Mersin Kerebiç Tarifi: Yöresel Bir Lezzetin Hikayesi

Mersin Kerebiç, özellikle Ramazan aylarında sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Bu yöresel tatlı, coğrafi işaret almış ve geleneksel yöntemlerle üretilmektedir. Tarifin içerisinde şeker yerine kerebiç köpüğü kullanılması, bu tatlıyı benzersiz kılan özelliklerden biridir. Ayrıca çöven otu kökünden elde edilen köpük, Mersin Kerebici'ne özgü bir lezzet sunmaktadır.

Yiğit Aksüt
Yiğit Aksüt Tüm Haberleri

Ramazan dönemlerinde popüler olan ünü ülke geneline yayılan bir tarif var: Kerebiç. Özellikle Mersin ve Hatay mutfaklarıyla bilinen kerebiç tarifini mercek altına alıyoruz. Bu makalede coğrafi işaret alan Mersin Kerebici, tarihçesi ve özelliklerini inceliyoruz. Hazırsanız başlayalım...

Mersin Kerebici Nedir?

Mersin Kerebici, irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içine ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi konulduktan sonra odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında. Aslında içli köfte şeklinde hazırlanıyor. Dış kısmı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılan tatlının içine antep fıstığı veya ceviz koyuluyor. Tarifin püf noktalarından biri kurabiyelerin kızarmaması. Kentteki ustalara göre kreması hazırlanırken çöven otu kökleri bir gece suda bekletiliyor, ardından 5 saat süreyle kaynatılıyor. Bu şekilde oluşan yeşil suyu köpürene dek çırpılıyor. Köpük oluştuktan sonra ise şekerle kıvamı kıvamı arttırılıyor. Bu köpük içine koyulan kurabiyelerin üzerine tarçın ekleniyor. 

Mersin Kerebicinin Tarihçesi

Coğrafi işaret alan Mersin Kerebici ile ilgili patent enstitüsünde önemli bilgilere ulaşmak mümkün. Peki, bu lezzet nasıl ortaya çıktı? Mersin'de kerebicin kökeni 1940'lara uzanıyor. O yıllarda tatlıcılık ve şekercilik ile iştigal eden Arap kökenli ailelerin, o dönem şehrin merkez çarşısı civarında sadece ramazan ayı ve ramazan bayramında yaptıkları ve el arabasında sattıkları bir tatlıydı. Zamanla çok beğenildi. Halk arasında hızla yayıldı. Bir dönemden sonra sadece bir Ramazan tatlısı değil ünü ülke geneline yayılan ve 12 ay tüketilen bir tatlı haline geldi. 

Mersin Kerebicinin Özelliği Ne?

Mersin Kerebicinin üretimindeki yöntemler onu benzersiz ve farklı kılıyor. Alınan patente göre;

  • Kerebicin hamurunda şeker kullanılmaz. Yukarıda da anlattığımız gibi tatlandırma işlemi, sunumdan önce kerebicin üzerini kaplayacak miktarda kerebiç köpüğünün konulmasıyla elde ediliyor.
  • Çöven kökünün kaynatılmasıyla elde edilen beyaz renkli kerebiç köpüğü de kente özgü.
  • Kerebicin çeşidine göre iç malzeme hazırlanır. Fıstıklı kerebiç için iri çekilmiş ve coğrafi işaret tescili bulunan Antep Fıstığı içi, cevizli kerebiç için iri çekilmiş ceviz içi kullanılıyor. 

Mersin Kerebiç Tarifi 

Kerebiç tarifini denemek isterseniz, işte size basit bir tarif:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı irmik
  • 100 gr. tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2/3 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Aldığı kadar un
  • 1/2 paket kabartma tozu

İç harcı için:

  • Şeker
  • Ceviz veya antep fıstığı
  • Tarçın

Köpüğü için:

  • Çöven otu (Bulamazsanız krem şanti kullanabilirsiniz.)
  • 3-4 su bardağı su
  • Pudra şekeri

Nasıl Yapılır:

  1. Tatlı köpüğünü çöven otuyla hazırlayacaksanız, tarife bir gün önceden başlamanız gerekir.
  2. Öncelikle çöven otunu yıkayın ve tencereye alın. Üzerine 4 su bardağı su ekleyerek bir gece bekletin.
  3. Karıştırma kabına tereyağını alın ve erimesi için bekleyin.
  4. Üzerine kabartma tozu ve irmik ekleyerek karıştırın.
  5. Ardından yumurta ve sıvı yağı da ekleyerek karıştırma işlemine devam edin.
  6. Bu esnada pudra şekeri de ilave edin. Daha sonra azar azar un ekleyerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.
  7. İç harcı için; Ceviz veya fıstıkları döverek toz haline getirin.
  8. Üzerine toz şeker ve tarçın ekleyerek karıştırın.
  9. Hamurdan istediğiniz boyutta parçalar kopartın.
  10. Elinizle bastırarak hamuru açın. Ortasını cevizli harç ile doldurduktan sonra kenarlardan kapatın.
  11. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hazırladığınız hamurları dizin.
  12. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında ortalama 25-30 dakika pişirin.
  13. Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın.
  14. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin.
  15. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
  16. Su ve pudra şekeri karışımını köpük kıvamına gelene kadar, yaklaşık 30-40 dakika, mikserle çırpın.
  17. Tatlı piştikten sonra soğuması için oda sıcaklığında bekletin. Afiyet olsun.

Kaynak: Haber Merkezi

31 Eki 2023 - 15:47 - Yaşam Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.