Columbia Üniversitesi tarafından yayınlanan Diabetes Care dergisi şeker hastalığı için dengeleri değiştirecek bir açıklama yaptı. Diyabet ile ilgili yapılan araştırmalar bugüne dek uykusuzluğun glikoz metabolizmasını bozduğunu göstermişti. Son yapılan araştırmaya göre kadınların 6 hafta boyunca 90 dakika az uyumasının bile Tip 2 Diyabet riskini meydana çıkardığı açıklandı. Diyabet hastalığı araştırmalarının kadınlar üzerinde yapılmasının önemli bir nedeni var. Yetersiz uykunun kadınların “kardiyometabolik sağlığı” üzerinde etkisi erkeklere göre çok daha olumsuz bir şekilde meydana çıkıyor. 11'i menopoza girmiş olan 38 kadın üzerinde yapılan araştırmada her kadının 90 dakika az uyuması sağlandı.
Kadınlarda Diyabet Hastalığı
Kadınları kapsayan araştırmada katılımcıların uyku süreleri 6 hafta süresince düşürüldü. Uyku zamanları 1.5 saat ertelenen katılımcıların glikoz, insülin ve vücut yağı ölçümleri gerçekleştirildi. Günlük uyku süresini yalnızca 90 dakika bile kısaltmanın insülin direncini arttırdığını ve diyabet hastalığı riskini meydana çıkarabileceğini gösterdi. Araştırmada yapılan çalışmalar kadınların insülin direncinin yüzde 15 arttırdığını gösterirken menopoz döneminde olan kadınlarda artış seviyesi yüzde 20'ye ulaştı.
Kadınlarda Diyabetin Etkileri
Araştırma başkanı Marie-Pierre St-Onge, konuyla ilgili şeker hastalığının seyrini değiştirecek açıklamalarda bulundu. Marie-Pierre St-Onge, "Kadınlar yaşamları boyunca çocuk doğurma, çocuk yetiştirme ve menopoz gibi nedenlerle uyku eksikliği yaşayabiliyorlar. Ancak bu hafif uyku eksikliği bile tip 2 diyabet riskini artırabiliyor. Özellikle menopoz sonrası dönemde her gece yeterli uyku almak, kan şekeri kontrolünü sağlayarak diyabet riskini azaltmada önemli bir faktördür." şeklinde konuştu.
Diyabet Hastalığı
Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Şehnaz Karadeniz, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü vesilesiyle önemli açıklamalarda bulundu. Diyabetin pankreas organının insülin hormonunu yeterli ya da hiç salgılamaması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu, diyabet hastalığının ilerlemesinin kan şekerini dengede tutarak engellenebileceği belirtirken yüksek kan şekerinin organlarda kısa veya uzun vadede hasar verebilir. Kan şekerinin kontrollü bir şekilde dengede tutulmasının diyabetin ortaya çıkaracağı komplikasyonları önemli ölçüde yok edeceği belirtildi.
Diyabet Nedir?
Diyabet sözlük anlamıyla “bal gibi tatlı” anlamına gelen Latince “mellitus” sözcüklerinin birleşmesidir. Diyabet, kan dolaşım sisteminde yüksek düzeyde glikoz tespit edilmesiyle tespit edilen kronik bir hastalıktır. Halk arasında ''şeker hastalığı'' olarak bilinen diyabet, pankreas organının yeterli insülin üretememesi sonucu ortaya çıkmıştır. Diyabetin en önemli belirtileri arasında çok sık idrara çıkmak ve susamak vardır. Diyabet belirtileri vücut dokularının insülin etkisine sorunlu bir direnç geliştirmesi sebebiyle ortaya çıkmıştır. Diyabet hastalığının nasıl ortaya çıktığını anlamak için vücuttaki insülin değerlerinin nasıl çalıştığını bilmek şarttır.
Diyabet Belirtileri Nelerdir?
Diyabetin belirtileri arasında en fazla susuzluk hissi yatmaktadır. Diyabet hastaları sık sık idrara çıkmak zorunda kalmaktadır. Diyabetin başlangıç belirtileri sayılan bu özellikler çoğunlukla glikoz düzeyinin orantısız şekilde çalışmasıyla ilgilidir. Peki diyabet hastalığının belirtileri nelerdir?
Diyabetin genel belirtileri şunlardır:
- Geçmeyen açlık hissi
- Susuzluk hissi
- Kilo kaybetme
- Çok sık idrara çıkma
- Bulanık görme
- Aşırı yorgun hissetme
- Vücutta kapanmayan yaralar

Diyabet tedavisi Nedir?
Diyabet, yani diğer ismiyle şeker hastalığın yakalandığını öğrenen çoğu kişinin moral ve motivasyonu bozulabilir. Şu unutulmamalıdır ki diyabet hastalığı tedaviye hızlı ve olumlu bir şekilde yanıt veren hastalıktır. Çoğu insan diyabet hastalığı ile hayatını gerekli tedbirleri alarak sürdürmeye devam etmektedir. Diyabet üzerinde yapılan güncel araştırmalar gelecekte şeker hastalığının yeni tedavi yöntemleriyle tanışmasına vesile olacaktır.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.