Akyurt'ta yaşayıp Ankara'ya mı gitmeyi düşünüyor ya da Ankara'dan Akyurt'a ulaşımı merak ediyor olabilirsiniz. Ankara'nın ilçelerinden biri olan Akyurt hakkında pek çok bilgiyi sizler için araştırdık. Akyurt Ankara arası tüm ulaşım seçenekleri ve yolculuk süreleri hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için haberimizi okuyabilirsiniz.
Akyurt'a nasıl gidilir?
Akyurt'a ulaşımın çeşitli yolları bulunuyor. Bu ulaşım seçenekleri arasında özel araç kullanımı, EGO otobüsleri ve halk servisleri gibi toplu taşıma araçları yer alıyor. Tam da bu sırada "Ankara Akyurt arası kaç km?" diye düşünebilirsiniz. Ankara'nın merkezinden Akyurt'a olan mesafe, yaklaşık 38,4 kilometre olarak ölçülmüştür. Bu mesafeyi kat etmek için Çankırı Bulvarı D140 karayolunu takip ederek Çankırı güzergâhını kullanabilirsiniz.
Ankara Akyurt arası kaç saat?
Akyurt'a özel araçla yapılan yolculuklar, trafiğin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterse de, ortalama olarak 42 dakika sürüyor. Bu yolculuk süresi, Ankara'nın diğer ilçelerine göre oldukça makul bir zaman dilimi sunmaktadır. Bu civarda yaşayanlar, "Kızılay Akyurt arası kaç saat?" diye araştırma yapabilir. Dolayısıyla merkeze giden toplu taşımalara göz atmakta fayda var.
Ankara merkezden Akyurt'a gitmek isteyen vatandaşlar için EGO otobüsleri de bir seçenek. Bu güzergâhta hizmet veren EGO otobüsünün numarası 488'dir. Bu otobüsler, Akyurt'tan başlayarak Sıhhiye üzerinden geçip tekrar Akyurt'a dönüş yapıyor. EGO otobüsleri ile yapılan seyahatlerin ücretleri ise tam biniş için 16 TL, öğrenci binişleri için ise 9 TL olarak belirlenmiştir.
Ankara Otogar Akyurt arası kaç km?
Ankara otogar ile Akyurt arası 39 km olduğu biliniyor. Akyurt'a alternatif bir ulaşım seçeneği olarak ilçe minibüsleri de kullanılıyor. Daha önce Ankara'nın farklı ilçelerine yapılan yolculuklar için kullanılan Etlik eski garajlarının yerine Ekim 2022'den itibaren İskitler'deki yeni adres kullanılmaya başlanmıştır. İlçe garajlarının yeni adresi Yenimahalle, Gazi Mahallesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı 57/A'dır. İlçe terminalinden kalkan minibüsler, Sıhhiye güzergâhını takip ederek Akyurt'a ulaşıyor. Minibüslerin ücretlendirmesi de EGO otobüsleri ile aynı olup tam bilet 16 TL, öğrenci bilet ise 9 TL'dir. Tabii bu fiyatların güncel duruma göre değişebileceğini unutmamak gerek.
Ankara Akyurt yol tarifi
Ankara'dan Akyurt'a nasıl gidileceğini gösteren detaylı bir yol tarifi, aşağıdaki haritada yer alıyor. Böylece Akyurt, Ankara arası yolculuk yapacak kişilere kolaylık sağlamak amacıyla konulmuştur.
Ankara Akyurt nüfus kaç?
Akyurt'un nüfusu yaklaşık 30 bin civarında ve bu sayı, bölgedeki sanayi kuruluşlarında çalışanlarla birlikte gün içinde artış gösteriyor. Akyurt'un turistik açıdan değerlendirildiğinde ise, ziyaretçilerin görebileceği bazı önemli yerler bulunmaktadır.
Akyurt Gezilecek Yerler
Ankara tarafına gelmişken Akyurt'u gezmeyi düşünebilirsiniz. Ankara'nın sadece 39 kilometre uzaklıkta bulunan ve geniş, düz arazileriyle dikkat çeken Akyurt, pek çokları tarafından keşfedilmeyi bekleyen bir yer. Akyurt, Ankara Esenboğa Havaalanı'na olan yakınlığı sayesinde bölgede 300'den fazla sanayi kuruluşunun yuvası olmuştur. Peki, Akyurt eski adı nedir?
Eski ismi Ravlı olan bu ilçe, çevresindeki Çubuk, Kalecik, Pursaklar ve Elmadağ gibi ilçelerle beraber Ankara'nın önemli bir parçasını oluşturur. 258 kilometrekarelik yüzölçümü ve 960 metre rakımıyla Akyurt, 14. yüzyıla kadar uzanan geniş ormanlık alanlarıyla bilinir. Ancak, zaman içinde ağaç kesimleri nedeniyle bu ormanlık alanlar azalmış, Ankara'daki tarihî hamamların yakacak ihtiyacı bu ormanlardan karşılanmıştır. Son yıllarda bölgenin yeniden ağaçlandırılması için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Akyurt'ta gezilmesi gereken yerler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
1. Balıkhisar Köyü Höyüğü (Höyüktepe)

Ankara'nın Akyurt ilçesinde bulunan Balıkhisar Köyü, antik dönemlere uzanan bir tarihe sahip. Asıl adı Balasar olan bu köydeki höyük, ilçenin tarihî zenginliklerinden birini oluşturuyor. Köy merkezinden sadece 1 kilometre uzaklıkta bulunan Höyüktepe, M.Ö. 3000 yıllarına dayanan bir geçmişe sahip olduğu düşünülüyor.
Höyükte yapılan araştırmalar, bölgenin tarihinin Eski Tunç Dönemi'ne kadar uzandığını gösteriyor. 15 metre yüksekliğindeki bu höyük, bakır ve kalayın karışımından elde edilen tunç metal kalıntılarıyla, taş ve kerpiçten yapılmış eski yapıların izlerini taşıyor.
2. Kızıleşik Tümülüsü
Akyurt'un Elecik Mahallesi'nde bulunan Kızıleşik Tümülüsü, bölgenin arkeolojik açıdan önemli bir diğer durak noktasıdır. Köy merkezine yaklaşık 3,5 kilometre uzaklıkta yer alan bu tümülüs, bir dere yatağının kenarında yer alır. 1987 yılında yapılan arkeolojik kazılarda, Roma Dönemi'ne ait olduğu düşünülen çeşitli tarihi eserler bulunmuştur. Bunlar arasında şişe, altın küpe, kap, yüzük ve kolye gibi parçalar yer alıyor.
Tümülüsün mimari yapısından yola çıkarak M.S. 1. veya 2. yüzyıllarda inşa edildiği öngörülüyor. 1988 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ilan edilen bu bölge, tarih meraklılarının ilgisini çekiyor.
3. Kızık Göleti
Akyurt'a bağlı Kızık Mahallesi'nde yer alan Kızık Göleti, bölgenin doğal güzelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Jeolojik yapısı ve su seviyesindeki ani değişimler nedeniyle zaman zaman kuruma eğilimli olan bu gölet, yağışlı dönemlerde suyla dolup etrafındaki doğal güzellikleri ortaya çıkarıyor.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.