İnsanlar neden yemek seçer? Yiyeceklerden tiksinmenin nedeni psikolojik mi?

Psikologlar ve beslenme uzmanları, tiksinmenin altında yatan nedenleri açıklamaya çalışıyorlar. İşte çalışmalara dair detaylar...

Aslı Solmaz
Aslı Solmaz Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

İnsanların tüketmekten hoşlandıkları ve hoşlanmadıkları yiyecekler arasında büyük farklılıklar bulunuyor. Ancak bazı insanlar için yiyecek seçimi sadece keyif meselesi değil, aynı zamanda tiksinti kaynaklı olarak ortaya çıkyıor. Tiksinme durumu, belirli yiyecekleri gördüklerinde, kokladıklarında veya tattıklarında yoğun tepkilere neden olabiliyor. Hatta bu yiyecekleri yanlışlıkla tükettiklerinde kusma hissi bile yaşayabiliyorlar.

Örneğin, bazıları bamyayı severken, diğerleri bu yiyeceğin kokusuna bile dayanamazlar. Tiksinme hissi, kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir ve bazı insanlar için oldukça belirgindir.

Tiksinme Hissinin Psikolojik Açıklaması

Psikologlar ve beslenme uzmanları, tiksinmenin altında yatan nedenleri açıklamaya çalışıyorlar. ABD Princeton Yeme Bozuklukları Merkezi'nden psikolog Rebecca G. Boswell, tiksinmenin belirli bir yiyeceğe karşı güçlü bir hoşlanmama hissi yarattığını belirtiyor. Ayrıca, daha önce deneyimlenmiş ancak hoşlanılmamış bir yiyeceğe veya daha önce tüketilen bir gıdaya karşı tiksinme hissinin aniden gelişebileceğini söylüyor.

Yiyeceklerden Tiksinmenin Kökenleri

Yiyeceklerden tiksinme hissi, çeşitli nedenlere dayanabiliyor. Ohio Eyalet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde psikiyatri alanında çalışmalarını sürdüren Doç. Jennifer Carter, bu tür tiksinme hissinin hayatta kalma mekanizmasıyla ilişkili olabileceğini açıklıyor. Bir şeyi yedikten sonra rahatsızlık hissedilirse veya kusma olursa, bu durumun zararlı olduğunu düşünürüz ve bu yiyeceği bir daha tüketilmek istenmeyeceğini söylüyor.

Boswell, yiyecekten tiksinme hissinin aniden gelişebileceğini ve benzer tat, koku veya dokuya sahip yiyecek gruplarının da bu tiksintiye katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Ayrıca, bazı yiyeceklerden kaçınmanın hamilelik sırasında çiğneme ve yutma zorluklarıyla ilişkili olabileceğini vurguluyor.

Tiksinme Psikolojik Nedenlere Dayanabilir

Diyetisyen Jessica Cording, bir kişinin yiyeceklerden tiksinme durumunun beslenme ihtiyaçlarını etkileyip etkilemediğine dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Tiksinme, psikolojik nedenlere dayanabilir ve aşırı tiksinme, psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Boswell, bu durumun uygun beslenme ihtiyaçlarını karşılamada sorun yaratan "Kaçıngan/Kısıtlı Yiyecek Alımı Bozukluğu" (KKYAB) olduğuna dikkat çekiyor. Bu durumu yaşayan insanlar, diğer yeme bozukluklarındaki gibi vücut büyüklüğü veya kilo alma korkusu gibi endişelerle mücadele etmeyebilirler, ancak yetersiz beslenme nedeniyle olumsuz tıbbi ve psikolojik sonuçlarla karşılaşabilirler.

Carter da KKYAB yaşayan kişilerin tüketebilecekleri yiyeceklerin sınırlı olduğunu ve bu nedenle yüksek düzeyde stres ve kaygı yaşadıklarını ifade ediyor.

Her Türlü Tiksinme Bozukluk Değil

Uzmanlar, herhangi bir yiyeceği sevmeyen insanların endişelenmemesi gerektiğini belirtiyorlar. Carter, "Fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak ihtiyaçlarınızı karşıladığınız sürece, sevmediğiniz yiyecekleri yememenizin bir sorun olmadığını" söylüyor.

Kaynak: INDEPENDENT TÜRKÇE

23 Eki 2023 - 21:25 - Sağlık Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.