Bisikletiyle il il dolaşıp Kök Hücre ve Organ Bağışının Önemini anlatıyor

Türkiye'de kök hücre ve organ bağışına farkındalık yaratma amacıyla, 10 yıl önce beyin tümöründen dolayı oğlunu kaybeden gazeteci Kemal Yücel, Bisikleti ile 2 ay içinde 35 ili gezdi. Konuya dair tüm detaylar haberimizde.

Kadir Menteş
Kadir Menteş Tüm Haberleri
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Bir baba olarak acı bir kaybın ardından gelen motivasyonla, Kemal Yücel, kök hücre ve organ bağışının önemine vurgu yapmak için özel bir çaba sarf ediyor. 10 yıl önce beyin tümörü nedeniyle oğlu Ali Utku Yücel'i kaybeden Yücel, bu acı deneyimin ardından Mavi Çocuk Utku Umut Işıkları Derneği'ni kurdu. Dernek aracılığıyla çocuklara umut olmayı amaçlayan Yücel, son olarak bisikletiyle Türkiye'nin dört bir yanını dolaşarak, kök hücre ve organ bağışı konusunda farkındalık yaratmaya çalıştı. Kemal Yücel'in "Her pedal bir umut olsun" sloganıyla başlattığı bu özel yolculuk, 2 ay süren zorlu bir mücadeleyi içeriyor. 7 bin kilometrelik turunu tamamlayan Yücel, bu süre zarfında 35 il gezerek insanlara ulaştı. Özellikle 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde sesini duyurmayı hedefleyen Yücel, kök hücre ve organ bağışına olan ihtiyacı vurguladı.

Acı bir kayıptan doğan mücadele

Kendisi de bir baba olarak, oğlunun kaybının acısını yaşamış olan Kemal Yücel, o dönemde yaşadıklarını şu şekilde anlatıyor: "Oğlum Ali Utku ile bir gün buz pistine gitmiştik. Orada kaza sonucu başını çarptı. Hastaneye gittiğimizde, beyninde bir lezyon olduğunu öğrendik. Ardından yapılan MR incelemesinde tümör olduğu ortaya çıktı. Doktorlar, 1 hafta içinde hayatını kaybedebileceğini söylediler. Bu kaza bizim için bir şans oldu, çünkü bu sayede tümörü keşfettik. Oğlum için mücadeleye başladık, ancak 19 Şubat 2013 tarihinde ameliyat sonrasında kaybettik. Bu acıyı tarif etmek imkansız. Ancak aynı dönemde organ nakli bekleyen diğer çocukları da gördüm. Oğlumun organlarını bağışladım ve başka çocuklara hayat verdi."

Lösemi ve Kök Hücre Bağışının önemi

Türkiye'de ve dünya genelinde lösemi gibi çocuklarda sıkça görülen kanser türlerinin artış gösterdiğini belirten Yücel, Sağlık Bakanlığı verilerine dayanarak her ay 60 ila 80 arasında çocuğun lösemi tanısı aldığını ifade ediyor. Ancak uygun donör bulunamaması nedeniyle ölümlerin arttığını da vurguluyor. Yücel, geçen hafta sadece Adana'da 5, Bursa'da 2 ve İstanbul'da 3 çocuğun yaşamını yitirdiğini belirterek bu duruma dikkat çekti.

Kemal Yücel, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin devletleri çocuk haklarına saygı duymaya davet ettiğini ve bu hakların ihlal edilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişebilmeleri için uygun sosyo-ekonomik şartların oluşturulması gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, çocukların yaşam haklarını savunmanın ve çocuklara yönelik hak ihlalleriyle mücadelenin temel bir insani sorumluluk olduğunu belirtti.

Nasıl kök hücre bağışçısı olunur?

Kök hücre bağışının yaşam kurtarmada önemli bir rol oynadığını vurgulayan Kemal Yücel, herkesin bu sorumluluğu paylaşması gerektiğini söylüyor. Ülkemizin en az yüzde 10'unun kök hücre donörü olması gerektiğini ifade etti. Bu amaca ulaşmak için 18-50 yaş arasında olan ve kronik bir hastalığı bulunmayan kişilerin en yakın Kızılay kan merkezine başvurarak, kök hücre donörü olabileceklerini belirtmeleri gerektiğini ekledi. Kök hücre bağışı için gönüllü olanların bazı testlerden geçmeleri gerektiğini de hatırlattı.

Kaynak: DHA - Haber Merkezi

# dünya

21 Kas 2023 - 11:10 İzmir- Yaşam Haberleri


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.