Kış ayları kapıdayken sıcak bitki çaylarına olan ilgi artış gösteriyor. Mevsim geçişleri, kuru öksürük, nezle gibi sorunları ortaya çıkaran soğuk algınlığının yan etkileri, doğal bitkilerle çözülmeye çalışılıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarını en aza indirmeye yardımcı olan bitki çaylarının hangi sıklıkla tüketileceği çok önemlidir.
Yenigün Gazetesi olarak kış aylarının başlamasıyla artan bitki çayı tüketimine ilişkin önemli araştırmaları sizler için derledik.
Havaların soğumaya başlamasıyla beraber grip, nezle, soğuk algınlığı ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önlemler alınmaya başlandı. Bitki çaylarının ölçüsüzce, aşırı ve rastgele tüketilmesi ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, bitki çaylarının vücuttaki hangi organları etkileyebileceğine, hangi bitki çayının sürekli kullanılan ilaçlarla etkileşime girdiğine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bitki çayı ne zaman içilmeli?
Bitki çayları solunum yolu ve soğuk algınlığına yardımcı olan doğal tedavi yöntemlerinden biridir.
Özellikler şu bitki çaylarının tüketimi önerilir;
1. Ekinezya
Ekinezya, bağışıklık sistemini güçlendiren ve takviye sağlayan bir bitki çayı olarak öne çıkar. Bağışıklığı güçlendirmek ve üst solunum hastalıklarının şiddetini azaltmak için kış ayları ve mevsim geçişlerinde sıkça kullanılan bir bitkidir.
2. Kuşburnu
Kuşburnu, kış aylarının vazgeçilmez bir C vitamini kaynağıdır. Arındırıcı, iltihap söktürücü ve antioksidan özellikler içeren kuşburnu, enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı kalkan görevi görmektedir.
3. Meyan Kökü
Antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan meyan kökü bitkisi, kuru öksürük ve viral solunum enfeksiyonları için oldukça sık kullanılmaktadır.
Bitki çayı tüketirken nelere dikkat etmeli?
Bitki çaylarının tüketimi tartışılan bir konu olarak yer almaktadır. Bitki çaylarının dengesiz ve aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Kaman, alerjik reaksiyon sorunlarına sebebiyet verebilir. İşte o sağlık sorunları şu şekilde;
Bitki çaylarının yan etkileri nelerdir?
Uzmanlar bitki çayları tüketiminde dikkatli olunması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle bazı bitki çaylarının pıhtılaşmayı önleyen ilaçlarla etkileşime geçmesi karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir.
- Ebegümeci çayı tansiyon hastalarında kan basıncını düşürebilmektedir.
- Ekinezya çayı bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlarla etkileşim haline girebilir.
- Zencefil çayı kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir.
- Meyan kökü potasyum ve kan basıncı üzerinde etkilere sahiptir ve yüksek tansiyon, kalp veya böbrek hastalığı olan kişiler için risk oluşturabilir.
- Kuşburnu çayı alerjik reaksiyonlara veya mide problemlerine sebebiyet verebilir.
Hangi Bitki Çayları Birlikte İçilmez?
Bitki çayları doğal bir yöntem olarak insan sağlığına fayda sağlamaktadır. Ancak bazı bitki çaylarının beraber tüketimi oldukça zararlı sonuçlar dığurabilir.

İşte hangi bitki çaylarının bir arada içilmemesi gerektiği konusunda bazı önemli bilgileri listeledik;
- Papatya ve Yasemin Çayı: Papatya ve yasemin çayları genellikle yatıştırıcı ve sakinleştirici etkilere sahiptir. Ancak bu iki çayı doğru miktarda karıştırmazsanız, sakinleştirici etki ikiye katlanabilir ve aşırı uyku ve yorgunluk hissi yaratabilir.
- Yeşil Çay ve Demir Takviyeleri: Yeşil çayın içerdiği bileşenler demir emilimine karşı olumsuz etki yaratabilir. Bu nedenle, demir takviyeleri alıyorsanız, yeşil çayı aynı anda tüketmekten kaçının. Demir eksikliğine sahip olanlar yeşil çay tüketimine çok dikkat etmelidir.
- Rezene ve Lavanta Çayı: Rezene ve lavanta çayları sindirim sistemini rahatlatıcı etkilere sahiptir. Ancak aynı anda fazla miktarda rezene ve lavanta çayı içerseniz, mide rahatsızlığına neden olabilirler. Bu çayları aşırı tüketmek mide problemlerine yol açabilir.
- Nane ve Tarçın Çayı: Nane çayı, mideyi yatıştırıcı bir etkiye sahiptir. Tarçın özellikle vücuttaki kan şekeri düzeyini dngeli hale getirmektedir fakat nane ve tarçın çayını birlikte tüketmek mide yanmasına veya hassasiyetine yol açabilir.
- Adaçayı ve Kan Sulandırıcı İlaçlar: Adaçayı kanın pıhtılaşması konusunda önemli bir rol oynar. Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatan bu bitki, kan sulandırıcı ilaçlarla kullanılmamalıdır.
Kaynak: Haber Merkezi
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.