NASA alarmda! Uzay istasyonu üzerimize düşebilir

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun geleceği için önemli bir kararla karşı karşıya. 1998 yılında inşa edilen devasa istasyon, beklenen ömür süresini aştı. Şimdi, uzay ajansı istasyonu nasıl emekli edeceğini düşünüyor. İşte gelişmelerin detayları.

Nedim Kirtiş
Nedim Kirtiş Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

1998'de inşa edilen Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ), başlangıçta 15 yıllık bir ömürle tasarlanmıştı. Ancak, bu süre çoktan geçti ve şimdi NASA araştırmacıları, istasyonu emekli etmenin yollarını arıyorlar.

UUİ'nin geleceği ile ilgili endişeler, istasyonun kontrolsüz bir şekilde atmosfere giriş yapması durumunda ortaya çıkıyor. Havacılık ve Uzay Güvenliği Danışma Paneli'nin (ASAP) düzenlediği bir toplantıda, istasyonun yörüngeden çıkarılması gerektiği konusunda mutabık kalındı.

ASAP Başkanı Patricia Sanders, "UUİ'nin ömrü sona erecektir, ancak bu ne zaman olacağını bilemeyebiliriz. Kontrolsüz bir şekilde Dünya'ya dönmesine izin vermek kabul edilemez" dedi.

Tehlike büyüyor

Sanders ayrıca, UUİ'nin boyutunun ciddi bir tehlike oluşturabileceğine dikkat çekti. İstasyon, uçtan uca 358 metrelik uzunluğuyla Dünya'ya düşmesi durumunda büyük bir felakete neden olabilir. Bu, atmosferi tek parça halinde aşması ve tüm bir stadyumu ezmesi anlamına geliyor.

NASA, UUİ'yi 2030 yılına kadar kullanımdan kaldırmayı planlıyor ve bunun için özel bir uzay römorkörü kullanmayı düşünüyor. Bu römorkör, istasyonu atmosfere doğru itecek ve kendisi bu sırada yanarak yok olacak, böylece UUİ parçaları yerleşimlere uzak bir noktaya düşecek.

180 milyon dolar ayırdı

Ancak bu operasyonun maliyeti oldukça yüksek. NASA, römorkörü geliştirmek için yaklaşık 180 milyon dolar ayırdı, ancak işin aslı, istasyonun inşa maliyetiyle karşılaştırıldığında bu miktar oldukça düşük kalıyor.

NASA, bu maliyetleri karşılamak için gelecek yıl için bütçenin 27,2 milyar dolara çıkarılmasını talep ediyor. Ancak ABD Başkanı Joe Biden tarafından imzalanan 2023 Mali Sorumluluk Yasası, uzay ajansının muhtemelen bütçe kesintileriyle karşı karşıya kalacağı anlamına geliyor.

Sanders, bu kesintilerin gerçekleşmesi halinde NASA'nın "zor seçimler" yapmak zorunda kalacağını belirtiyor. UUİ'nin geleceğiyle ilgili bu karmaşık mesele, uzay ajansının önümüzdeki yıllarda karşılaşacağı en büyük zorluklardan biri olarak görünüyor.

Kaynak: Independent Türkçe

29 Eki 2023 - 17:08 - Bilim-Teknoloji Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.