Uzmanlar Açıkladı: Kanserle Mücadelede Beslenmenin Önemi!

Dünya genelinde her beş kişiden birinin kansere yakalandığını vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Hande Güngör, 2020 yılında Türkiye’de en sık rastlanan kanser türlerinden birinin kolorektal kanser olduğunu belirtiyor.

Rumeysa Ertürk
Rumeysa Ertürk Tüm Haberleri
Büyütmek için resme tıklayın

Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Hande Güngör, dünya genelinde ve Türkiye'de sıklıkla görülen kanser türlerinden biri olan kolorektal kalın bağırsak kanseri hakkında önemli bilgiler paylaştı. Güngör, sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzı benimsemenin, ideal kiloyu korumanın ve işlenmiş gıdalardan kaçınmanın, kolorektal kanser riskini azaltmada büyük önem taşıdığını vurguladı.

Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın verilerine göre, dünya çapında her beş kişiden biri kansere yakalanıyor ve bu durum, her sekiz erkekten birinin ve her on bir kadından birinin kanser sebebiyle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Türkiye Sağlık Bakanlığı'nın 2020 yılı kanser istatistiklerine göre, kolorektal kanser, Türkiye'de en sık görülen ilk beş kanser türünden biri olarak kaydedildi.

Kolorektal Kansere Karşı Alınabilecek Önlemler

Kolorektal kansere karşı alınabilecek önlemler arasında sağlıklı kiloda kalmak, taze sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek, posa içeriği yüksek besinleri tercih etmek, rafine şeker ve yüksek karbonhidrat içeren besinlerin tüketimini sınırlamak, sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak yer alıyor. Ayrıca, soğan ve sarımsakta bulunan inülin gibi prebiyotiklerin, sağlıklı kolon hücrelerinin büyümesini destekleyerek metastazın azalmasına katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Güngör, çay ve kahve tüketiminin kolorektal kansere karşı etkilerine de değindi. Yapılan çalışmalar, kahve tüketiminin erkeklerde kolon kanseri riskini azaltırken, kadınlarda rektal kanser riskini artırabileceğini gösteriyor. Antioksidan, antiinflamatuar ve antikarsinojenik özellikleriyle bilinen zerdeçalın kimyasal bileşeni kurkuminin, kolorektal kanserden koruyucu ve iyileştirici etkileri olduğu ifade ediliyor.

1-31 Mart tarihleri arasında kutlanan Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı boyunca, diyet lifi yönünden zengin besinlerin tüketiminin artırılması, böylece bağırsak sağlığının güçlendirilmesi öneriliyor. Bu dönem, özellikle barbunya, badem ve bezelye gibi yüksek posa içeren besinlerin tüketimine vurgu yapılıyor.

03 Mar 2024 - 09:20 - Sağlık Haberleri

Mahreç  İhlas Haber Ajansı


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.


Yenigün Gazetesi - İzmir haberleri https://yenigun.com/google-news.xml https://yenigun.com/sitemap.xml/ https://yenigun.com/sitemap-latest.xml