Muğla'nın narı farkını ortaya koydu!

Muğla'da yetiştirilen nar, iç piyasa talebinin yanı sıra Rusya, Ukrayna, Macaristan, Romanya ve Hollanda gibi ülkelere ihraç ediliyor.

Cansu Yüksel
Cansu Yüksel Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Muğla'nın bereketli topraklarında yetiştirilen nar, hem iç piyasada hem de yurtdışında büyük talep görüyor. Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerindeki nar bahçelerinde hasada başlandı ve 70 bin ton rekolte bekleniyor.

Narların özenle toplandığı köylerde, ürünler titizlikle sepetlere konuluyor ve daha sonra kasalara boşaltılıp traktörlere yükleniyor. Bu ürünler, paketleme ve işleme tesislerine götürülerek kalite ve çeşitlerine göre ayrılıp ihracat için hazırlanıyor. Bir kısmı iç ve dış piyasaya gönderilirken, diğer bir kısmı ise sıkılarak veya nar ekşisi yapılması için satışa sunuluyor.

70 bin ton nar hasadı yapıldı

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Muğla'da 22 bin 771 dekar alanda 1,5 milyon nar ağacı bulunduğunu ve yıllık ortalama 70 bin ton nar hasadı yapıldığını belirtti. Saylak, narın ekonomik değeri yüksek bir ürün olduğunu vurguladı.

Muğla ve ilçeleri, Ege Bölgesi'nin narenciye üretiminde önemli bir rol oynamaktadır. Yıllık ortalama 270 bin ton narenciye hasadı yapılan bölgede, limon, portakal gibi ürünler de önemli ihracat kalemlerinden biridir.

İlk hasat Rusya, Ukrayna, Hollanda yolcusu

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Muğla'nın narenciye ve nar üretiminde öncü bir konumda olduğunu belirterek, bu yıl limon rekoltesinin yüzde 25 arttığını, nar rekoltesinin ise geçen yılki seviyede olduğunu açıkladı. İlk hasatta toplanan narların Rusya, Ukrayna, Macaristan, Romanya ve Hollanda'ya gönderildiğini, ikinci hasatta ise Irak, Suriye ve İran gibi ülkelere ihraç edildiğini ifade etti.

İç piyasada ise İstanbul, İzmir ve Balıkesir gibi büyük şehirlere ürün gönderildiğini belirten Çöllü, hasadın ay sonuna kadar süreceğini söyledi.

Muğla'nın nar üreticilerinden Talat Uslu, çocukluktan beri çiftçilik yaptığını ve uzun yıllardır nar yetiştirdiklerini aktardı. Bu yıl narın kilogramını 7 liradan sattıklarını söyleyen Uslu, ürünlerini tüccarlar aracılığıyla yurt dışına gönderdiklerini ifade etti. Ancak maliyetlerdeki artış nedeniyle bekledikleri geliri elde edemediklerini belirten Uslu, fiyatların yükselmesi halinde üretimin artabileceğini dile getirdi. 

Kaynak: AA

23 Eki 2023 - 13:44 Muğla- Ege Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.