteli beslenmeye hakkının olduğuna dikkat çekilmesi fikri ile ortaya çıkmıştır…
Yüzyılın faciası “Corona virüsü” vücudu bu hastalığa direnç gösteremeyen dünya genelinde 400 binden fazla kişinin ölümüne yol açtı. Bugün de ölüm haberleri gelmeye devam ediyor…
Hastalığın ve ölümlerin “Dünya Gıda Güvenliği Günü”nde de devam etmesi kötü kullanılan “tarım alanları”nın önemini de bir kez daha gözler önüne serdi…
Daha önce de bu konuya dikkat çekmiş ve “dünyadaki çılgın sanayileşme" dönemi ile tarım alanları ve verimli toprakların, düşünülmeden üzerlerine dev fabrikalar kurulmaya başlandığını” ifade etmiştim. Birçok ülke sanayide dev adımlar atarak diğer ülkelere üstünlük sağlamak isterken, gıda alanında da artan sıkıntılara yol açtıklarının çok geç farkına vardılar…
Çünkü; g
ıda ihtiyaçları, artan nüfus oranı ve azalan tarımsal alanlara göre yükselmeye başlamıştı. Daha sonra ülkeler, "tarım alanlarını korumak" için önlem almaya başladılar ama artık geç kalınmıştı…
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Odası İzmir Şubesi, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, Türk Veteriner Hekimler Birliği İzmir Odası ve Ziraat Mühendisleri İzmir Şubesi ortak bir açıklama ile Dünya Gıda Güvenliği Günü'nde; gıda güvenliği, gıda güvencesi ve gıda egemenliği kavramlarına dikkat çekti. Açıklamanın en önemli noktaları ise “Tarımsal girdi fiyatlarının artması ve endüstride bilinçsizce kimyasalların kullanımı, tarım arazilerinin azalması insanların alım gücünün düşmesi, iklim değişikliği, verim düşüklüğünün yaşanmasıydı…”
Özetlersek; tarladan, denizlere, küçük, büyük baş hayvanlara kadar bütün gıda ürünlerinin “sağlıklı ve besleyici olması” için denetimlerin sıkı bir şekilde devam etmesi gerekiyor…
Ancak "tar
ım alanlarının” korumasının yeterli olmadığının “Corona virüs”ün yumruğunu yedikten sonra farkına vardık…
Belki; bu yaşanılan acılardan, ölümlerden gerekli dersler çıkartılır. İnsanoğlunun; aldığı sağlıklı gıdalar ile bu tip “virüslere karşı bağışıklık sistemi gelişir” ve sonucunda da böyle acılar yaşamaz…
Yeter ki; “sa
ğlıklı bir yaşam” sürmek için “sağlıklı gıdalara” ihtiyacımız olduğunu unutmayalım ve bu konudaki önlemleri çok iyi öğrenelim, uygulayalım…
Ben yazımı; 13. yüzyılda yaşamış şair, âlim, Mevlana’nın bugüne uygun “Kapalı kapı yoktur, yanlış anahtar vardır” sözleri ile bitiriyorum…
Haftaya buluşmak dileği ile…

 

Yorumlar

Gelişmelerden Haberdar Olun

@