Bakan Uraloğlu açıkladı: İzmir’in ikinci çevreyolunda sona doğru

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir için el birliği ile taşın altına el koyduktan sonra çok daha güzel hizmetlerin ortaya çıkacağını belirtip, “İkinci çevreyolu projesinin başlamasında ÇED süreci devam ediyor. Yapılış şeklini konuşuyoruz. İzmir’in buna ihtiyacı var ve bunu önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz” dedi.

Mina Tetik
Mina Tetik Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekim ayı olağan meclis toplantısına katıldı. İZTO Meclis salonunda yapılan toplantıya, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti İzmir Milletvekilleri, İZTO Başkanı Mahmut Özgener ve İZTO meclis üyeleri yer aldı. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de hayata geçirilmesi beklenen projeleri için Bakan Uraloğlu'ndan destek istedi. İzmir için el birliği ile taşın altına el koyduktan sonra çok daha güzel hizmetlerin ortaya çıkacağını aktaran Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “İkinci çevreyolu projesinin başlamasında ÇED süreci devam ediyor. Yapılış şeklini konuşuyoruz. İzmir’in buna ihtiyacı var ve bunu önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz” dedi.

ÖNEMLİ PROJELER BAKANLIK GÜNDEMİNDE

Yenigün Gazetesi'nden Kenan Yeşil'in haberine göre, Mecliste konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Eylül ayı ihracatının 22 milyar 670 milyon dolarla yeni bir rekor kırdığını,  Ocak-Eylül döneminde 187 milyar 464 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini söyledi. Son 12 ayda ise ihracatın 253 milyar 534 milyon dolara yükseldiğini aktaran Uraloğlu, 12'nci Kalkınma Planının hedeflerine değinip, “Yıllık ortalama yüzde 5 oranında istikrarlı ve dengeli bir büyüme hedefliyoruz. 2028 yılında 1 trilyon 589 milyar dolar milli gelire, 17 bin 554 dolar kişi başına gelire ulaşmayı amaçlıyoruz. Yılda ortalama yüzde 3 istihdam artışı sağlayarak dönem sonunda işsizliği yüzde 7,5 düzeyine indirmeyi öngörüyoruz. Mal ihracatını 375 milyar dolara yükselterek, turizm gelirlerinde de 100 milyar dolar seviyesine çıkmayı planlıyoruz. Artık üretim ve ticaret faaliyetlerinin gelişmesi ulaşım imkanlarının güvenli, kesintisiz ve hızlı olması gerektiğini ve ülkemizin ekonomik kalkınması için ulaştırma ve altyapı sektörlerinin stratejik önemini hepimiz çok iyi biliyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak hem ihracatı artırmak hem de alternatif pazarlar oluşturmak için önemli projeleri gündemimize alıyoruz” dedi.

TÜRKİYE GELECEĞİ PLANLIYOR

Türkiye stratejik bir yerde bulunduğunu ve bunun farkında olarak gelecek planlaması yatıklarını vurgulayan Bakan Uraloğlu, "Stratejik bir yerde bulunduğumuzun farkındayız. Bununla ilgili gelecek planalaması yapıyoruz. Artık günü değil, ayı değil, yılı değil yılları konuşuyoruz. Biz 2053'ü, 2028'i, 2035'i konuşuyoruz. Gerekli planlamaları yapıyoruz. Biz sadece Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadan 4 saatlik uçuşla 67 ülkeye gidiyoruz. Buralarda yaklaşık bir buçuk milyar insan yaşıyor. 10 trilyon dolarlık bir ticaret hacmi var. Buralarda yaklaşık 40 trilyon dolarlık yurtiçi gayri hasıla var. Ülkemiz insanın yeterince faydalandırmak, ülkemizin gelişimine katkı sağlamak için gayret içersindeyiz. Doğu-batı arasında önemli bir koridor olan orta koridorda bulunuyoruz. Orta koridorun vazgeçilmez ülkesi Türkiye'dir. Bu anlamda yatırım yaptık bundan sonra da bu yatırımları yapmaya devam edeceğiz. Zaten biz Bakü-Tiflis-Kars hattıyla, Marmaray'la Pekin'den Londra'ya kadar olan ağı kesintisiz hale getirdik. Bir yük trenini kesintisiz Avrupa'nın her yerine gönderebiliyoruz. Tersine ülkemizden Çin'e yük trenleri göndermeye başladık. Artık gelişen zamanda sadece doğu-batı koridorları değil kuzey-güney koridorları da dünyanın gündemine gelmiş durumda. Bu anlamda İran'ın, Rusya'nın yakın coğrafyamızda çalışması olduğunu biliyoruz. Hem kuzey-güneyi inşa etmek için hem de doğu-batıyı desteklemek için özellikle Basra Körfezi'nde Fas limanı'ndan başlayan Ovaköy sınır kapısına kada gelen bin 200 kilometrelik demiryolu ve otoyol projesinden bahsetmek istiyorum. Burayı kalkınma yolu olarak adlandırıyoruz. Fav limanı ki birinci fazın 2025 yılında açılacak. Orada denizden gelen bütün yükleri kara yoluyla, demiryoluyla Avrupa'nın her noktasına onunla beraber Ege'den, Karadeniz'den, Akdeniz'den diğer ülkelere geçişini sağlamış olacağız. Projesi bitti, 4 ülke olarak Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar olarak konuda çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Burada Türk müteahhitlerin, Türk yatırımcıların yoğun bir şekilde yer almasını bekliyoruz" dedi.

Aliağa-Çandarlı otoyolu projesini hayata geçirdik. Bunu, İzmir- İstanbul hattına Savaştepe’den bağlayacağız. Aydın’a kadar otoyolu götürmüştük. Aydın-Denizli otoyolunu trafiğe açacağız. Antalya’daki turizm hareketliliğini İzmir’in faydasında gerçekleştirmiş olacağız. İzmir-İstanbul otoyolunu 10-15 Kasım arasında 5 gün kapatıyoruz diyelim, ne düşünürsünüz? Bütün ezberler bozulur. Yapmasaydık görelim desek 12 saatte İstanbul’a gidilirdi. Sabuncubeli tünelinin 2018’de açmıştık. İzmir-Ankara hızlı tren hattı 2027’de bitecek, İzmir-Ankara arasında 3.5 saat seyahat edilecek. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nin bitişiğinde inşa ettiğimiz Kemalpaşa Lojistik Merkezi ile Kemalpaşa’yı lojistik sektörün ve sanayinin nabzını tutacak bir merkeze dönüştürdük. Adnan Menderes Havalimanı’nı yeni iç ve dış hatlar terminalleri ile Avrupa’nın en modern yapıya sahip havalimanlarından biri haline getirdik. Yurtdışı uçuşlarının fazla olduğunu gördük ve beni mutlu etti.  İkinci çevreyolu projesinin başlamasında ÇED süreci devam ediyor. Yapılış şeklini konuşuyoruz. İzmir’in buna ihtiyacı var ve bunu önümüzdeki süreçte hayata geçireceğiz. İzmir için el birliği ile elimizi taşın altına koyduktan sonra çok daha güzel hizmetler ortaya çıkacaktır” dedi.

ÖZGENER, İZMİR’İN BEKLEYE PROJELERİ İÇİN DESTEK İSTEDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun İzmir’deki görevi süresince birçok projenin hayata geçirilmesinde büyük emekleri olduğunu belirten İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir’de hayata geçirilmesi planlanan projelerin kısa zamanda hayata geçirilmesini ümit ettiklerini söyledi. Bakan Uraloğlu'ndan İzmir’de hayata geçirilmesi beklenen projeleri için destek isteyen Özgener, "İzmir-İstanbul Otoyolu, İzmir’imize ulaşımı oldukça kolaylaştırdı. Bu projenin yanında yapım çalışmaları devam eden kentimizi Ankara’ya bağlayacak hızlı tren hattının ve kentimizi Antalya’ya bağlayacak ilk planda Aydın-Denizli Otoyolunun en kısa sürede bitirilmesi kentimize ve Ege Coğrafyasına büyük katkı sağlayacaktır. Ayrıca yine kentimiz kuzeyinin canlanmasına büyük katkısı olan İzmir-Çandarlı Otoyolu’nun Çanakkale Köprüsüne kadar uzatılması da, kentimizin ve yine Ege Bölgesi illerinin kesintisiz bir şekilde Avrupa’ya bağlanmasında büyük katkı yapacaktır. 2028 yılında bitmesi planlanan İzmir-Ankara Hızlı Tren Hattının bir yıl erken bitebileceği konusundaki açıklamanızdan büyük memnuniyet duyduk. Özellikle iş insanlarımızın Ankara’ya olan uçak seferlerinin arttırılması konusunda talepleri var. Devreye girecek tren hattının konforlu ve 3,5 saate inecek yolculuk sayesinde Ankara’ya ulaşım konusunda önemli bir alternatif sağlayacağını düşünüyorum. Karayollarının yanı sıra demiryolu, havayolu ve denizyolunun da ülkemiz ve kentimiz ekonomisine katkısı oldukça büyük. İzmir gümrüklerimiz sadece kentimizin değil, birçok ilin dış ticaretinde çıkış kapısı olma özelliğine sahip. Bu nedenle liman bağlantılı demir yolu hatlarının iyileştirilmesi konusunda çalışmalar yapılmasını önemsiyoruz" dedi.

KENT İÇİ ULAŞIM İÇİN BAKAN’A ÇAĞRI

Mahmut Özgener konuşmasında kent içi ulaşımın kolaylaştırılması için Bakan Uraloğlu’na çağrıda bulundu. İZBAN hattının kuzeyde Bergama, Dikili, güneyde ise Bayındır, Ödemiş ve Tire’ye, doğuda Kemalpaşa ve Menemen’e saçaklanmasının İzmir’e ve bölgede önemli katkılar yapacağını vurgulayan Özgener, "Çandarlı ve İzmir Alsancak Limanının bir bütün olarak değerlendirilmesi, kentimizde bulunan limanların kapasitelerinin ve karayolu taşımacılığının verimliliğinin arttırılması önem taşıyor. İzmir Alsancak Limanı, ülkemizin en önemli ihracat ve ana limanlarından birisi olmasına rağmen gerçek potansiyelini hayata geçiremiyor. Yeni nesil gemilerin körfeze girişini teminen yaklaşım kanalının derinleştirilmesiyle (derin su yolunun oluşturulması) birlikte İzmir Alsancak Limanının kapasitesinin arttırılmasının, yanı sıra konteyner, ro-ro, ro-pax ve kruvaziyer fonksiyonları ile varlığını sürdürmesinin önem taşıdığını düşünüyoruz. Bakanlığınız uhdesinde hayata geçirilmesi planlanan İzmir-Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu etüt, proje ve fizibilite çalışmalarının bir an önce bitirilerek, ulaşım ana planı ve imar planlarına işlenmesi ve yapımının gerçekleştirilmesi, kentimizin ulaşım ve lojistik altyapısının geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır” diye konuştu.

İNCİRALTI VE KÖRFEZ GEÇİŞ PROJESİ ÇAĞRISI

İzmir’in kalkınması açısından önemli fırsatlar barındırdığına inandıkları İnciraltı’nın bir turizm merkezi olarak İzmir’e kazandırılmasını isteyen Özgener, Körfez Geçiş Projesi’ni desteklediklerini ve bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerini aktarıp, şöyle konuştu: “İnciraltı bölgesi, özellikle termal, sağlık ve spor turizmi odağında ‘iyi yaşam’ temasıyla yatay mimari gözetilerek tekrar planlanması, imar planlarının kısa sürede yürürlüğe girmesi ve yatırımcıya sunulur hale getirilmesi konusunu önemsiyoruz. Bu sürecin ortak akıl ve sinerjiyle, kentimizin üst yararına olacak şekilde tasarlanabileceğine ve İzmir’in kurum, kuruluşları olarak ortak bir paydada buluşabileceğimize inanıyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından planları yapılan İnciraltı’nın sağlık turizmine kazandırılması ve planda yer alan, çevre yollarını halka şeklinde saracak, İzmir’in kuzeyi ile güneyini birbirine bağlayacak Körfez Geçiş Projesi’ni desteklediğimizi ve bir an önce hayata geçirilmesi temennisinde olduğumuzu belirtmek istiyorum."

BAKAN’DAN İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ’NE SÖZ

İzmir Ekonomi Üniversitesi’ne ve İzmir’e küresel ölçekte, çevreci, son teknolojiye sahip, yeşil ve akıllı bir kampüs kazandırmak hedefine yönelik çalışmaları tüm hızıyla devam ettiklerini dikkat çeken Özgener, “Çeşme Otoyolu’ndan İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzelbahçe Kampüsümüze çift yönlü otoyol bağlantısı yapılması konusunda desteklerinizi diliyoruz” ifadelerini kullandı. Bakan Uraloğlu, Özgener’in bu talebini yerine getireceklerine dair söz verdi.

27 Eki 2023 - 19:27 İzmir- İzmir Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.