İzmir ve Aydın'da kestane hasadında işçi krizi!

Aydın ve İzmir Dağları'nda, Türkiye'nin en büyük kestane üretim bölgelerinden biri olan bu bölgelerde kestane hasadı başladı. Ancak bu yılın en büyük sorunu, işçi eksikliği. Milyonlarca ağaçtan binlerce ton kestanenin işlenip depolanması için işçilere yüksek ücretler ödeniyor.

Cansu Yüksel
Cansu Yüksel Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Türkiye'nin kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Aydın Dağları ve İzmir Dağları, her yıl eylül ayında başlayan kestane hasadı için hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak bu yılın farklı bir zorluğu var: işçi bulma sorunu. Kestane üretimi için uzman işçilere duyulan ihtiyaç, üreticileri endişelendiriyor.

Ege Bölgesi'nde yaşanan kuraklık ve kestanenin çiçek tutma dönemindeki olumsuz hava koşulları, bu yıl kestanede rekolte düşüşüne neden oldu. Ancak buna rağmen üreticiler, fiyatların yüksek olmasını umut ediyor. İlk etapta kilosu 130-140 TL arasında satılan kestanenin, sofralara ulaşana kadar geçirdiği uzun yolculuk, Aydın ve İzmir dağlarını hareketlendiriyor.

Özel Eğitimli İşçilere İhtiyaç Artıyor

Kestane hasadı için özel eğitimli işçilere olan talep, her geçen yıl artıyor. Ancak bu işi yapabilen işçi sayısının azalması nedeniyle, kestane çırpıcılarına üreticiler, mühendislerden daha fazla ücret ödüyor. Kestane ağaçlarına tırmanan bu özel eğitimli işçiler, kestaneleri topluyor ve ardından depolama alanına taşıyor.

Kestane Üretimi Türkiye'de Önemli Bir İhracat Kalemi

Türkiye'de en fazla kestane üretimi yapılan bölgeler olan Aydın ve İzmir arasındaki dağlarda hasat telaşı yaşanıyor. Kestane ağaçları, bazen 60-70 metreye kadar uzanabilen yüksekliklere sahiptir. Bu ağaçlara tırmanan işçiler tarafından çırpılan kestaneler, kadın işçiler tarafından toplanıyor ve depolama alanına taşınıyor. Burada, kestaneler kozağındaki şerbeti alıncaya kadar bekletiliyor ve ardından işlenmeye gönderiliyor. Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan kestaneler, farklı ülkelere ihraç ediliyor.

Üreticilerin Umudu Devam Ediyor

Kestane üreticileri, kuraklık ve rekolte düşüşü gibi zorluklarla karşı karşıya olsalar da, bu değerli ürünün bereketli olduğunu ve üretmeye devam ettiklerini belirtiyorlar. Ovacık Yaylası'ndaki kestane üreticilerinden Muhammet Palaz, yaşanan kuraklık nedeniyle rekolte düşüşü yaşandığını ancak üreticilerin azimle çalıştığını ifade ediyor.

Kaynak: İHA

25 Eki 2023 - 10:00 İzmir- İzmir Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.