Tarih yeniden yazılacak! 4. yüzyıla ait, 600 metrekare mozaikler...

Kayseri'deki kazı çalışmaları sırasında, tarihi bir hazine olan mozaiklerin alanı 600 metrekareye çıktı. Bu yeni keşfedilen mozaikler, 4. yüzyıla ait olduğu tespit edilen nadir eserler arasında yer alıyor.

Cansu Yüksel
Cansu Yüksel Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ile birlikte Örenşehir Mahallesi'nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Bu önemli keşif hakkında detaylı bilgi veren Dursun, kalıcı kazı çalışmalarının 3 yıl önce başladığını hatırlattı.

"Yapı, her yıl genişleyerek büyüyor"

Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleşen kazılarda bazı alanların açığa çıkarıldığını vurgulayan Dursun, "Yapı, her yıl genişleyerek büyüyor. İlk değerlendirmelerdeki 300 metrekare mozaik alan şu anda 600 metrekareye kadar çıktı" dedi.

Çalışmaların 4 bin metrekarelik bir alanda devam ettiğini ifade eden Dursun, yapılan değerlendirmeler sonucunda bu alanın 4. yüzyılda inşa edildiği sonucuna varıldığını belirtti. Ayrıca, buluntuların 3. yüzyıla ve daha sonraki dönemlere ait izlere de rastlandığını ekledi.

Tarih Kokan Mozaiklerin Gizemi

Dursun, "Taban mozaiklerinde kullanılan işçiliğin kaliteli olması, buranın döneminde çok önemli bir villa olarak kullanıldığını düşündürüyor" diyerek, yapı içerisinde Latince ve Grekçe yazıtların bulunduğunu ifade etti. Bu yazıtların, bölgenin tarihine ışık tutacak önemli bilgiler içerebileceği belirtiliyor.

"İnşa çalışmalarının 3. yüzyıla kadar indiğini söyleyebiliriz"

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Can Erpek ise kazı alanının genişlemesiyle daha fazla bilgiye ulaşabileceklerini söyledi. Erpek, "Kazı çalışmalarında ilk etapta 4. yüzyıl olarak düşündüğümüz inşa çalışmalarının 3. yüzyıla kadar indiğini söyleyebiliriz. Yapacağımız çalışmalarda belki daha erken bir döneme ilişkin verilere de ulaşabiliriz. Yapı, Bizans döneminde ve Türklerin Anadolu'ya gelmesinden sonra da kullanılmaya devam etmiş" açıklamasını yaptı.

Bu keşfin Kayseri'nin tarihine ve kültürel mirasına önemli katkılar sağlayacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, şehrin farklı bölgelerinde destek verdikleri 6 arkeolojik kazı çalışması olduğunu vurguladı. Kayseri'nin açık hava müzesini andırdığını ifade eden Büyükkılıç, kazılar sonucunda ortaya çıkan mozaiklerin şehrin Anadolu'daki medeniyetin beşiği olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Kaynak: AA


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.