Yeni araştırmada çarpıcı detaylar: Bu gen Avrupalılarda neden daha az?

Modern Avrupalıların, günümüz Doğu Asyalıları kadar Neandertal DNA'sı taşımaması üzerine yapılan çalışmalarda gelişme yaşandı. İşte gelişmelere dair detaylar...

Aslı Solmaz
Aslı Solmaz Tüm Haberleri

Modern Avrupalıların, günümüz Doğu Asyalıları kadar Neandertal DNA'sı taşımadığı biliniyordu ve bu durum, uzun süreli bir bilmece olarak kalmıştı. Ancak yeni bir araştırma, bu gizemi çözmeye yardımcı oluyor. Oxford Üniversitesi'nde ekoloji ve evrim alanında doktora sonrası araştırmacı olan Claudio Quilodrán ve ekibi, bu farklılığın ardındaki nedenin, binlerce yıl önceki insan göçlerine dayandığını öne sürüyor.

Doğu Asyalılar Neden Daha Fazla Neandertal Geni Taşıyor?

Yakın tarihsel çalışmalar, modern insanların Neandertallerle melezleştiğini ve bu nedenle Neandertal DNA'sını taşıdığını gösteriyor. Ancak bu melezleşme Avrupa'da yoğunlaşmış gibi görünüyor. Doğu Asyalı insanların genomlarında ise, Avrupalılara kıyasla yüzde 8 ile yüzde 24 arasında daha fazla Neandertal geni bulunuyor.

40.000 Yıl Önceki Büyük Göçlerin Etkisi

Yeni araştırma, bu farklılığın en az 40.000 yıl önce gerçekleşen büyük insan göçleriyle ilişkilendiriyor. Bu dönemde Afrika'dan dışarı doğru büyük bir insan göçü dalgası yaşandı ve bu göç, Homo sapiens'i Homo neanderthalensis kuzenleriyle temas ettirdi ve melezleşmeye yol açtı.

Daha sonraki bir dalgaysa, yaklaşık 10.000 yıl önce, Avrupa'daki Neandertal genlerini seyreltti. Bu dalganın temelini, bugünkü Ortadoğu ve güneybatı Asya'dan gelen çiftçiler oluşturdu. İlk çiftçiler, yerel avcı-toplayıcılarla karışarak bölgeye daha fazla Homo sapiens genomunu getirdi.

Doğu Asya'da Farklı Bir Senaryo

Ancak Doğu Asya'da benzer bir göç ve melezleşme dalgası görülmedi. Çiftçiler, kendi bölgelerinde yetiştiği için, Doğu Asya'daki genetik yapı daha az etkilendi. Bu nedenle Doğu Asyalılar, daha fazla Neandertal genine sahip.

Doğal Seçilim Etkisi

Araştırmalar, Neandertal genlerine sahip olmanın insanlar için büyük bir avantaj veya dezavantaja yol açmadığını gösteriyor. Bu nedenle bazı popülasyonların diğerlerine göre daha fazla Neandertal geni taşımasının nedeninin muhtemelen doğal seçilim olmadığı düşünülüyor.

Büyüleyici DNA Kanıtları

Bu yeni araştırma, genetik ve tarih bilimini bir araya getirerek insan-Neandertal ilişkilerinin izini sürdü. Araştırmacılar, 40.000 yıl öncesinden günümüze kadar uzanan 4.464 antik ve modern Homo sapiens genomunu inceleyerek bu keşfi yapmışlardır.

Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi'nde paleoantropolog ve İnsanın Kökeni Programı yöneticisi Richard Potts, bu araştırmanın büyüleyici yanının, mevcut muazzam miktarda antik DNA kanıtını göz önüne alması olduğunu belirtiyor. (ARKEOFİLİ/ Erman Ertuğrul)

21 Eki 2023 - 21:39 - Bilim-Teknoloji Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.