1

​​​Türkiye'nin doğası ve atmosferi en güzel köşelerinden biri olan İzmir, birbirinden özel yemekleriyle de ziyaretçilerine bir lezzet şöleni vadediyor. İşte midenize bayram ettirecek İzmir yemekleri...

2



Soğuk kış günlerine hazırlık olarak yapılan tarhanayı İzmir'de farklı kılan en önemli özellik, et suyu ile yapılmasıdır. Domates, kırmızı biber, tarhana otu, süzme yoğurt, irmik ve birkaç malzeme daha ilave edilerek yapılan hamur, sekiz gün boyunca ara ara yoğrulur. Dokuzuncu güne gelindiğinde misket boyutuna getirilip kurutulur. İzmir’in tarhanasını üne kovuşturan en önemli özelliklerinden biri de yoğurulma sürecidir.

Şevketi bostan

Şevketotu ya da bostanotu olarak da bilinen İzmir’e has sebzenin kuzu etiyle tamamlanmasıyla oluşmuştur. Günümüze kadar ulaşmış bu yöresel yemeği mutlaka tatmalısınız.

4

Lokma

Kordon’da her köşe başında kuyruklar oluşturan bir diğer lezzet lokma. Kızgın zeytinyağında kızartılan küçük hamur topları ardından şerbete atılır ve afiyetle yenir. Lokmanın özel günlerde ücretsiz dağıtıldığını da eklemezsek olmaz.

Keşkek

Özel günlerin birlikteliğini pekiştiren bir yöresel yemek olan keşkek ile tanışın. Kabuğu çıkarılarak yumuşatılan buğdayın, koyun etiyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmıştır. Bakır sahanlarda servis edilen keşkek, üzerine dökülen salça-tereyağ sosuyla damağa olduğu kadar göze de hitap ediyor.

6

Şambali


Yoğurt, irmik, yumurta ve unla yapılan kekin üzerine dökülen şerbetle tatlandırılan şambaliyi özellikle kaymakla tatmalısınız.

7

İzmir köfte


Tepsiye özenle döşenmiş patatesler ve üzerinde köftelerle tanıyabilirsiniz onu. İzmir köfteyi özel yapan ise üzerine eklenen domates sosudur.

8

Zerde


Özel günlerin tatlısı olan zerdenin ilk çıkış yeri İzmir olmasa da yiyebileceğiniz en güzel yer burası. Adını zerdeçaldan alan bu tatlı nişasta, şeker ve pirinç üçlüsü üzerine kurulu Türk tatlıları arasında en ilginçlerinden biri.

9

Kumru

İzmir’den Türkiye’ye yayılan bir diğer lezzet ise kumru. Adını ekmeğinin şeklinden alan kumru, ızgarada pişirilen sucuk ve salamın, domates dilimleri ve kaşar ile buluşmasıyla ortaya çıkan eşsiz bir lezzet. İzmir’in yerlisi kumruya mayonez ketçap koymaz, koydurmaz.

10

Sütlü balık


İsmini gördüğünüzde “Sütlü balık olur mu, zehirlenir miyim?” diye telaşlandıran bu yemek de yine İzmir lezzetlerinden. Balık, mantar, midye ve kaşar peynirinin, beşamel sos ile bütünleşmesiyle ortaya çıkan enfes bir tat