Hidroksi asit, alfa hidroksi asit (AHA) ve beta hidroksi asit (BHA) olarak ikiye ayrılır. Beta hidroksi asit yağda çözünebilen organik asitlerdir. Alfa hidroksi asitler ise meyvede bulunan organik asitlerdir ve ‘meyve asidi’ olarak da bilinirler.

AHA nedir?

Suda çözünen bu asitler meyvede ve sütte bulunurlar. Çok kuvvetlidirler ve kozmetik ürünlerde ancak %2, %5 veya %10 oranında seyreltilmiş şekilde kullanılırlar. AHA türleri aşağıdaki gibidir.

  • Glikolik asit: Şeker kamışından elde edilir. Kimyasal peeling işleminde en çok kullanılan asit türüdür.
  • Sitrik asit: Turunçgillerde bulunur. Özellikle sivilce tedavisinde kullanılır. 
  • Laktik asit: Sütte bulunan asit türüdür. Kullanıldığı ürünler genelde nemlendirme amaçlıdır. 
  • Malik asit: Elmada bulunan asittir.
  • Tartarik asit: Üzüm ve vişne gibi meyvelerde bulunur.
  • Fitik asit: Pirinçte bulunan bu asit cilt tonunun aydınlanmasını sağlar.
  • Mandelik asit: Cilt bakımının olmazsa olmazı acıbademde bulunur. 

Nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir?

AHA asitlerin temel amacı cildi ölü deriden soyarak kurtarmaktır. Özellikle yara ve sivilce izleriyle birlikte kırışıklık, gözenek görünümünün azaltılmasında etkilidir. Cildin parlak ve canlı görünmesini sağlar. Ton eşitsizliklerini giderir. Güneş, yaşlılık yada hamilelik gibi sebeplerden oluşan yüz lekelerinde etkilidir. 

BHA nedir?

BHA’lar yağda çözünebilen hidroksi asitlerdir. Kullanım alanı olarak AHA asitler ile aynıdır. Kozmetikte vazgeçilmezdirler. Türleri ise şu şekildedir:

  • Salisilik asit: Akne tedavisinde kullanılır.
  • Hyaluronik asit: Pek çok cilt bakım tedavisinden aşina olduğumuz bu asit cildi nemlendirmede bir numaradır.
  • Linoleik asit: Bir çeşit omega-6 asididir. Bitkisel yağlarda bulunur. Yapısı nedeniyle yağlı ciltlerin nemlendirilmesinde kullanılır. 
  • Oleik asit: Nemlendirmede kullanılan bu asit en çok zeytin, avakado ve bademde bulunur.

Nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir?

BHA asitleri yağlanmaya bağlı sorunlarda imdadımıza koşarlar. Bunun sebebi yağda çözünen bir asit olup cilde uygulandığında deri altındaki sebum üretim merkezlerine etki etmesidir. Dolayısıyla yağlı ciltlerin gözenek, siyah nokta ve sivilce sorunlarına etki eder. Ayrıca bir BHA olan hyaluronik asit enjeksiyon halinde deriye alındığı takdirde yaşlanmayı geciktirir. 

AHA ve BHA farkı nedir?

AHA’lar suda, BHA’lar yağda çözünen hidroksi asitlerdir. Bu sebepten dolayı AHA cildin daha üst katmanına etki eder. Cilt yüzeyindeki yara, leke, sivilce izlerine etkilidir. BHA’nın etki alanı ise derinin daha alt katmanlarındaki yağ üretim merkezleridir.