Cloaking Ne Demek?

Dünyanın her yerinde insanlar aradıkları bir unsura veya içeriğe doğrudan internetten ulaşmayı tercih ediyor. Dijital dünyada var olmak isteyen ve hedefleri doğrultusunda başarı yakalamak isteyenlerin bunu sağlayacak koşullara riayet etmelerini gerektiriyor. Böylelikle cloaking gibi yeni duyulan kavramlar ortaya çıkıyor. Son dönemde internet kullanıcısına hedeflerine daha kolay yoldan ulaşmada ilk tercihi olduğundan cloaking ne demek? sorusu sıklıkla araştırılıyor.

Yigit AKSÜT
Yigit AKSÜT Tüm Haberleri

Günümüzde internette daha fazla görünür ve daha kolay erişebilir olmak için dijital dünya algoritma kriterlerine uyumlu olunması gerekiyor. Bu nedenle web site ve platformları bu algoritmalara göre hareket etmeye imtina gösteriyor. Ancak çoğu zaman algoritmalardaki açıklardan faydalanarak, daha üst sıralarda yer alabilmekte mümkün oluyor. Üstelik söz konusu algoritma, “Google Algoritması” olsa bile. Ancak bunu yapabilmek için öncelikli o açıkları ve açıkları kullanmanın yöntemlerini kullanmaya vakıf olmak gerekiyor. Bu durumda son dönemde öne çıkan Cloaking yönteminin merak edilmesine yol açıyor. Web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıraları, daha kolay alabilmesini sağlamasıyla dikkat çeken cloaking ne demek? cloaking nasıl yapılır?

Cloaking Nedir?

Cloaking, kelime olarak Türkçe’de “Gizleme” olarak geçmektedir. Arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer alabilmek için kullanılan yeni nesil bir “ SEO” tekniği olarak değerlendirilmektedir. Bu teknikte temel olarak “Search Engine Spider(Arama Motoru Örümceği)” yani botlarına, web sitesince bir içerik sunulur. Ancak söz konusu web sitesinde kullanıcılara sunulan içerik farklıdır.

Daha net ifadesiyle cloaking yöntemi ile web sitesindeki ilgili sayfada 2 farklı içerik sunumu gerçekleştirilebilir. Yani sayfada “internet kullanıcısı” ile “arama motoru botu” farklı içerikler görür. Bu yöntem sayesinde de odaklı “anahtar kelime” grupları için arama motoru sonuçlarında üst sıralarda yer almak mümkündür.

Cloaking yönteminde web sitesine gelen “internet kullanıcısı” ve “arama motoru botu” tek bir sayfaya gelmez. Dolayısıyla aslında genel kanının aksine web sitesinde cloaking yöntemi kullanıldığında arama motoru algoritması kandırılmış/manipüle edilmiş olmaz. Aksine web sitesine gelen internet kullanıcısı manipüle edilmiş olur. Buna karşın web sitelerinde kullanılan SEO tekniği olarak kabul edilen cloaking yönteminin kullanımı “Google” tarafından “siyah şapka SEO(Black Heat SEO)” yöntemi olarak değerlendirilir.

Siyah Şapka SEO Nedir?

Web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmek için kullandığı yöntemlerden birisi de “Siyah Şapka(Black Heat) SEO” yöntemidir. Bu yöntemin en temel özelliği üst sıralarda yer alabilmek için arama motoru algoritması kriterlerinin dışına çıkılmasıdır. Yani web sitesinin sonuçlarda üst sıralarda yer alabilmesi için arama motorunca belirlenen kuralların ihlal edilmesine yol açan teknikler ve stratejik yöntemleri ihtiva eder. Dolayısıyla arama motoru tarafından ilgili web sitesinde bu SEO yönteminin kullanıldığının tespit edilmesi durumunda cezalandırma uygulayabiliyor. Bu cezalandırma Google tarafından da uygulanabilmektedir.

Cloaking Türleri Nelerdir?

Web sitelerinin arama motorlarının arama sonuçlarında üst sıralarda yer alması demek, daha fazla kullanıcı/ziyaretçi trafiği elde edebilmesi anlamına geliyor. Bu yüzden SEO yöntemleri konusunda yeni stratejiler ve yeni teknikler geliştirilmeye devam ediliyor. Bu SEO yöntemlerinin kimisi Google gibi arama motorlarının kurallarına uygun olurken, bazıları ise kuralları ihlal edecek niteliktedir.

Web sitesindeki SEO çalışmasına ilişkin bu nitelikteki yöntemlerden birisi de cloaking yöntemidir. Ancak günümüzde web sitelerinde uygulanmak için geliştirilen birden fazla cloaking yöntemi bulunmaktadır. Bu cloaking türleri farklı şekillerde uygulanmalarıyla farklılık teşkil etmektedir.

Web sitesinde cloaking yöntemini kullanmak isteyenlerin öncelikli olarak dikkat etmeleri gereken bir husus bulunuyor. Bu husus, Google gibi arama motorlarının web sitesinde bu yöntemin kullanıldığının tespit etmeleri durumunda web sitesini arama motoru sonuçlarından kaldırması gibi cezalandırma riskleriyle karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır.

IP Cloaking Yöntemi

Cloaking yönteminin türleri arasında en sık kullanılanı “IP Cloaking” yöntemidir. Bu yöntemde temel olarak kullanıcıya ait “IP adresi” kullanılmaktadır. Zira web sitesinde ilgili IP adresi vasıtasıyla kullanıcının bir sayfaya yönlendirilmesi sağlanır. Sunucu(Hosting) tarafından sağlanmış panel üzerinde “DNA Reverse” özelliği aktif edilir. Bu şekilde sunucuda web sitesinde ilgili IP adresi için “.htaccess” dosyası için yönlendirme uygulanır.

JavaScript Cloaking Yöntemi

Bu cloaking yönteminde kullanıcıya “JavaScript” kriterleri çerçevesinde içeriğe yönelik olarak farklı sürüm/versiyon gösterimi gerçekleştirilir. Yani bu JavaScript Cloaking yönteminde internet kullanıcısının/web sitesi ziyaretçisinin web tarayıcısında JavaScript açık ise farklı, açık değilse farklı bir şekilde içeriği görür. Bununla birlikte web sitesi arama motorlarının botlarına ise “JavaScript” açık olmadığı hali için tarama gösterimi gerçekleştirir.

HTTP Accept-Language Cloaking Yöntemi

HTTP Accept-Language cloaking yönteminin ne olduğu isminden çok belli oluyor. Bu yöntemde web sitesini ziyaret eden kullanıcının “http accept-language header” değeri kontrol edilmekte ve bu şekilde uygulanmaktadır. Web sitesinde gizlenen içeriğin sadece arama motoruna gösterimi gerçekleştirilir. Bu durumda da diğer genel internet kullanıcısı için gizlendiğinden, içeriği görebilmeleri mümkün olmaz.

HTTP_REFERER Cloaking Yöntemi

Bu yöntemde ise işlemler daha genel kullanıcıya hitap eder. Yani diğer cloaking yöntemlerine nazaran uygulanabilirliği daha basit ve hızlıdır. HTTP_REFERER cloaking yönteminde “HTTP_REFERER” tanımlanır. Bu şekilde web sitesini ziyaret eden kullanıcılara sitedeki gizlenmiş olan içerik gösterilir. Bu şekilde tanımlama sağlanması için web sitesini ziyaret eden kullanıcının talebiyle “eşleşme” kontrolü sağlanır.

User-Agent Cloaking Yöntemi

En az kullanılan cloaking yöntemlerinden birisi olarak gösterilir. Bu yöntem “User-Agent Cloaking” olarak isimlendirilir. Bu yöntemde web tarayıcısının bir kullanıcı aracısı şeklinde hareket etmesini sağlamaktadır. Yani kullanıcının web tarayıcısı herhangi bir sorgulamada user-agent tanımlaması gerçekleştirmektedir. Bu şekilde sunucuya kod gönderimi gerçekleştirir. Bu şekilde web sitesinde “yanıltıcı” içerik gösterimini sağlar.

User-Agent Cloaking tekniği çok popüler olmasa bile yaygındır. User-agent, web tarayıcısının bir kullanıcı aracısı olarak hareket etmesini sağlar. Web tarayıcısı bir sorgu için user-agent tanımlaması gerçekleştirir ve sunucuya kod gönderir. Böylece yanıltıcı içerik gösterilir.

Cloaking Nasıl Yapılır?

Cloaking, kavramsal olarak gizleme anlamına gelir. Bu özelliği ve web siteleri için avantajları nedeniyle de cloaking nasıl yapılır? sorusu çok sık araştırılıyor. Cloaking’in nasıl yapıldığıyla ilgili en genel açıklama arama motorunun web sitesini ziyaret eden botlarına farklı bir sayfa gösterilmesi şeklidir. Yani arama motorları, kullanıcıların hiç görmediği web sayfasını tarayarak, arama motoru sonuçları için “indexleme” gerçekleştirir.

Arama motorları için oluşturulan bu sayfalar, kesinlikle web sitesi ziyaretçisi olan internet kullanıcısı tarafından görülmez. Bu durum web sitesinin SEO çalışması açısından daha özgürce hareket edebilme imkanı sunar. Özellikle işlevselliği öne çıkartarak, estetik kaygılar geride bırakılabilir. Dolayısıyla söz konusu web sitesinin cloaking yöntemi kullanılan sayfaları arama motoru botlarınca ziyaret edildiğinde “sayfa yüklenme hızı” gibi SEO bakımından önemli kriterleri çok daha başarılı bir şekilde karşılar. Bu şekilde web sitesinin arama motorunca indexlendikten sonra daha üst sıralarda yer alabilmesi sağlanmış oluyor.

Hala Cloaking Yöntemi Kullanılıyor Mu?

Günümüzde cloaking yöntemi kullanımı, web siteleri arasında eskisi kadar popüler olmasa da halen var. Hatta günümüzde web sitesi sahipleri veya SEO ekipleri tarafından cloaking yöntemi çok daha basit biçimde yapılabiliyor. Ancak günümüzde arama motorlarının da bu yönteme karşı geliştirmiş olduğu bazı önlem kriterleri bulunuyor. Bu durum riskin daha yüksek olmasına yol açtığından cloaking yönteminin günümüzde halen kullanılması pek önerilmiyor.

Cloaking Yasal Mı?

Cloaking veya Türkçe adıyla gizleme tekniği ile web sitelerinin arama motoru sonuçlarında üst sıralara çıkması sağlanır. Bu yöntemin kolaylığı nedeniyle çoğu kişi cloaking yasal mı? sorusunu merak ediyor. Cloaking yöntemi temel olarak arama motoru botlarının “kandırılmasını” hedefler. Bu yüzden yasal olmayan bir SEO yöntemidir.

Yasadışı olarak kabul edilen bu SEO tekniği için arama motorları tarafından belirli tespit ve engelleme yöntemleri geliştirilmiştir. Ayrıca arama motorları tarafından bu yöntemi kullanan web sitelerine yönelik olarak gerçekleştirilen ağır cezai yaptırımlarda söz konusudur.

Cloaking Tespit Edilirse Ne Olur?

Cloaking SEO tekniğini kullanan bir web sitesinin, arama motoru tarafından tespit edilmesi durumunda çok ciddi cezalara maruz kalması söz konusudur. Cloaking tekniğini kullandığı belirlenen web sitelerinin arama motorundan tamamen silinmesi(tüm indexlerinin kaldırılması) gibi bir ceza uygulanabilir. Böyle bir ceza yaptırımına maruz kalan web sitesinin arama motoru sonuçlarında yeniden yer alabilmesi ve hatta üst sıralarda çıkabilmesi mümkün olmayabilir, olsa bile çok zorlu olabilir. Dolayısıyla böyle bir durumda web sitesinin başarı ihtimali oldukça düşecektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Cloaker nedir nasıl yapılır?

Günümüzde kullanımda olan cloaker, temel olarak web sitesinde sayfa görünümü yada web sitesi URL bilgisini değiştirmekte olan bir yazılımdır. Bu değişiklikleri gerçekleştirerek, arama motoru botlarının yanıltılması amaçlanır. Bu sayede web sitesine arama motorundan daha fazla organik ziyaretçi sağlayacak yükselişin oluşturulması sağlanır.

Cloaker link nedir?

Cloaker veya link tekniği bir “maskeleme/gizleme” tekniğidir. Genel olarak “affilate marketing(dijital pazarlama)” alanında kullanılmaktadır. Temel mantığına göre web sitesine gelen ziyaretçinin gördüğü bağlantıya tıklaması durumunda gerçekte nereye yönlendirildiğinin gizlenmesi durumudur.

Kaynak: Haber Merkezi

23 Eki 2023 - 16:40 - Bilim-Teknoloji Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.