Günümüzde dört mevsimde tüketilen havuç aslında bir kış sebzesi. Kökleri cılız ve incecik olan yabani havuçların iyileştirilmesiyle üretimine başlanan havuç en çok Avrupa ülkelerinde üretiliyor. Türkiye’ de de bolca üretilen havucun ilk başlarda rengi morken yapılan ıslah çalışmaları ile turuncu rengine kavuştu. Hindistan’ da ise kırmızı renkli havuçlarla karşılaşmak mümkün oluyor.

Havucun nasıl yetiştiği konusuna gelirsek serin iklimlerde yetişen havuç kısa günlere de ihtiyaç duymaktadır. Çimlenme sonrasında başlayan erken gelişme dönemlerinde soğuğa ve dona karşı son derece dayanıklı olması gerekir. Ilıman iklimli bölgelerde kış bitkisi olarak yetiştirilen havuç için sıcaklık çok önemli bir etmen. Eğer sıcaklık düzgün ayarlanmazsa çiçeklenme erken olur ve bu zamansızlık havucun renginin açılmasına ve veriminin azalmasına neden olur.

Optimum sıcaklık olarak 15-20 dereceyi ve nemli toprağı seven havuç sürekli yağış alan bölgelerde yetiştirmek oldukça maharetli. 2. En önemli etmen olarak toprak seçimi olan havucun yetiştirilmesi için genelde tınlı kumlu veya kumlu tınlı toprak çeşidi tercih edilir. PH değeri olarak 6,5-7,5 arasında toprak asidini tercih eden havuç bu yüzden kireçli topraklarda yetiştirilmektedir.

Havuç yetiştiriciliğinin püf noktalarından biri de tohumun çimlenebilmesi için toprağın ekimden önce en iyi şekilde hazırlanmasıdır. Havucun tohumunun oldukça küçük olmasından dolayı ekim aylarında tohum aralıklarına ve derinliklerine dikkat edilmesi gerekir. Çimlenme ve dik durma zamanında sulanmaları havucun gelişimi için önemli bir etkendir. Diğer bir yandan havuçlarda hastalıklara rastlanabilmektedir. Bu hastalıkların en yaygını ise siyahlaşmadır. Toprak fazla sulandığı zaman bu hastalık meydana gelir.

Gübreleme olarak azot, potasyum ve fosfor verilmelidir. Makine veya el ile hasadı yapılabilen havucun sökümü elle yapılacaksa bir gün öncesinden sulandırılıp yumuşatılması daha etkili ve verimli söküm işlemi yapılır.Ülkemizde Ankara’nın Beypazarı ilçesinde Türkiye’nin %60 havuç üretimi gerçekleştirilmektedir. Doğu Anadolu bölgesi dışındaki bütün topraklarda ülkemizde havuç yetiştirilmektedir.

Havucun sağlığa faydaları

  • Bol miktarda A, B, C, D ve E vitaminlerini barındıran havuç vitamin olarak oldukça zengindir. Ayrıca karoten, şeker ve fosforu kendisinde fazlasıyla bulunur karaciğeri kuvvetlendirir.
  • Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olan hastalara tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Ara öğünlerde 1-2 küçük havuç yenilmesi tokluk hissi verir diyet için çok yararlıdır.
  • Karaciğer fonksiyonlarının düzgün çalışmasında, sindirim sistemi üzerinde oldukça etkilidir.
  • Cildi canlandırır, güzelleştirir.
  • Yaşlanmaya bağlı oluşan ağrıları havuç suyu içerek azaltılabilir.
  • Doğal A vitamini deposu olduğu için göz sağlığını, görme kabiliyetini artırır. Kemik bozuklukları ve osteoporoza karşı ilaç niteliğindedir.
  • Potasyum ve posa miktarının zengin olmasıyla kolesterole, hipertansiyona karşı savaşır.
  • Safra kesesi ve karaciğer enzimlerinin üzerinde çok etkilidir.
  • İçerdiği E vitamini ile kanser oluşumunu engelleyici özelliği vardır.
  • Havuç suyu bir antioksidan olan beta- karotenden yönünden zengin olduğu için hücre dejenerasyonunu önler ve yaşlanma sürecini yavaşlatır.