Kedilerin Ton Balığı Tutkusuna Dair Şaşırtıcı Gerçekler!

Birleşik Krallık'ta yapılan son araştırmada, kedilerin ton balığına olan düşkünlüğünün biyolojik kökenleri aydınlatıldı. İşte detaylar.

Nedim Kirtiş
Nedim Kirtiş Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Kediler, beslenme alışkanlıklarıyla ilgili olarak uzun süredir merak konusu olmuş bir türdür. Son olarak Birleşik Krallık'ta yapılan bir araştırma, kedilerin ton balığına olan düşkünlüğünün arkasındaki nedenleri açıklığa kavuşturdu. Bu ilginç çalışma, Chemical Sense dergisinde 8 Ağustos'ta yayımlandı ve kedilerin tat alma yeteneklerini mercek altına aldı.

Kedilerin umami yeteneği

Umami, acı, ekşi, tatlı veya tuzlu gibi geleneksel tatlarla sınıflandırılamayan, ancak hoş bir tat olarak kabul edilen bir tat çeşididir. Bu tat, uzun süre ağızda kalma özelliğiyle bilinir. Ancak kediler için umami tatları daha özel kılan bir özellik vardır.

Araştırmaya göre, insanlardan farklı olarak, kedilerin umami reseptörleri ton balığındaki bazı molekülleri tespit edebiliyor. Bu, kedilerin et tüketmeye olan ihtiyacının bir yansımasıdır. Çünkü kediler bitkileri sindiremezler ve hayatta kalmak için ete ihtiyaç duyarlar.

Kedilerde yeni gen tespit edildi

Kedilerin tat alma genleri insanlardan farklılık gösterir. Örneğin, kedilerin şekerli tatları sevmediği bilinir çünkü şekerli tatları algılayan genleri hasarlıdır. Umami tadını alabilmek için ise iki gen gereklidir: Tas1r1 ve Tas1r3. İnsanlarda her iki gen de bulunurken, kedilerde yalnızca Tas1r3 geni tespit edilmişti. Ancak son çalışma, kedilerin de Tas1r1 genine sahip olduğunu gösterdi.

Kedilerde ve insanlarda tat alma genleri benzerlikler gösterse de, bu reseptörlerin nasıl çalıştığı konusunda önemli bir farklılık bulunuyor. İnsanlarda amino asitler reseptörlere bağlandıktan sonra nükleotidler devreye girerken, kedilerde bu sıra tersine işler. Önce nükleotidler tat alma duyularını aktive eder, ardından amino asitler devreye girer.

Araştırmanın başyazarı Scott McGrane, "Bu durum insanlarda gördüğümüzün tam tersi" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ton balığını tercih ettiler

Araştırmacılar, 25 kedinin önüne iki farklı seçeneğin olduğu kaseler koyarak kedilerin tercihlerini inceledi. Kediler, umami tadını alabilecekleri kaseleri tercih etti. Ancak ilginç bir şekilde, kediler ton balığındaki histidin ve inozin monofosfat moleküllerini içeren kaselere daha fazla ilgi gösterdi.

Araştırmacılar, bu tercihin kurak bölgelere dayanan kedilerin, ton balığına olan düşkünlüğünün nedeni olabileceğini düşünüyorlar. Histidin ve inozin monofosfat, ton balığında bol miktarda bulunan bileşenlerdir.

Kaynak: Independent Türkçe

31 Eki 2023 - 16:41 - Bilim-Teknoloji Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.