Sinopsis nedir ve nasıl yazılır? Sinopsis hakkında merak edilen her şey!

Sinopsis nedir? Sinopsis yazarken dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir? Sinopsis yazmayı merak edenler için tüm detaylar haberimizde.

Aslı Coşar
Aslı Coşar Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Yunanca'daki sýnopsis sözcüğünden Türkçe'ye ''özet'' olarak geçen sinopsis, ''filmin kısa özeti'' anlamı da taşır. Bu yüzden eserin veya filmin konusu ile ilgili bütün detaylar kesinlikle verilmez. Sinopsisi, sanatsal ürünler için hazırlanan kısa bir özet metni olarak tanımlayabiliriz. 

Eserin temel özellikleri barındıran kısa metin: Sinopsis

Sinopsis, 'tümbakış' ismiyle de bilinmektedir. Başta film ve dizi olmak üzere reklam ve belgesel senaryolarını genel hatlarıyla özetleyen kısa bir metindir. Sinopsisi özel yapan da bu özelliğidir. Karakterlere, olaya ve hikayenin temasına genel bir bakış açısı sunarak eserin tonunu okuyucuya ya da yapımcıya algılatmaya sağlayan bir metindir.

Senaryo ve Sinopsis arasındaki fark nedir?

Hikayenin tüm yapısını en ayrıntılı halde anlatan, hikayeye göre değişkenlik gösterse de minimum 10-20 sayfa ile başlayan senaryo, sinopsisten büyük ölçüde ayrılmaktadır. Bütün diyalogları ve karakterlerin talimatlarını içeren senaryo için sinopsis, hikayeye dair önemli bir izlenimdir.

destek olacak insanları heyecanlandırarak teşvik etme amacıyla da kullanılmaktadır. Senaryonun özeti niteliği taşıyan bu belgeler olay akışını en genel hatlarıyla sunar. Karakterler ve hikayede geçen olaylarla ilgili ayrıntılı bilgi verilmez. Eserin konusuyla kısa süre bakışma hissiyatı sunan sinopsis, sanat, bilim ve eğitim alanlarında sıkça kullanılan bir terim olmasına rağmen en fazla sinemada karşımıza çıkar.

Sinopsisin Özellikleri Nelerdir?

Senaryo özeti taşıyan metinlerin yazılma aşamasında uyulması gereken kurallar vardır. İşte sinopsis yazarken dikkat edilmesi gerekenler...

  1. Hikaye ile alakalı çok detay verilmemelidir
  2. Yazı fontu olarak Times New Roman kullanılmalıdır
  3. Betimleme ve karakterin bilincinde hissettikleri yazılmaz
  4. Karakterlerin diyaloglarına yer verilmez
  5. 12 punto ile yazılması gerekir
  6. Giriş, gelişme ve sonuç kısımları genel hatlarıyla verilmelidir
  7. A4 kağıdına 1-3 sayfa aralığında olacak şekilde yazılır
  8. Okuyan kişinin kafası karışmamalıdır
  9. Karakterlerin temel ve somut özellikleri hakkında bilgi verilir
  10. Geniş zaman eki kullanılarak yazılır

Sinopsis yazarken nelere dikkat edilmeli?

Sinopsis yazarken dikkat edilmesi gereken başlıca unsurlar vardır.

Sinopsis yazarken mutlaka dikkat edilmesi gerekenler...

  1. Sinopsis sadece ana tema hakkında bilgi vermelidir.
  2. Karakterlerin temel bilgileri dışında ek bilgi yer almaz.
  3. Filmin konusunu net bir şekilde yansıtmalıdır.
  4. Sinopsiste diyaloglar yazılmamalıdır.
  5. Sinopsis yazarken sade yazı fontları tercih edilmelidir.
  6. Sinopsis geniş zaman eki kullanılarak yazılmalıdır.

Sinopsisin uzunluğu ne kadar olmalı?

Sinopsis, hikayenin türüne ve uzunluğuna göre değişkenlik gösteren bir metindir. Ortalama 500 kelime içermesi gereken sinopsisin uzunluğu filmin hangi metraj olduğuna bağlı olarak değişebilir. Sinopsisi etkileyen birçok etken olsa da sayfa sayısı bir ile üç sayfa arasında olmalıdır.

Sinopsis hakkında bilinmesi gereken püf noktalar...

İyi bir sinopsis yazmak için gereken en önemli unsurlardan biri sinopsisin bir motivasyon içermesidir. İyi bir sinopsis, film veya perdeye yansıtılacak projeye uygun, doğru ve net bilgi vermelidir. Hikayedeki temel mesajı olabildiğince vurucu ve genel hatlarıyla anlatmak esastır. Reklam, dizi, kısa veya uzun metraj olarak hangi sanat eseri için yazıldıysa ona uygun şekilde olmalıdır. Sinopsis, okuyucunun veya yapımcının aklında soru işareti bırakmayacak biçimde net olmalıdır.

Sinopsis hakkında bilinmesi gereken önemli noktalar...

Sinopsis, hayata geçirileceği türe göre ayrılır ve türünün biçimine göre yazılır. Misal olarak reklam ve film sinopsisi farklılıklar gösterecektir. Reklam senaryosu çekim sıralamasına daha yakınken film sinopsisi çok az daha detay barındırır.

Sinopsis Örneği...

Karakter eve gelir.

Sinirli ve burnundan hızlı hızlı solur.

Elini masaya koyar ve düşünür.

Dışarda yağmur vardır ve hava karanlıktır.

Karakter montunu alır ve kapıdan dışarı çıkar.

Çok kısa olarak örnek bir sinopsisin bu şekilde olduğunu söyleyebiliriz. Sinopsis, diyaloglara ve karakterin bilinç akışından geçenlere yer vermez. Hareketleri, bulunduğu mekanlar ve 

Sinopsis sonrası sıradaki aşama nedir?

Sinopsis yazıldıktan sonra sıra tretman adlı metine gelir. Tretman metninde sinopsis genel hatlarını terk ederek gelişme ve büyüme aşamasına gelmiştir. 

Sinopsis ve tretman arasındaki fark nedir?

Hikayeyi en genel hatlarıyla özetleyen sinopsis ve tretman diyalog vermeme konusunda benzerlik gösterir. Sinopsis ve tretman metin için ortak özellik tretmanda hikayenin nasıl çekileceğine dair bilgiler bulunurken sinopsiste hikaye daha kısa şekilde detay olmadan yazılmaktadır.

Kaynak: Haber Merkezi

23 Eki 2023 - 17:08 - Kültür-Sanat Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.