Yenigün'den Kenan Yeşil'in haberine göre, İzmir Valisi Süleyman Elban, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Ekim ayı meclis toplantına konuk oldu. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Salonu’nda yapılan toplantıda konuşan Vali Elban, İzmir izlenimlerini ve neler yapılması konusunda görüşlerini aktardı. Toplantıya, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve meclis üyeleri katıldı. EBSO meclis toplantısında sanayicilere seslenen Vali Süleyman Elban, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayıp, “Buna şahit olmak bir şans ve onur. Bu onurlu günde cumhuriyetin kurulması, devletin kurulmasına, kuruluşuna ev sahipliği yapan il olan İzmir’de vali olmak benim için ayrı bir gurur. 100’üncü yılda İzmir valisi olmak çocuklarıma anlatacağım ayrı bir gurur kaynağıdır” dedi.

“İZMİR ÖNCELİKLE GÜÇLÜ OLAN ALANLARINI GELİŞTİRMESİ GEREKİYOR”
EBSO Ekim ayı Meclis toplantısının Cumhuriyetin ikinci yüzyılın ilk meclis toplantısı olduğunu vurgulayan Vali Elban, toplantıda konuşulanların her konunun özel olacağını ifade etti. İzmir’e ilk geldiğinden bu yana İzmir’de verilen brifing ve raporlarda İzmir’in ticaret, sanayi, tarım ve turizm şehri olarak adlandırıldığını belirten Vali Elban, “Bir taraftan eğitim şehri olduğu söylense de diğerlerine göre daha cılız. Burada sanayiye özel konuşmak gerekiyor. Bu konular bilimsel olarak doğru. Doğru ve üstün konularda şehrin ilerlemesi ve kendini daha çok geliştirmesi gerekiyor. Başka alanları da dahil ederek eğitim, sağlık ve diğer alanlarda dahil edilerek ve şehir statları bunlara dahil edilebilir. İzmir öncelikle güçlü olan bu alanlar geliştirmesi gerekiyor. Burası bir sanayi şehri ve üretimin yüzde 9’u bu şehre ait. Sanayi ihracatına artı veren bir şehir. O zaman bu şehir cumhuriyetin birinci yüzyılında yapılan toplantılarda ne konuşuluyor, bugün mecliste ne konuşuluyor karşılaştırmak gerekiyor. İkinci yüzyılda yeni şeyeler konuşmak gerekiyor. Konvansiyonel yaklaşımları geçmiş yıllarda gelişmiş ülkelerin terk ettiği üretim modelleri terk etmek gerekiyor. Daha farkı üretim modelleri üretim alanları, dünya ile rekabet edilebilir sistem üzerinde olmamamız gerekiyor. Buradaki bir işletmeye gidildiğinde bunların Amerika’da mı Japonya’da mı olduğunu bilmemeli. Verimlilik, yalın eğitim konusu, yeşil dönüm konusu, endüstri 4.0 bitip toplum 5.0 konuşmamız gerekiyor” diye konuştu.
“VALİ ELBAN’DAN ÖZELEŞTİRİ”
İzmir’in Osmanlının son döneminde dış ticareti sanayileşmeyi öğreten bir şehir olduğunu vurgu yapan Vali Elban, “Sanayileşmede 200 yıl, ticarette 300 yılı aşan bir şehir. Dünya vizyonu olan bir şehirde artık ilk 3 sanayi devrimi konuşmuyor ve üretim modelini terk etmişse o zaman bizimde endüstri 4.0 ve toplum 5.0 sıcak tutmak gerekiyor çünkü dünya ile rekabet edebilmenin yolu buradan geçiyor. Temel neden dünya ticaretindeki baş döndürücü rekabettir. Kimisi Çin’e karşı rekabet etmeye çalışıyor, kimisi de mevcut üstünlüğünü perçinlemek istiyor. Biz güçlü yanlarımızı değerlendirmeyi değil günlük işlere uğraşıyoruz. Sonra değişik krizle karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.
“CUMHURİYETİN YENİ YÜZ YILINDAYIZ YENİ ŞEYLER KONUŞMALIYIZ”
Tekstil sektöründe yaşanan sıkıntı üzerinden bir örnek vererek konuşmasını sürdüren Vali Süleyman Elban, şöyle konuştu: “Bizim tekstilde Çin ile rekabet etmemiz imkanı yok. Çin pandemide kapanması ile üreticilerimiz mutlu oldu, parayı kenara koydu. Pandemi sonrasına hazırlanamadı ama. Çin dışında üstün yönlerimiz kullanıp kendimizi geliştirme çabamız olmadı. O çabada olanlar, kendini geliştirmiş olanların sıkıntısı yok ama parça başına kazananların sıkıntısı var. Artık cumhuriyetin yeni bir yüz yılındayız ve yeni şeyler konuşmalıyız. Paradigma değişikliğine gitmezsek bir şey değiştirmemiş oluruz. Cumhuriyet kurulduktan sonrasında paradigma değişikliği yapılmış sanayi ve tarıma yatırım yapılmış, yeni işler yapılmış. El ile yapılan işten fabrikaya geçilmiş. Bizim de paradigma değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için en hazır şehir İzmir’dir. İzmir başaramazsa hiçbir il başaramaz. Potansiyeli gördüğüm için söylüyorum. Az adam çalıştırıp çok üretmeliyiz. Sanayi sektörü ne kadar az adam çalıştırırsa o kadar övünecek. Onunla övünürse sanayi 4.0 ile övünecek. Bu yeni anlayışa gitmek zorundayız, gitmezsek bir yılı iyi bir yılı kötü durumda kalır, mehter takımı gibi oluruz. Ben değişikliğin olacağını inanıyorum. Böylece Atatürk’ün söylediği muhasır medeniyeti yakalayıp, geçeceğimizi düşünüyorum” dedi.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.