Ramazan tatlıları bayram sofralarının olmazsa olmazıdır. Her ne kadar tatlıya direnmek biraz zor olsa da sunum sofralarının da baş tacı tatlılardır.

Çoğu kişi bayram sofralarında geleneksel tatlıları tercih ederken kimi de modern ve yaratıcı aynı zamanda hafif tatlıları tercih eder. İşte Ramazan Bayramı'nda tatlı ne yapsam diyenlere asla karşı koyamayacağınız, lezzetiyle damak çatlatan tatlılar...

1. El Açması Baklava

Bayramın olmazsa olmazı olarak düşünülür ama bana kalırsa öyle değil aslında. Her evde baklava yemekten baklavadan soğuyor insan birkaç ziyaretten sonra. O yüzden  baklava dışında bir tatlının ikram edildiği evlerde benim yüzüme çok şükür farklı bir şey gülümsemesi yayılıyor her zaman. Yine de klasiklerden vazgeçemeyenlerdenseniz bu tarif tam size göre kesinlikle. Geçen yıl paylaşmıştım ve bu tarif sayesinde daha önce cesaret edemeyip baklava açamayan pek çok kişi hayatında ilk kez baklava açtı ve her biri de çok beğendi tarifi.
Porsiyon : 1 tepsi
Malzemeler
1 yumurta + 1 yumurta sarısı,
1 su bardağı oda sıcaklığında su,
1/2 su bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı sirke,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
Çay kaşığının ucuyla tuz,
3,5-4 su bardağı un,
Açmak için bolca nişasta (mısır veya buğday farketmez).
Üzeri için;

200 g tereyağı,
1 çay bardağı sıvı yağ.
İçi için;

2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi,
2 yemek kaşığı şeker.
Şerbeti için;

4 su bardağı su,
4 su bardağı şeker,
1 dilim limon.
Hazırlanışı
Derin bir kapta yumurta, yumurta sarısı, su, sıvı yağ, sirke, tuz ve kabartma tozunu karıştırın,
Unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun,
Top yapıp üzerini örtün ve 15 dk. dinlendirin,
Bu sırada  şerbet için su şeker ve limon dilimini (sıkmayın, bütün halde kullanın) bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Kaynamaya başladıktan sonra kendi halinde 15 dk. kadar kaynatıp ateşten alın,
Hamuru tekrar yoğurup ceviz büyüklüğünde bezeler koparın (30-35 adet) ve un serptiğiniz bir tepsiye dizip üzerlerini nemli bir bezle örterek 10 dk dinlendirin,
33 cm'lik bir tepsinin dibini yağlayın,
Bezelerden 2 adet alıp ayrı ayrı nişastaya bulayın ve elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğünde açın,
Açtığınız bezeleri üst üste koyup merdane ile ortadan kenarlara doğru bastırarak ve sık sık alt üst ederek tepsi büyüklüğünde açın (kenarları yamuk olursa üzerine tepsiyi koyup kenarlarından kesin),
Açtığınız yufkayı tepsiye yerleştirin,
Kalan bezelerin 14 tanesini de aynı şekilde ikişerli ikişerli açıp tepsiye dizin,
Ceviz ve şekeri karıştırıp yufkaların üzerine eşit şekilde yayın,
Kalan yufkaları da ikişerli şekilde açıp üst üste dizin,
Son yufkaları açmaya başlamadan önce tereyağını ve sıvı yağı bir sos tenceresine alıp ocağa koyun,
Tereyağı tamamen eriyip kaynamaya başladıktan sonra 2-3 dk kaynatın ve ateşten alın,
Yağ karışımını bir süzgeçte süzün ve siz son yufkaları açana kadar soğumaya bırakın,
Son yufkaları da açıp tepsinin üzerine serdikten sonra keskin bir bıçakla baklava dilimi şeklinde kesin,
Yağ karışımını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirin,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin,
Pembeleştiğini gördüğünüzde ısıyı 160 dereceye indirip kızarana kadar pişirin,
Fırından alıp 2-3 dk. ilk sıcağının çıkmasını bekleyin ve ardından soğumuş olan şerbeti üzerine gezdirin,
Tepsinin üzerine başka bir tepsi kapatıp bir gece dinlendirin.

2. Hazır Yufkadan Baklava

Bayram dediğin baklavasız olmaz diyor ama elde açmaya da cesaret edemiyor veya üşeniyorsanız tercihiniz hazır yufka baklavası olmalı. Hazır alınan baklavalar gibi çıtır çıtır, muazzam lezzetli bir baklava oluyor. Yine birçok deneyeni ve memnun kalanı olan bir tarif.
Porsiyon : 24 Dilim
Malzemeler
18 adet hazır baklava yufkası,
3 su bardağı çekilmiş ceviz,
200 g tereyağ (eritilmiş halde 1,5 su bardağı),
Şerbeti için;

3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su,
1 ince dilim limon.
Hazırlanışı
Şerbet için su şeker ve limonu bir tencereye alın,
Harlı ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Şeker eriyip şerbet kaynamaya başlayınca altını ortaya getirip kendi halinde 20 dk. kadar kaynatın,
Kıvamı koyulaşan şerbetin içinden limonu çıkarıp soğuması için bir kenara alın,
Şerbet soğurken baklavayı hazırlamaya başlayın,
Tereyağını eritin,
Yufkalardan birini tezgahın üzerine serip üzerine bir fırça yardımıyla tereyağ sürün (kullanılmak üzere bekleyen yufkaların üzerini örtün, çok çabuk kurur ve kırılırlar),
İkinci bir yufkayı üzerine yayın ve yine tereyağ ile yağlayın,
Üzerine bir yufka daha yayın ve tereyağ ile yağlayın,
Yufkaların tam ortasına geniş tarafından bir şerit halinde bolca ceviz koyun,
Yufkaları cevizler katlı tarafında kapalı kalacak şekilde ikiye katlayın ve üzerini yağlayın,
Cevizlerin olduğu taraftan başlayarak rulo şeklinde sarın ve kat yeri altta kalacak şekilde yufkaların sığabileceği uzunlukta bir fırın tepsisine yerleştirin (altını yağlamanıza veya yağlı kağıt sermenize gerek yok),
Kalan yufkaları da aynı şekilde üçer üçer yağlayıp ortasına ceviz koyup rulo şeklinde sarın ve tepsiye dizin (aralıklı olacak şekilde),
Ruloların üzerine de tereyağ sürüp istediğiniz büyüklükte dilimleyin,
Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar (benimki 45 dk sürdü, süre fırınınıza göre değişir) pişirin,
Pişen baklavayı fırından alıp 2-3 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyin,
Ardından üzerine bir kepçe yardımıyla soğuyan şerbeti dökün,
20 dk beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

3. Tel Kadayıf

Son yıllarda hazır pişmiş kadayıfların üzerine şerbet dökmek suretiyle yapılan kadayıf tatlılarından dolayı elde basılarak yapılan çıtır çıtır kadayıfın değeri düştü ne yazık ki. Kadayıf denince akla o hamurumsu kadayıf tatlıları geliyor. Unutun o tatlıları şimdi ve gerçek çıtır çıtır bir kadayıf tatlısı yapın misafirlerinize bu bayram, gösterin kadayıf nasıl oluyormuş.
Porsiyon : 8 Kişilik
Malzemeler
250 g yaş tel kadayıf,
100 g tereyağ (erimiş hali 3/4 su bardağı),
1 su bardağı çekilmiş ceviz,
Şerbeti için;

1,5 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,
1/2 dilim limon.
Hazırlanışı
Kadayıfın yarısını 26 cm'lik yuvarlak bir fırın kabına alıp çok fazla küçültmeden parçalayın (didin),
Kabın dibine eşit şekilde yayıp avucunuzun içiyle bastırarak sıkıştırın,
Eritilmiş tereyağın yarısını bir kaşık yardımıyla üzerine gezdirin,
Elinizle tekrar bastırarak sıkıştırın,
Cevizin tamamını üzerine yayın ve yine bastırarak sıkıştırın,
Kalan kadayıfı parçalayıp cevizlerin üzerine eşit şekilde yayın ve bastırarak sıkıştırın,
Kalan tereyağını da üzerine gezdirip tekrar sıkıştırın,
Kadayıfı 8 üçgen şeklinde dilimleyin,
170 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin,
Kadayıfı fırından alıp soğumaya bırakın,
Bu sırada şerbet için su, şeker ve limonu bir tencereye alın,
Şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin,
Şeker eridikten sonra orta hararetli ateşte 20 dk. kadar kaynatın,
Ateşten alıp içinden limonu çıkarın ve 2-3 dk bekletin,
Sıcak şerbeti soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin,
Şerbetini çektikten sonra servis yapabilirsiniz.

4. Şekerpare

Benim en sevdiğim kurabiyeli şerbetli tatlılardandır şekerpare, hiçbir zaman modası geçmez, sevgim değişmez. Kendisi ağızda dağılan, lezzeti tüm ağza yayılan nefis bir şekerpare yapmak isterseniz bu tariften şaşmayın.
Porsiyon : 50-55 adet
Malzemeler
200 g oda sıcaklığında tereyağı,
3/4 su bardağı irmik,
1/2 su bardağı pudra şekeri,
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak),
2 yemek kaşığı yoğurt,
1 yemek kaşığı sirke,
3,5-4 su bardağı un,
1 çay kaşığı karbonat,
1 paket vanilya.
Şerbeti için;

4 su bardağı toz şeker,
4,5 su bardağı su,
1 dilim limon (suyu sıkılmayacak).
Hazırlanışı
Derin bir kapta yoğurt, sirke ve karbonatı karıştırın ve 1 dk bekleyin,
Tereyağı, 1 yumurta, 1 yumurta akı, pudra şekeri, vanilya ve irmiği ekleyip hepsini güzelce karıştırın,
Azar azar unu ekleyerek yoğurmaya başlayın,
Oyun hamuru kıvamı alana kadar un ekleyerek yoğurun,
Hamurdan cevizden küçük parçalar koparıp ince uzun şekil verip üzerinden hafifçe bastırın,
Üzerlerine kenara ayırdığınız yumurta sarısını sürün,
Çatalla fazla bastırmadan çizik atın,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin,
Şerbet için su, şeker ve limonu tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırın,
Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte kendi halinde 10-15 dk kaynatıp altını kapatın,
2 dk ilk sıcağının çıkmasını bekleyip ılık şekerparelerin üzerine dökün ve üzerine bir tepsi kapatın,
Şekerparelerin alt tarafı şerbeti çektikten sonra ters çevirip yine tepsiyi üstüne kapatın ve soğuyana kadar (benim tavsiyem 1 gece) bekleyin,
Şerbeti iyice çektikten sonra üzerlerine çekilmiş antep fıstığı serperek servis yapın.

5. Revani

Revani de klasik kekli şerbetli tatlılarımızın halay başısı. Yanına dondurmanın en çok yakıştığı şerbetli tatlılardan biri bana göre.
Porsiyon : 10 kişilik
Malzemeler
3 adet yumurta,
1 su bardağı yoğurt,
1/2 su bardağı sıvı yağ,
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı un,
1/2 adet limonun kabuğu (rendelenmiş),
1 paket kabartma tozu,
Şerbeti için;

3 su bardağı su,
3 su bardağı şeker,
1/2 limon,
Hazırlanışı
Yumurtaları şekerle birlikte çırpın,
Yoğurt ve sıvı yağı ekleyip çırpın,
Un, irmik, limon kabuğu ve kabartma tozunu ekleyip çırpın,
Dibini yağladığınız 22*22 cm borcama döküp önceden ısıttığınız 190 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin,
Şerbet için su ve şekeri bir tencereye alıp limonu da bütün bir şekilde içine atın ve şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatın,
İstediğiniz koyuluğa ulaştığında ateşten alın,
Revani ve şerbet ılınınca şerbeti revaninin üzerine gezdirin,
Şerbetini çekince hindistan cevizi ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

6. Yoğurt Tatlısı

Günün uzmanlık sorusu; revani ve yoğurt tatlısı arasındaki fark nedir? Birçok kişiye göre ikisi de aynı olsa da aslında birbirinden farklı iki ayrı tatlıdır revani ve yoğurt tatlısı. Revani irmikle yapılır, yoğurt tatlısının içine tek tane bile irmik girmez. Revani daha dağılmaya müsait bir yapıdadır irmikten dolayı, yoğurt tatlısı daha nasıl desem derli toplu, koyduğun yerde duran bir yapıya sahiptir. Hangisi daha güzel diye bir sorunun muhatabı değildirler, zira ikisinin de yeri ayrıdır.
Porsiyon : 8-10 kişilik
Malzemeler
3 yumurta,
3 kahve fincanı şeker (klasik küçük türk kahvesi fincanı),
3 kahve fincanı yoğurt,
1 kahve fincanı sıvı yağ,
1 paket kabartma tozu,
1 paket vanilya,
8 kahve fincanı un,
Yarım limonun rendelenmiş kabuğu,
Şerbeti için;

3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su,
1 dilim limon.
Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelinceye kadar çırpın,
Yoğurt ve sıvıyağı ekleyip çırpın,
Unu yavaş yavaş ilave ederek ve araya kabartma tozu, limon kabuğu ve vanilyayı ekleyerek çırpın.
Karışımı yağladığınız küçük fırın tepsisine (24x24) dökün,
Önceden 190 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin,
Kek soğuduktan sonra şerbet için  su şeker ve limon dilimini tencereye alın,
Şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin,
Kaynamaya başlayınca kendi haline bırakıp kısık ateşte 5 dk. kaynatın,
Şerbeti ateşten alıp 3-4 dakika ilk sıcağının gitmesini bekleyin ve şerbeti kekin üzerine gezdirin,
Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz

7. Telli Baba

İçindeki sürprizli dolgusuyla daha önce telli baba yememiş olanların gönlünü fetheden telli babamızın bence en güzel yanı içindeki cevizin lezzetinin damağa yavaş yavaş nüfus etmesi ve o lezzeti bir kez daha almak için her seferinde bir çatal daha alma isteği uyandırmasıdır.

Porsiyon : 30-35 adet
Malzemeler
150 g oda sıcaklığında tereyağ,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı yoğurt,
3-3,5 su bardağı un,
1 çay kaşığı karbonat,
1 su bardağı tel kadayıf,
1/2 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi.
Şerbeti için;

3 su bardağı su,
2,5 su bardağı şeker,
Küçük bir parça limon.
Hazırlanışı
Ceviz ve küçük küçük parçaladığınız tel kadayıfı bir kasede karıştırın,
Tereyağ, sıvı yağ, yoğurt ve karbonatı karıştırma kabına alıp elinizle iyice harmanlayın,
Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun,
Hamurdan cevizden büyük mandalinadan küçük toplar yapın,
Topları avucunuzun içinde açıp ortalarına 1 tatlı kaşığı kadar cevizli harçtan koyup kapatın ve yuvarlayın,
Büyük fırın tepsisine dizip (yağlı kağıt sermenize gerek yok) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin,
Tepsiyi fırına koyar koymaz şerbeti hazırlamaya başlayın,
Bunun için su, şeker ve limonu bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Sonrasında kendi halinde kaynamaya bırakıp 15 dk kadar kaynatın,
Ateşten alıp limonu içinden çıkarın,
Kurabiyeler pişince fırından alıp elinizin dayanacağı sıcaklığa gelene kadar soğutun,
Bu sırada şerbetiniz de yaklaşık aynı derecede soğumuş olacaktır,
(Hem şerbet hem de kurabiyeler ılık olacak şekilde) Şerbeti kurabiyelerin üzerine gezdirin,
Servisten önce 6-8 saat (en iyi kıvam için 24 saat) şerbetlerini çekmelerini bekleyin (üstlerinin de şerbeti iyice çekmesi için arada alt üst edebilirsiniz),
Şerbetlerini çektikten sonra dilerseniz fırında kızartılmış tel kadayıfa bulayabilirsiniz.

8. Kalburabastı


Şekli değişik olsa da yapısı itibariyle telli babanın içsiz hali diyebiliriz kalburabastıya. Hindistan cevizi çok yakışıyor kendisine bana göre, denemediyseniz deneyin derim.
Porsiyon : 20-25 adet
Malzemeler
150 g oda sıcaklığında tereyağı,
1/2 çay bardağı sıvı yağ,
2 yemek kaşığı yoğurt,
2 yemek kaşığı toz şeker,
3-3,5 su bardağı un,
1 çay kaşığı karbonat,
1 çay bardağı ince çekilmiş ceviz içi.
Şerbeti için;

2 su bardağı su,
2 su bardağı şeker,
1 dilim limon.
Hazırlanışı
Tereyağ, sıvı yağ, yoğurt, karbonat ve şekeri karıştırma kabına alıp elinizle iyice harmanlayın,
Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir kıvam alana kadar yoğurun,
Hamurdan cevizden büyük mandalinadan küçük toplar yapın,
Topları rendenin ince tarafına bastırıp açın ve ortasına 1 çay kaşığı kadar ceviz içi koyup kapatın ve ince uzun şekil verin,
Uygun boyutlu bir fırın kabına dizip (yağlı kağıt sermenize gerek yok) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin,
Tepsiyi fırına koyar koymaz şerbeti hazırlamaya başlayın,
Bunun için su, limon dilimi (sıkmadan bütün halde) ve şekeri bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene kadar karıştırın,
Sonrasında kendi halinde kaynamaya bırakıp 10 dk kadar kaynatın,
Kalburabastılar pişince fırından alıp elinizin dayanacağı sıcaklığa gelene kadar soğutun,
Bu sırada şerbetiniz de oldukça soğumuş olacaktır,
Şerbeti kalburabastıların üzerine gezdirin,
Üstleri kuru kalırsa ters çevirip üst kısımlarını da şerbetin içinde bekletebilirsiniz,
Servisten önce en az 3-4 saat (en iyi sonuç bir gece beklediğinde alınır) şerbetlerini çekmelerini bekleyin.

9. Fındıkpare

Bu da şekerparenin fındıklısı. Fındıklı tatlıları seviyorsanız eğer bu bayram tatlınız mutlaka bu olmalı. Yoğun fındık tadı ve kokusu ile bambaşka diyarlara götürüyor insanı her lokmasında çünkü.
Porsiyon : 35-40 adet
Malzemeler
150 g oda sıcaklığında tereyağ,
1 yumurta,
2 yemek kaşığı pudra şekeri,
1/2 su bardağı irmik,
1 su bardağı ince çekilmiş fındık,
1 paket kabartma tozu,
2-2,5 su bardağı un,
Üzerleri için fındık.
Şerbeti için;

3 su bardağı şeker,
3 su bardağı sıcak su,
1 ince dilim limon.
Hazırlanışı
Tereyağı, yumurta, pudra şekeri, fındık, irmik ve kabartma tozunu bir kaba alıp elinizle güzelce karıştırın,
Unu azar azar ekleyerek hamuru toparlayın ve birkaç dakika yoğurun,
Hamurdan cevizden büyük toplar yuvarlayıp üzerinden hafifçe bastırın ve fırın tepsisine dizin,
Üzerlerine birer tane fındık yerleştirin,
180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri hafif kızarana kadar pişirin,
Şerbeti için su, şeker ve limon dilimini (sıkmadan) tencereye alıp şeker eriyene kadar sürekli karıştırın,
Altını kısıp 5-10 dk kaynatın ve ateşten alın,
Sıcak şerbeti soğuyan kurabiyelerin üzerine gezdirin,
Üzerine bir tepsi kapatıp en az 3 saat (en iyi sonuç için bir gece) dinlendirin.

10. Şambali

Yine klasik şerbetli tatlılardan biri. Özelliği bol irmikli ve unsuz oluşu. Bu yüzden de revani türevi tatlılara nazaran daha sert bir yapısı var. Yanında bir top dondurmayla misafirlerinizi mest edecek alternatiflerden biri

 
Porsiyon : 12 Kişilik
Malzemeler
2 su bardağı irmik,
1,5 su bardağı yoğurt (koyu kıvamlı),
1 su bardağı şeker,
1 çay kaşığı karbonat,
1 yemek kaşığı limon suyu,
6 tane tuzsuz çiğ fıstık.
Şerbeti için;

Gözden kaçırmayın

Hemşirelerin Kovid anıları göz yaşarttı Hemşirelerin Kovid anıları göz yaşarttı

2 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,
1 ince dilim limon.
Hazırlanışı
Şerbet için şeker ve suyu bir tencereye alın,
Orta hararetli ateşte şeker eriyene ve şerbet kaynamaya başlayana kadar karıştırın,
Altını kısıp içine limon dilimini (sıkmadan) ekleyip ve 15 dk. kendi halinde kaynamaya bırakın (altını kapattıktan sonra limonu çıkarın),
Diğer yandan yoğurt ve şekeri çırpın,
Küçük bir fincanda karbonat ve limon suyunu iyice köpük köpük olana kadar karıştırın ve çırpılmış yoğurda ekleyin,
İrmiği de ekleyip iyice karıştırın,
Karışımı yağladığınız 20*26 cm'lik fırın kabına boşaltın,
Elinizi ıslatıp üzerini fazla bastırmadan düzleyin,
Keskin bir bıçakla üzerine dilimlenecek şekilde çizikler atın,
Dilimlerin ortalarına birer yarım fıstık yerleştirin,
Kabı 170 derecede önceden ısıtılmış fırına verip üzeri iyice kızarana kadar pişirin,
Fırından çıkarıp 3 dk. kadar bekleyin ve şerbeti üzerine gezdirin,
Şerbetini çektikten sonra dilimleyerek servis yapabilirsiniz.