Hepatit A dışkı ile yayılır. Temiz olmayan su kaynakları, temiz olmayan sularla yıkanmış gıdalar bu virüsün yayılması için büyük risk oluşturur. Bu hastalıktan korunmak için hijyen önemli unsurlardan biridir. 

Tüm dünyada yaygın olan görülen bu hastalık özellikle gelişmekte olan ülkelerde çocukluk çağındayken, gelişmiş ülkelerde ise genç erişkinlerde görülen bir enfeksiyondur. Ülkemizde Hepatit A aşısı bebeklik döneminde rutin aşı takvimi ile birlikte iki doz şeklinde verilir ve bu sayede ömür boyu koruyuculuk sağlanır. Eğer bir kişi Hepatit A hastalığına yakalandıysa tekrar yakalanmaz. Grip benzeri şikayetlere sahip olan hastalık birkaç ay içinde kaybolur. Nadir durumlarda beklenenden uzun sürerek karaciğer yetmezliğine neden olabilir. 

Bu hastalık eller, gıda ve her türlü eşya ile bulaşabilir. 

Hepatit A belirtileri nelerdir?

Hepatit A belirtileri ile bu hastalıkta nadiren karaciğer yetmezliği ve ölüm görülebilir. Aşağıdaki Hepatit A hastalığında;

  • Ateş,
  • Karın ağrısı,
  • Halsizlik,
  • Bulantı,
  • Gözlerde sarılık,
  • Kusma,
  • İştahsızlık,
  • Şiddetli mide ağrısı,
  • İshal,
  • Eklem ağrısı,
  • İdrarda koyulaşma,
  • Sarılık

belirtileri görülür. Bu belirtiler genelde Hepatit A virüsünün bulaşmasından 2-6 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Genelde 2 aydan kısa sürmektedir. Bu hastalık karaciğerde hasar bırakmaz. Ancak hastalık 6 ay kadar sürebilir ve kişi bu süre zarfında çalışamayabilir. 

Risk faktörleri ise bu hastalığın yaygın görüldüğü bölgelere seyahat etmektir. Enjeksiyon ile ya da enjeksiyonsuz uyuşturucu kullanan kişiler, hemofili gibi pıhtılaşma faktör bozukluğuna sahip olan kişiler, Hepatit A hastaları ile aynı evde ve ortamda bulunanlar ve son olarak bu hastalarla cinsel ilişkiye girenler risk altındadır. 

Hepatit A’dan korunmak için;

  • Salata ya da meyveleri sirkeli su ile iyice temizlemelisiniz.
  • Hastalığın yaygın olduğu  bölgelere gitmeden önce aşı yaptırmalısınız.
  • Tuvaleti kullandıktan sonra ve bebek bezi değiştirdikten sonra ellerinizi yıkamalısınız.
  • Yemekten önce ve sonra el yıkama alışkanlığı edinmek.
  • Yemek hazırlamadan önce elleri yıkamak.
  • Çiğ kabuklu deniz ürünleri ve az pişmiş etten uzak durmak.
  • Güvenli suları tüketmek gibi yöntemler sayesinde bu hastalıktan korunabilirsiniz. Ancak en korunaklı yöntem bebeklik döneminde iki doz aşının mutlaka yaptırılmasıdır. Böylece bu hastalıktan korunabilirsiniz.