Kolestrol dostu, sindirim sistemine ve bağışıklığımıza birçok faydası olan ev yapımı yoğurt, tüketilebilecek en doğal besinlerden biridir. Ev yapımı yoğurda sağlığa faydaları nedeniyle özellikle diyet listeleri ve gün arası öğünlerde de sıklıkla yer verilir. Ev yapımı yoğurdun diğer yoğurtlardan en belirgin farkı, içeriğinde ekstra aroma verici ve katkı maddeleri bulundurmamasıdır. Dışarda satılan organik ve hazır sütlerden ziyade, doğal köy sütü kullanılması önerilir.

Ev yapımı yoğurdun yapımında ise; ağır çelik,metal kaşık  kullanılmaması gerekmektedir.Çünkü metal kullanımı yoğurdun içeriğindeki dost bakterileri yok edebilir. Bunun yerine tahta kaşık ve çelik tencere kullanılması önerilir.

*Püf nokta olarak ev yapımı yoğurdun sulanmaması,diri durması için cam kavanozda saklanması önerilir

Ev yapımı yoğurt nasıl yapılır?

Genel hatlarıyla ev yapımı yoğurdun pişme süresi 35-40 dakika, mayanlanması ise 6 saatir. Ev yapımı yoğurt malzemelerinde, 1 litre süt ve 2 yemek kaşığı yoğurt yeterlidir.Tarif detaylarına bakılacak olursa;

  • 1 litre sütü derin bir tencerenize alın, ocakta orta ateşte kaynatmaya başlayın.
  • Süt yavaşça kaynayınca üstündeki köpüklerini tahta kaşığınızla karıştırın.
  • Süt iyice kaynadıktan sonra ocağınızın altını kısabilirsiniz. 10 dakika daha bu şekilde pişirin.
  • Bu işlemden sonra sütün yoğurt için tam kıvama geldiğini anlamanız için ,serçe parmağınızın ucunu süte batırın. 10’a kadar sayın ,eğer parmağınız sıcaklıktan etkilenmiyorsa ev yapımı yoğurdunuz için uygun durumdadır.
  • Ufak cam kasenin içine sütünüzden biraz koyduktan sonra 2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt ekleyin ve tahta kaşığınızla biraz daha karıştırın. Karışımınızı tencerenize dökerek karıştırma işlemine devam edin. Bu işlemin sonrasında ocağı kapatınız.
  • Tencerenizin üzerini steril bir örtü veya tülbent ile tamamen örtünüz.
  • Ev yapımı yoğurdun mayanlanması için 6 saat bekleyin.Süre dolduktan sonra üzerindeki örtüyü alın ve buzdolabına koyun.
  • Ev yapımı yoğurdunuzun kıvamının tam olması için 1 gece dinlendirin.

*Dilerseniz ev yapımı yoğurdunuzun daha diri ve sulanmaması için tülbent örtme işleminden önce cam kavanozlara yoğurt karışımını koyabilirsiniz.

Ev yapımı yoğurt tarifi püf noktaları

Ev yapımı yoğurt yaparken ufak birkaç detayla, yoğurdunuza daha fazla lezzet katabilirsiniz.Detaylara bakılacak olursa;

  • Tam yağlı süt kullanımı, ev yapımı yoğurt kıvamına tat katacaktır.
  • Süt kaynamaya başlayınca, hemen ocağın altı kısılmalıdır. Süre tutarak veya tencere başında beklemeniz sütünüzün taşmasını önler ve  sütünüz gayet taze şekilde kaynamış olur.Ev yapımı yoğurdunuz kıvamında kalır.
  • Tahta kaşık ile karışım işlemlerini yapınız, metal ürünler kullanmanız sütün çabuk soğumasına ve kesilmesine sebep olur.
  • Süt kaynama işleminin ardından,mutlaka başka kase içinde mayalama işlemini yapmanız önerilir. Aksi durumda ev yapımı yoğurdunuz ekşi kıvam alabilir.