Yenigün Gazetesi'nden Kenan Yeşil'in haberine göre,Ege Bölgesi 2023-2024 sezonu pamuk ekili alanlarının belirlenmesi ve ürün rekoltesinin tahmin çalışmaları tamamlandı. İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Söke Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası ve Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği iş birliğinde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dâhilinde yapılan rekolte tahmin çalışmasının detayları kamuoyu ile paylaşıldı. Geçtiğimiz yıl 119 bin dekar olan pamuk ekim alanı yüzde 12 azalarak 104 bin dekara düşerken, geçtiğimiz yıl 221 bin ton olacağı açıklanan mahlıç pamuk üretiminin 2023-2024 sezonunda yaklaşık yüzde 23,46 azalarak 179 bin ton olarak tahmin edildiği belirtildi.
EGE BÖLGESİ PAMUK REKOLTESİ 175 BİN TON OLARAK AÇIKLANDI
İTB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bülent Uçak 2023-2024 sezonu Ege Bölgesi rekolte tahmin sonuçlarını açıkladı. Bir önceki sezona göre Ege Bölgesinde pamuk ekim alanlarının yüzde 12,3 oranında azalarak 104 bin hektara düştüğü tahmin edildiğini açıklatan Uçak, “Ortalama kütlü veriminin dekarda 440 kilogram olması beklenmektedir. Buna göre kütlü üretimin 460 bin ton olacağını öngörüyoruz. Yeni sezonda çırçır randıman oranının yüzde 39 olacağı ve bu randıman oranı ile mahlıç pamuk üretiminin 179 bin ton olacağı tahmin edilmektedir” diye konuştu.
PAMUKTA SON 20 YILIN EN KÖTÜ TİCARİ DÖNEMİ
Kahramanmaraş ve Hatay merkezli deprem felaketinin olumsuz etkilerinin hala devam ettiğini dile getiren Bülent Uçak, deprem bölgesinde faaliyet gösteren üreticilerin ve sanayicilerin pamuk sektörünün neredeyse yüzde 40’ını temsil ettiğini söyledi. Bölgede birçok işletme deprem nedeniyle hasar gördüğünü ve eksik kapasiteyle çalıştığını dikkat çeken Bülent Uçak, “Bu nedenle yaklaşık son dokuz aydır pamuk piyasası beklenen ve istenen yapıda değil. Hatta son yirmi yıldır şahit olduğum en kötü ticari dönemin içinde olduğumuzu ifade edebilirim. Dünya pamuk fiyatları neredeyse kilogram başı 60 TL seviyelerinde dolaşırken yerli pamuk fiyatımız 45-46 lira seviyelerini geçemiyor. Üretim maliyetleri kilogram başı 25 TL’ye ulaşmışken, çekirdekli pamuk fiyatları 18-20 TL seviyelerinde seyrediyor. Böylesi bir fiyat yapısı sürdürülebilir üretimi ve doğal olarak ticareti olumsuz etkiliyor” dedi.
“PAMUK ÜRETİMİNDE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİN BELİRSİZ”
Pamuk üretiminde Türkiye’nin geleceğinin belirsiz olduğunu aktaran Uçak, “Ancak karalar bağlamaya gerek yok, çözülemeyecek ve aşılamayacak engelimiz yok. İhtiyacımız olan tek şey uzun vadeli doğru politikalar. Pamuk sektörü, üretimden sanayiye kadar yüzbinlerce insanın istihdam bulduğu stratejik açıdan önemli bir sektör. Bu nedenle ekonomik sürdürülebilirliğin sağlanması kritik önem taşıyor. Bunun için üreticinin ve sanayicinin finansmana erişimi sağlanmalı ve özellikle tarımsal üretim maliyetleri döviz kurlarındaki artışa karşı korunmalıdır”
PAMUKTA PRİM DESTEĞİ 5 TL YÜKSELTİLMESİ ÇAĞRISI
Pamukta sürdürülebilir üretim için üreticilerin yeterli kazancı elde etmesini bir zorunluluk olarak gördüklerini ifade eden Uçak, “Bu amaçla, yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki gelişmelerin bir sonucu olarak ortaya çıkan ve bugünkü fiyat koşullarının üreticimize olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması amacıyla prim desteğinin kilogram başına en az 5 TL seviyesine yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Pamuk sektörünün içinde bulunduğu sorunlara hızlı ve uzun vadeli çözümler sunulmadığı takdirde ekim alanlarımız ve dolayısıyla üretimimiz bir sonraki yıl daha da gerileyecek ve 30 milyar doların üzerinde bir ihracat gelirine sahip olan tekstil ve konfeksiyon sektörümüzün hammadde açısından dışa bağımlılığı artacaktır” diye konuştu.
SÖKE PAMUK AMBARI
Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel ise, “Pamuk denince akla Söke gelir. Ege Bölgesi’nde üretilen pamuğun yüzde 45’i ile yüzde 54’ü mevsimine göre Türkiye’nin de yüzde 8 ile yüzde 10 Söke’de üretiliyor. Yani Pamuk ambarı Söke’mizdir. Çiftçilerimiz pamuk fiyatlarının hala sabit ve düşük olmasından kaynaklı çok kaygılılar. Pamuk fiyatları bu şekilde seyrederse pamuk ekiminin azalacağını söylemek istiyorum. Pamuğumuzun hak ettiği değeri görmesini umut ediyorum” ifadelerimi kullandı.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.