Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Toprak, gıdada sahtekarlığın önüne geçmek için verilen cezaların da ifşa edilmesi çağrısında bulundu

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, gıdada sahtekarlığın önüne geçmek için verilen cezaların da ifşa edilmesi çağrısında bulunup, "Cezaların kamuoyuyla şeffaf paylaşılmasıyla taklit ve tağşiş ürünle mücadelede oldukça fayda sağlanabilir" dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit- tağşiş yapan 371 firmaya ait 559 parti ürünü kamuoyuyla açıkladı. Başta et ve yağ olmak üzere çay, kahve, baharat, bitki, çikolata, kakao ve bitkisel yağ gibi birçok üründe sahtekarlık yapıldığı ortaya çıktı. Taklit ve tağşiş ürünle mücadele için yeni bir öneri sunan Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak, şunları söyledi:

Karaburun dağlarında “Kırkım” coşkusu yaşandı Karaburun dağlarında “Kırkım” coşkusu yaşandı


"En fazla taklit ve tağşiş yağ grubunda yapılmış. Zeytinyağlarına düşük kalitede zeytinyağı ya da tohum veya çiçek yağı katıldığı tespit olmuş. Et ve et ürünleri de tağşiş edilmiş. Dana sucuğun içinde at, eşek ve domuz gibi tek tırnaklı eti katılmış. Sakatat da karıştırıldığını görülmüş. Gıda güvenliği açısından oldukça sakıncalı. Biz gıda sağlığı için bu tür ürün üretenlerle mücadele etmeliyiz. Taklit ve tağşiş ifşa edilme aralığı daha kısa tutulmalı. Son ifşa ile bir öncekinin arası 18 ay. Bu çok uzun bir zaman. Bu firmalardan ne zaman numune alındı, analizler ne zaman yapıldı, imha edildikten sonra tutanakları da açıklanmalı. Bakanlık bünyesindeki kuruluşlarda işin uzmanı daha fazla mühendis görevlendirilmeli. Taklit ve tağşiş ürün cezalandırılıyor. Bir firma 3 kez bu suçu işleyince hepsi cezasına varan talepler var. Şu da yapılmalı. Taklit tağşiş listeleri kısa sürede yayınlanmalı. Uygulanan cezalar da yayınlanmalı. Bu şekilde taklit ve tağşiş ürünle mücadele edilebilir"  dedi.