Mısır'daki mezar tarihi aydınlatacak!

Yukarı Mısır'ın Al-Ghoreifa bölgesinde bulunan antik mezarlık, Yeni Krallık dönemine ait önemli bulgularla dikkat çekti. Arkeologlar, bu tarihi mezarlığın derinliklerinde yapılan son keşiflerin, Mısır tarihine önemli bir katkı sunduğunu belirtiyor. İşte detaylar.

Nedim Kirtiş
Nedim Kirtiş Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Al-Ghoreifa'daki mezarlık, uzun yıllar önce Eski ve Orta Krallıklara ait mezarlarla gündeme gelmişti. Ancak son yapılan kazılar, bu bölgede daha fazla sırrın saklı olduğunu gözler önüne seriyor.

Mezarlık, antropoid kireçtaşı lahitlerle dolu bir dizi kayaya oyulmuş mezarları ve dini motiflerle bezenmiş karmaşık ahşap tabutları içeriyor. Bu tabutlar, antik Mısır tanrılarına adanmış 25.000 heykel ve fayans ushabti heykelcikleriyle bir araya gelerek dikkat çekici bir manzara oluşturuyor.

Ayrıca, mezarların içinde mumya maskeleri ve son derece iyi korunmuş 4 ila 4,5 metre uzunluğunda bir papirüs de bulundu Bu papirüs, Ölüler Kitabı'ndan metinler içermekte ve yakın zamanda Büyük Mısır Müzesi'nde sergilenmek üzere nakledilecek.

Sanat ve Estetikte Büyüleyici Detaylar

Mısır'ın Eski Krallık dönemine ait bu mezarlık, sadece tarihi açıdan değil, aynı zamanda sanat ve estetik açısından da büyüleyici detaylar sunmaktadır. Mezarlıkta bulunan en önemli ve estetik açıdan çarpıcı öğelerden biri, Amun Tapınağı'nın gözetmeni Djehuty ve Djehuty'nin şarkıcısı Nany'nin yanı sıra diğer üst düzey yetkililere ait olduğu düşünülen insan biçimli tabutlardır.

Baş Rahip Djehuty'nin kızı Tadi Essah'a ait olan boyanmış insan biçimli tabut da göze çarpan diğer bir eser. Ayrıca, seçkin kanopik kavanoz koleksiyonu da bu mezarlıkta bulunan diğer önemli eserler arasında yer alıyor.

Geç Dönem'den İzler

İlk incelemeler, bu mezarlığın Geç Dönem'de (MÖ 664-MÖ 332) yeniden kullanıldığını gösteriyor. Bu döneme ait binlerce tılsım, ushabti heykelciği, heykel ve mumyanın yer aldığı tabutlar, Mısır'ın tarihini daha da derinlemesine anlamamıza yardımcı oluyor.

Al-Ghoreifa'daki kazı çalışmaları 2017 yılında başladı ve önümüzdeki yıllarda daha fazla kazı çalışması yapılması planlanıyor. (KAYNAK: Arkeofili)

21 Eki 2023 - 19:08 - Kültür-Sanat Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.