Göz Sağlığını Koruma Mevsimi Geldi! Bu Önerileri Sakın İhmal Etmeyin!

Kış mevsimi ve soğukların başlamasıyla göz hastalıklarında büyük bir artış meydana geliyor. Göz kuruluğu yaşayan bireyler için uzmanlar tarafından hangi açıklamalar yapıldı? Göz kuruluğu nasıl geçer? İşte göz sağlığı ve göz damlası hakkında bilinmesi gereken her şey haberimizde…

Aslı Coşar
Aslı Coşar Tüm Haberleri
Haber albümü için resme tıklayın

Soğuk havalar, kış mevsiminin başlangıcı, sağanak yağış ve düşük nem seviyeleri göz sağlığını önemli ölçüde etkilemektedir. Sıcaklıkların ortaya düşmesiyle ortaya çıkan göz sağlığı sorunları için gerekli önlemlerin alınmasına dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Adnan İpçioğlu dikkat çekici önerilerde bulundu.

Yenigün Gazetesi olarak kışın artış gösteren göz sağlığı hakkında tüm bilgileri derledik.

Göz Kuruluğu Nedir?

Göz kuruluğu, gözlerin yeteri kadar nemini sağlayamadığı bir durumdur. Gözyaşı, göz yüzünde bir film oluşturur ve gözleri neme hapseder. Bu durum gözlerin zararlı dış etkenlerden korunmasına yardımcı olur. Gözdeki nem oranının yapısında değişiklikler sebebiyle göz sağlığının dengesi bozulmaktadır. Tüm bu etkenlerin sonucunda göz kuruluğu ortaya çıkmaktadır.Gözyaşı yapısında görülen azalma ve değişiklikler kuruluk hissiyatı yaratacaktır.

Göz kuruluğu nasıl geçer?

Havaların aniden soğumasıyla çoğu insan göz kuruluğu hastalığından şikayetçi durumda. Kapalı alanlardaki sıcaklık artışının nem seviyelerini düşürmesiyle göz kuruluğu hastalığı ortaya çıkıyor. Göz kuruluğunu yaşayanlar arasında başta bilgisayar başında çalışan kişiler bulunuyor.
 
Op. Dr. İpçioğlu, göz kuruluğu yaşayan hastalar için önerilerini şu şekilde sıraladı;

 Çalışılan ortamı nemlendirmek:  İç ve kapalı mekanların nem seviyesini yükseltmek göz kuruluğunu azaltacaktır

Daha sık göz kırpma: Uzun sürekli odak gerektiren işlerde göz kırpma sayısının azaldığı gözlemlenmektedir. Bu sebeple bilgisayar karşısında çalışırken  göz kırpma eylemindeki artış göz kuruluğuna olumlu etki edecektir.

Göz Kuruluğu Neden Olur?

Göz kuruluğu, özellikle enfeksiyon ve gribal virüslerin arttığı dönemlerde yaygınlaşmaktadır.

Op. Dr. İpçioğlu, göz kuruluğu yüzünden hayatın zorlaşmaması için şu önerilerde bulundu;

1.         Gözlerinizi Ovmayın: Gözler şiddetli bir şekilde ovulduğunda hastalığı bölgede yayacaktır.

2.         Kişisel Eşyalarınızı Paylaşmayın: Enfeksiyon riskini en aza indirmek için kişisel eşyalar paylaşılmamalıdır

3.         Dikkatli Temas Etmek: Viral enfeksiyon belirtileri gösteren kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır.

4.         El Hijyenine Dikkat Edin: Eller, virüsün en hızlı şekilde yayıldığı organlardır. Eller sık sık yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir.

Göz kuruluğu tehlikeli mi?

Göz kuruluğu, göz yüzeyinin yeterince nemli olmaması sonucunda ortaya çıkar. Gözler için sağlıklı olan gözyaşı ve nem, gözün içindeki nem seviyesinin dengede kalmasını sağlar. Gözleri koruyan ve nemli kalmasını sağlayan bu sıvı sağlıklı ve konforlu bir görme yetisine katkı sağlar. Peki, göz kuruluğu tehlikeli mi?

Göz kuruluğu yaşayan insanlarda yanma, batma, kızarıklık gibi şikayetler görülmektedir. İlerleyen seviyede yaşarma, aşırı akıntı ve lens kullanan kişilerde zorlanmalar görülür. Göz kuruluğunun ilerlememesi şikayetlerin artmaması için bir hekime danışmak önemlilik taşır.

Kaynak: Haber Merkezi

20 Kas 2023 - 15:36 - Yaşam Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.