İzmir’de tabldot sefer tasına yenildi

İzmir’de, yüksek gıda enflasyonu nedeniyle lokanta ve yemek firmaları ya kepenk indirdi ya da fiyatlarını yüzde 100 artırdı. Cebine uygun menü arayışı içine giren vatandaşlar, dışarıda yemek yemektense sefer tasına geri döndü. Çalışan kesimin yarısı evden getirdiği yemeği iş yerinde tüketiyor.

Nedim Kirtiş
Nedim Kirtiş Tüm Haberleri
İzmir’de tabldot sefer tasına yenildi
Haber albümü için resme tıklayın

KENAN YEŞİL / YENİGÜN - Türkiye’de görülen yüksek enflasyonla birlikte temel gıda ürünlerine gelen zamlar yiyecek içecek sektörünü olumsuz etkilerken, vatandaşın cebini de boşalttı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi’nin geçen yılı 2022'deki seviyesinin yaklaşık yüzde 10 altında kapattığını duyurdu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gıda fiyat endeksine göre ise Türkiye’de gıda fiyatları yüzde 72 artış gösterdi. Gıda enflasyonu nedeniyle restoran, cafe, lokantalarda menü fiyatları dudak uçuklatacak rakamlara çıktı. Vatandaşın yiyecek ve içecek ihtiyacını giderdiği alanlarda, geçtiğimiz yıla göre menü fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde yaşanan fiyat artışları, uygun maliyetli ve kaliteli yemek bulmayı zorlaştırdı. Ayrıca, yüksek girdi maliyetleri nedeniyle çok sayıda lokanta ve yemek şirketleri kepenk indirdi. İzmir’de, lokanta ve restoranların girdi maliyetlerinin artmasından dolayı her hafta menü fiyatlarında yeni düzenleme yapılırken, vatandaşın mağdur edilmemesi için adeta menü savaşı veriliyor. Cebine uygun menü arayışı içine giren vatandaşlar dışarıda yemek yemektense sefer tasına geri döndü. İş yerlerinin yoğunlaştığı alandaki lokanta ve restoranlarda öğle yemeği için müşteri kaybı görülürken, çalışan kesimin yarısı evden getirdiği yemeği iş yerinde tüketiyor.


Sefer tası ile 20 yıl öncesine dönüş

İzmir’de, gıda enflasyonundan etkilenen lokantacılardan bazılarının işletmelerini kapattığına değinen İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanı Doğan Kılıç, “Kapatan esnafımız çok var. Her ay 15-20 esnaf dükkanını kapatıyor. Müşteri sayımızda azalış var. Yılbaşından sonra esnafın işi düştü. Hem müşteri sayımız düştü hem kiralarımız yüzde 100 zamlandı. Girdi maliyetleri ikiye katladı. Zam yapmak istediğimizde de müşteri sayımız düşüyor. Düzgün bir yemek yemek istense 150 liradan aşağıya bulamazsınız. Kimse bizi kınamasın, ‘pahalı satıyor’ demesin çünkü girdi maliyetleri çok arttığı için mecburen utanarak zam yapıyoruz. İnsanların alım gücü azaldı. Herkes evinden sefer tasıyla yemek getiriyor. Adeta 20 yıl geriye döndük. Bir ofiste 10 kişi çalışıyorsa yarısından fazlası evden yemeğini getiriyor artık. İnsanlar home office çalışmaya başladı. Böyle giderse lokantacı esnaf kalmayacak” dedi.

İzmir’de tabldot sefer tasına yenildi


Yemek yenecek restoran kalmayacak

Küçük esnafın mevcut şartlarda ayakta durmasının çok zor olduğuna dikkat çeken Kılıç, “KDV oranları çok yüksek ve KDV oranlarında adaletsizlik var. Pos cihazlarında yüzde 4.5 komisyon ödüyoruz. Komisyonlar, KDV’ler, vergiler esnafın ayakta durmasını zorlaştırıyor. Etin kilosu 450 lira, pişmiş kellenin kilosu 500 lira. Esnafımız çorbayı kaç liradan satacak? Ekmek 9 lira oldu. 100 lira çorba satan esnafımızın 10 lirası KDV’ye gidiyor. 4.5 lira komisyona gidiyor. 1 veya 2 lira gelir vergisine gidiyor. Çorbanın yanında bir ekmek yense ki bundan ücret almıyoruz. Salatasıyla birlikte 100 liraya sattığımız çorba fiyatı 70 liraya düşmüş oluyor. Küçük esnaf bitmiş ve zor durumda. Eleman bulamıyoruz. Sektörde çalışacak eleman bulamadığımız için sektör kapanıp gidecek. Yakında yemek yiyebileceğimiz restoran bulamayacağız” ifadelerini kullandı.


Yemek firmaları kapanıyor

EBSO 10. Hazır Yemek Sanayi Komitesi Meclis Üyesi ve BORTAR Group Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, yüksek enflasyon, gıda tedarik zincirinde yaşanan aksamalar ve maliyetlerdeki aşırı artışların hazır yemek sektörünü çok zor durumda bıraktığını belirtip, “Gıda tedarik zincirindeki aksamalar ve maliyetlerdeki aşırı artışlar sektörümüzü çok zor durumda bıraktı. Artan maliyetlere uygun olarak yemek satış fiyatlarını da olması gereken seviyeye çekemiyoruz. Bu yüzden meslektaşlarımız kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Yaşadığımız bu durum sektörün geleceği açısından olduğu kadar yemek hizmeti alan sanayicisinden işverene kadar büyük tehlike yaratıyor. İleriki yıllarda yemek alabilecekleri alternatif firma bulmak oldukça çok zorlaşacak” diyekonuştu.


Gıda enflasyonu daha yüksek

Hazır yemek sektörünün girdi maliyetlerinde yaşanan artışları örnekler vererek açıklayan Küçükkurt, “Normalde TÜİK'in açıkladığı enflasyon ile hissedilen enflasyon arasında büyük fark var. Hissedilen enflasyon yüzde 129 iken gıdada bu oran çok daha yüksek. Biz bunu yansıtamıyoruz. Yemek sanayicisi çok zorlanıyor. Ürün pahalı olduğu için stoklu da çalışamıyoruz. Finansmana erişim çok güç. Siyah zeytin 29 liradan 101 liraya çıkmış, yüzde 245 artış yaşanmış. Domates 2 liradan 30 liraya, hazır et döner yüzde 193 artarak 105 liradan 310 liraya yükseldi. Dana eti yüzde 185 artarak 94 liradan 269 liraya çıktı. Elma yüzde 141, piliç yüzde 113, salça yüzde 114, meyve suyu yüzde 87 gibi artış yaşandı. Yemek sanayici enflasyon altında ezilmekte fakat farkı makul seviyeye çıkaramıyor” dedi.

12 Şub 2024 - 14:11 İzmir- Yenigün Özel Haberler

Mahreç  Kenan Yeşil


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.