Granola, kahvaltısını pratik ve sağlıklı bir şekilde yapmak isteyenlerin tercih ettiği kahvaltı seçeneklerinden bir tanesidir. Marketlerde kapalı paketlerde satılan granoların içerisinde yüksek miktarda şeker bulunduğundan evde granola yapmak kahvaltıyı daha sağlıklı ve lezzetli bir hale getirir. Peki günlük yaşamda evde sağlıklı ve doğal bir granola nasıl yapılır?

Ev yapımı granola nasıl yapılır?

  • Evde sağlıklı bir kahvaltı alternatifi yapmak isteyenler ve için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:
  • 2 su bardağı yulaf ezmesi.
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 4 yemek kaşığı tercihe göre meyve kurusu: vişne, ananas, kivi veya çilek.
  • 1 çay bardağı çiğ badem.
  • 1 çay bardağı fındık.
  • 1 çay kaşığı tarçın.
  • 1 çay bardağı kuru üzüm.
  • 3 yemek kaşığı bal.
  • ½ su bardağı pekmez.

Çiğ kuruyemişler; fındık, ceviz içi ve badem bir havanda ya da havan yoksa buzdolabı poşetinin içerisine konularak irice dövülmelidir. Ardından, geniş bir karıştırma kabına alınarak içerisine belirtilen miktarda bal, pekmez, tarçın ve yulaf ilave edilerek karıştırılır. Önceden fırını 180 derece ayarlanması yapılıp ısıtılmayı başlatılması gerekir. Fırın tepsinin üzerine yağlı kâğıt serip karıştırma kabının içerisinde bulunan karışımı ince bir tabaka olacak şekilde kağıdın üzerine yayılması gerekir.

Tepsi fırında yaklaşık 10 dakika pişirilir. 10 dakikanın sonunda tepsi çıkarılmalı ve tahta kaşık yardımıyla iyice karıştırılmalıdır. Ardından tekrardan 5 dakika daha fırına verilmelidir. Fırından çıkarılan mis kokulu granola oda sıcaklığında ılımaya bırakılmalıdır. Ilımış haliyle üzerine tercih edilen meyve kurusu ve kuru üzüm eklenir. Katı ve iri parçalı granolayı el yardımıyla kırılarak parçalanabilir. Son olarak, kapalı bir kavanozda muhafaza edilmelidir. 

Granolanın faydaları

Granolanın içerisinde bulunan besinler; bol miktarda lif içeren karbonhidrat, B grubu içeren vitaminler, protein ve doymamış yağ bakımından oldukça zengindir. Ek olarak, potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller de içermektedir. Harika bir bitkisel protein kaynağıdır. Süt ya da yoğurt ile tüketildiğinde tam protein sağlamaktadır.  İçerisinde bulunan doymamış yağ sayesinde kalp ve damar sistemi için oldukça sağlıklıdır.  Ek olarak, zengin lif kaynağı kolesterolün düşürülmesine destek olur.