2017'de yayımladığı ilk stüdyo albümü Müptezhel ile tanınmaya başlanan Ezhel, Türkçe rap sahnesinin önde gelen müzisyenlerinden biri olmuştur.

Ezhel veya gerçek adıyla Sercan İpekçioğlu, Türk rapçi, şarkıcı ve söz yazarı.

ezhel ulya yenigün

İpekçioğlu 1 Temmuz 1991 tarihinde Ankara'da doğdu ve annesi tarafından büyütüldü. Babası Sermet İpekçioğlu Ankara’nın tanınmış gazetecilerinden, annesi Ulya Turgut ise emekli Devlet Dansçısıydı.12 yaşında iken rap müzik ile ilgilenmeye başlayan İpekçioğlu, 15 yaşındayken liseyi bıraktı. CJ, Ice ve Ais Ezhel isimleri altında müzik kariyerine başlayan İpekçioğlu, ilerleyen dönemlerde 'Ezhel' adını benimsedi. 2017'de ilk stüdyo albümü Müptezhel'i yayınladı ve bu albümün ardından geniş kitleler tarafından dinlenmeye başladı. 2018 Mayıs ayında tutuklanmasının ardından serbest bırakılması için çeşitli müzisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle kampanyalar başlatıldı ve sosyal medyada destek gördü. Aynı yılın Haziran ayında İpekçioğlu'nun beraatine karar verildi. İlerleyen dönemlerde çeşitli singlelar ile Lights Out ve Made in Turkey albümlerini yayınladı.

gerçek adıyla Sercan İpekçioğlu yenigün

Gözden kaçırmayın

Marmaris İçmeler Sanatevi kapılarını sergiyle açtı Marmaris İçmeler Sanatevi kapılarını sergiyle açtı

Erken hayatı ve eğitimi

Ömer Sercan İpekçioğlu, 1 Temmuz 1991 tarihinde Ankara'nın Çankaya ilçesinde yer alan Cebeci semtinde doğdu. Babası İpekçioğlu 1 yaşında iken annesini terk etti ve başka bir kadınla yaşamaya başladı, daha sonra ise çift boşandı. Profesyonel halk dansçısı olan ve Kültür Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu üyesi annesi Ulya Turgut ile birlikte çocukluğunu Cebeci semtinde geçiren İpekçioğlu, anneannesinin ölümünün ardından Ankara'nın Kırkkonaklar, Yenimahalle ve Kolej gibi çeşitli semtlerinde annesiyle beraber yaşadı. İpekçioğlu ailesini "orta sınıf" olarak tanımlamıştır.

Ezhel kimdir annesi yenigün

İpekçioğlu, TED Ankara Koleji'nde eğitim gördü. Bir röportaj sırasında TED'e burs ile girdiğini, ancak daha sonra derslerinin kötüleştiğini belirtmiştir. 5. sınıfta iken MTV vasıtasıyla rap müzikle ilgilenmeye başladı. Bu dönemde Eminem'in başrolde yer aldığı 8 Mil filminden, 50 Cent ve Ceza'dan etkilendi. İlk başta yabancı rap sahnesi ile ilgilenmiş İpekçioğlu daha sonra Türkçe rape de ilgi duymaya başlamıştır. İlerleyen dönemlerde devlet lisesine geçiş yapan İpekçioğlu 15 yaşında liseyi terk etti.

Kariyeri

CJ ve Ais Ezhel dönemi

İlk olarak rap hayatına solo olarak Ais Ezhel adıyla başladı. 2008 yılında Keişan ile birlikte yaptığı seri ile adını duyurmuştur. 2011 yılında Kamufle, Red, Anıl Piyancı, Keişan, Grogi, İndigo, Nomad ile birlikte yaptığı Sekiz adlı şarkısıyla daha geniş kitlelere ulaşmıştır. Türkçe rapin çeşitli isimleriyle çalıştıktan sonra 2011 yılında Funk'd up, Dj Suppa ve Aga B ile VooDoo Records'u kurdu.

Hiphoplife tarafından desteklenen Freestyle King 2 yarışmasında 16 yarışmacı arasında 1. olmuştur. Son olarak yine Hiphoplife tarafından desteklenen Organize Oluyoruz vol. 2 albümüne Yaprak Düşerse şarkısı ile katkıda bulunmuştur. 2016 yılında Ais Ezhel olan mahlasını sadece Ezhel yaparak kariyerine devam etme kararı aldı.

Müptezhel (2017-2019)

İpekçioğlu'nun ilk resmî albümü olan Müptezhel, 29 Mayıs 2017 tarihinde yayınlandı. Trap, hip hop ve reggae soundları içeren ve 12 şarkıdan oluşan albüm Bugy (Anıl Buğra Gürel) prodöktürlüğünde üretildi. Albümün altyapısında ise Bugy, DJ Artz ve Ezhel yer aldı. Albüm yüksek oranda Auto-Tune ve düşük tempolar içermekteydi.

Müptezhel, yayımlandığı dönemde en çok dinlenen Türk hip-hop albümlerinden biri oldu ve İpekçioğlu'nun geniş kitleler tarafından dinlenmeye başlamasındaki etken olarak gösterildi.

Tutuklanma

23 Mayıs 2018 tarihinde Türk Ceza Kanunu'na göre bazı şarkılarında "uyuşturucu kullanımını özendirdiği ve kullanımını kolaylaştırdığı" iddiasıyla gözaltına alınıp tutuklandı. Ezhel'in tutuklanması, Moğollar, Serkan Altuniğne, Yasemin Mori, Harun Tekin, Murat Meriç, Ceza, Derya Bengi, Amberin Zaman, Işıl Cinmen gibi çeşitli sanatçı ve gazeteciler tarafından sansür ve özgür düşüncenin ihlali gibi nedenler gösterilerek eleştirildi ve sosyal medyada #FreeEzhel ve #Ezhel etiketleri altında paylaşımlar yapıldı. #FreeEzhel etiketi kısa süre sonra Twitter'ın Türkiye gündeminde ilk sıraya yükselen trend oldu. Uluslararası Af Örgütü, Ezhel için “acil eylem” kampanyası başlattı ve tutuklanmadan iki hafta sonra kampanya çerçevesinde 10 binin üzerinde imza toplandı.

Ezhel'in iddianamesi 5 Haziran 2018'de hazırlandı ve yargılanmasının İstanbul Anadolu 44. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlaması kararlaştırıldı. Ezhel'in 19 Haziran 2018 tarihinde beraatine karar verildi. Davayı görmüş hakim Dilber Atalay "Suç işleme kastıyla hareket etmediğine inandım. Sanat eseri olduğunu düşünerek beraatine karar verdim" açıklamasında bulundu.

Lights Out ve Made in Turkey (2019-günümüz)

2019 yılında ikinci stüdyo albümü olan Lights Out'ı Türk-Alman rapçi Ufo361 ile ortak olarak yayımladı. 2019 yılında Türk-Hollandalı rapçi Murda ile çıkardıkları "Aya" şarkısı YouTube'da yaklaşık olarak 150 milyon görünteleme aldı  ve bu şarkı Ezhel'in popülerliğini arttırdı. Spotify'ın 2019 verilerine göre Ezhel, 2019 yılında Türkiye'de en çok dinlenmiş sanatçı olmuştur. Ezhel ve Murda 2020 yılında Made in Turkey adlı bir albüm çıkardılar.

Özel hayatı

İpekçioğlu, 2019 yılında Malili şarkıcı Tina ile ilişki içerisindeydi. Eylül 2020'de Milliyet gazetesinin haberine göre Tina, İpekçioğlu'nun kendisine evlenme teklifi ettiğini, evlilik hazırlıkları sırasında ise İpekçioğlu'nun kendisini aldattığını öğrendikten sonra ilişkiyi bitirdiğini iddia etti. İpekçioğlu, Almanya doğumlu model Abiba Bakayoko ile sevgilidir.

İpekçioğlu, bağlama çalmayı bilmekte olup, halk müziği ile hala bağlantılı olduğunu belirtmiştir. 2019 Ağustos'ta "raptan çok halk müziği dinliyorum" demiş, Neşet Ertaş hayranı olduğunu söylemiştir. Aynı tarihlerde yüzüne yaptırdığı “Ah Yalan Dünya” dövmesinin de Neşat Ertaş'ın aynı adlı türküsünden etkilenerek yaptırdığını açıklamıştır.

Politik görüşleri

İpekçioğlu, Bob Marley'i keşfettiği zaman Rastafaryanizm inancından etkilendiğini ve bu inancın felsefesini rapten öğrendiği başkaldırı ile birleştirdiğini belirtmiştir. Yetişkin hayatında Bakunin ve Kropotkin gibi anarşist düşünürlerin eserlerini okumuş İpekçioğlu Anarşi İnisiyatifi adlı Ankaralı kuruma katılmıştır. 2013 yılında meydana gelmiş Gezi Parkı olayları sırasında, Kara Kızıl isimli Gençlerbirliği'nin politik hayran grubu içerisinde yer almıştır. Buna karşın İpekçioğlu, Barış Akpolat ile 2020 yılında yaptığı bir röportajda organize sola karşı eleştirel baktığını ve politik yaklaşıma karşı yabancılaştığını söylemiştir.

Ekim 2019'da Suriye'de gerçekleşen sınır ötesi Barış Pınarı Harekâtı sırasında İpekçioğlu "Gel savaşma, sevişelim tüm gün canla başla" söz öbeğini Instagram'ın hikâye kısmında paylaştı. Bu paylaşım harekâta karşı bir eleştiri olarak yorumlandı ve Sabah ile Takvim gibi kimi yayın organlarınca eleştiriye tabi tutuldu. Eylül 2020'de ise İpekçioğlu Instagram hesabında "Fuck You Mr. E" sözünü içeren, Recep Tayyip Erdoğan ile hükûmeti eleştirdiği düşünülen bir diss paylaştı.

Diskografi

Stüdyo albümleri

Müptezhel (2017)

Lights Out (Ufo361 ile) (2019)

Made in Turkey (Murda ile) (2020)

Single'ları

Rastafaray(2011)

Pelesenk (ft. Aga B) (2012)

Antrenman (ft. Kamufle, Aga B [ampersand] Harun Adil) (2012)

Psikokramp (ft. Red) (2012)

SBAG (ft. Aga B, Funk'd Up [ampersand] Dj Suppa)

3 Gün (2013)

Façamızı Kes (2015)

Ateşi Yak (ft. Aga B) (2016)

Gerçek Sandım (ft. Sansar Salvo) (2016)

Kayip Nesil (ft. Kamufle [ampersand] Aga B) (2016)

İmkansızım (2017)

Ihtan (ft. Şehinşah) (2017)

Kazıdık Tırnaklarla (2018)

KAFA10 (ft. Anıl Piyancı) (2018)

Felaket (2019)

Summer of My Life (ft. Gringo, Yung Kafa ve Kücük Efendi) (2019)

ne deve ne kush (ft. Büyük Ev Ablukada) (2019)

Boynumdaki Chain (ft. Murda) (2019)

Olay (2019)

Lolo (2019)

Aya (ft. Murda) (2019)

Pırlanta (ft. Murda) (2019)

Mon Ami (ft. Eno) (2019)

Neden Garip Garip Ötersin Bülbül (ft. Neşet Ertaş, DJ Artz) (2019)

Bi Sonraki Hayatımda Gel (ft. Murda) (2020)

Limit Yok (ft. Patron, Anıl Piyancı, Sansar Salvo, Allâme, Kamufle, Beta, Pit10) (2020)

İz Bırak (ft. Vio) (2020)

Jeaolus [ampersand] Greedy (ft. OMG) (2020)

Made In Turkey (ft. Murda) (2020)

Devam (ft. Luciano [ampersand] Gentleman) (2020)

Ben Bir Sultan (ft. Baklava Boi, Murda, Gazapizm [ampersand] Ceza) (2020)

Allah'ından Bul (2020)

Link UP (ft. Kelvyn Colt) (2020)

Melodien (ft. Newman) (2020)