SİNAN KESKİN/YENİGÜN - Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatma Seniha Nükhet Hotar göreve atandıktan sonra, Doç. Dr. Çağdaş Cengiz’i unvanı ve görev tanımına uygun olmayan görevlendirmeler ile defalarca sürgüne yollamıştı. Uğradığı mobbing nedeniyle açtığı tazminat davasını kazanmasına rağmen akademik birimlere gönderilmeyen Cengiz, yükseköğretim tarihinde akademik bilim dalında çalışamayan ve dolayısıyla öğrencilere ders veremeyen ilk ve tek doçent olmuştu. Doç. Dr. Cengiz'in uğradığı mobbingi ve hukuk mücadelesini “Öğrencisiz Akademisyen” ve “Üniversitesiz Akademisyen” başlıklı haberlerimizle kamuoyu ile paylaşmıştık.
Çağdaş Cengiz
Hotar’ın Cengiz hakkında çıkardığı geçici görevlendirmeler nedeniyle DEÜ’yü tazminat ödemeye mahkûm eden mahkeme kararı sonrası davaya müdahil olan ve aynı konuda Savcılığın beş ayrı suçtan şüpheli sıfatıyla hakkında YÖK’e sevk ettiği soruşturma dosyaları da bulunan HOTAR, avukatları aracılığıyla yürütmenin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurmuş fakat reddedilmişti. Son olarak İzmir Bölge İdare Mahkemesi 5. İdare Dava Dairesi de Hotar’ın itirazına rağmen kararı onadı ve kesinleştirdi.
Nükhet Hotar
'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAKLA EŞDEĞER'
Yükseköğretim Kanunu'nun geçici görevlendirme maddesine ilişkin ihtilafların yıllardır tartışıldığını, bununla birlikte geçici görevlendirmelerde takdir yetkisinin hangi sınırlar çerçevesinde kullanılabileceğinin Anayasa, yasa ve Danıştay içtihatları ile açık olduğunu dile getiren Eğitim Sen İzmir Yükseköğretim Şubesi Başkanı Doç. Dr. Ümit Akıncı, “Bu konuda mevzuat ortada olmasına rağmen DEÜ idaresi bu kanun maddesi ve sair mevzuata aykırı olabilecek, belki de hukuken en sakat işlemleri yaptı. Öyle ki doçent doktor unvanlı bir akademik personelin idari birimlerde görevlendirildiği, akademik yerleşkelerden uzak tutulduğu, ders görevlendirmesi yapılmadığı bir örneğe Yükseköğretim tarihinde sanırım ilk defa tanık oluyoruz. Üstelik YÖK bu konuda 1992 yılından bu yana üniversitelere hep aynı; "Doçent unvanlı akademik personel unvanın tüm 'akademik haklarından' yararlanır" talimatını vermişken. Şubemiz vekâletinde kazanılan bu dava ile YÖK Denetleme Kurulu'nun resmi sayfasında ilan edildiği gibi, rektörlerin görevlendirme yetkisini cezalandırmaya dönüştürmelerinin görevi kötüye kullanmakla eşdeğer olduğu kanıtlanmıştır” dedi.
'HUKUKSUZLUK GİRDABI'
Hotar tarafından imzalanan hukuka aykırı görevlendirmeler ile önce “öğrencisiz akademisyen” haline getirilen, açtığı tazminat davasını kazanmasına rağmen görevine son verilerek bu kez de “üniversitesiz akademisyen” haline gelen Doç. Dr. Cengiz, kesinleşen mahkeme kararı sonrası şunları söyledi:
“Atanmış rektör, yönetim kurulları ve hukuksuz soruşturmacılar, insanların ekmeğiyle oynamanın vebalini ömür boyu taşıyacaklar. Biz bugün yargı kararlarıyla üniversitelerine dönmekte olan hocalarımız ve öğrencilerimiz ile birlikte ayaklarımız üzerinde onurluca yaşamanın hazzını yaşıyoruz. DEÜ'de olaylar artık öyle hukuksuz bir hal almış ki, örneğin Rektörlük, aynı zamanda hukuken husumetli olduğum bir kişinin vekâletinde Savcılığa başvurarak yalan beyanlar ile hakkımda bir suç duyurusunda bulunuyor. Bilerek ve kasten Savcılığı yanıltıcı nitelikte gerçeğe aykırı yalan bilgi ve beyanlar ile soruşturma açılması talebinde bulunuyor. Örneğin iş hayatıma, özlük dosyama, kadro ve unvanıma ilişkin bilgi, beyan ve emareleri, adli makamlara sahte ve göz göre göre gerçeğe aykırı sunmaktan imtina etmiyor. Evet, bunu yaşadık. Bu psikoloji neyin psikolojisidir bilmiyorum fakat Yükseköğretim sistemimizdeki genel sorunların yanı sıra burada bazı kişiler engellenemeyen bir kötülük etme isteği, kin ve düşmanlık üzerine kurulu bir hukuksuzluk girdabına düşmüş görünüyor. Hal böyleyken kanaatimce görevi kötüye kullanmanın türevi bir yöntem daha oluşmuş görünüyor; kötüyü görevde kullanma.”
YÖK'E ÇAĞRI
YÖK'ün resmi internet sitesinde 2547 Sayılı Yükseköğretım Kanunu'nun 13-B/4 Maddesi Kapsamında Yapılan Görevlendirmeler başlıklı bilgi notunda, Rektörlerin görevlendirme yetkilerini, cezalandırma aracı olarak kullanmaması, aksi halde Rektör tarafından bu madde kapsamında alınan kararların dava konusu olacağı ve "Kamu Görevinin Kötüye Kullanılması" kapsamında Rektörün sorumluluğu doğacağı ifadelerinin yer aldığını hatırlatan Cengiz'in Avukatı Ceren Şen Tosun, YÖK'e çağrıda bulunarak, ilgili kanun maddesiyle kendisine verilen yetkiyi kötüye kullandığı yargı tarafından da tespit edilen Hotar hakkında gereken idari işlemlerin tamamlanmasını istedi.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.