23.12.2019, 07:26

Japon işi, Türk işi

Dünyada nüfus artıkça konut ve gıda ihtiyaçları da buna paralel olarak yükseliyor. Konut sorununa “dikey yapılar” üretilerek çözüm aranıyor. Bazı bölgelerde konut sıkıntısı bu şekilde çözülmüş gibi görünse de temeldeki sıkıntıların giderildiğini söylemek pek mümkün değil… 

Dünyada nüfus artıkça konut ve gıda ihtiyaçları da buna paralel olarak yükseliyor. Konut sorununa “dikey yapılar” üretilerek çözüm aranıyor. Bazı bölgelerde konut sıkıntısı bu şekilde çözülmüş gibi görünse de temeldeki sıkıntıların giderildiğini söylemek pek mümkün değil… 
Ancak gıda sorununda çözüm bu kadar basit gibi görünmüyor. İnsan sağlığının korunması da günümüzde karışık bir hal almaya başladı. Çünkü sunileşen gıdalar artık insan sağlığını “tehdit” eder bir konuma geldi. Özellikle insanların “temel beslenme gıdası ekmek” için değişik yöntemler üretiliyor…
Ben, buna örnek olarak Japon geleneklerini sunmak istiyorum.  
Çünkü; sağlıklı görünümlerine ve uzun yaşamlarına bakılırsa, bence Japonlardan öğrenmemiz gereken pek çok şey var. Özellikle de beslenme konusunda…
Neden derseniz; bazı geleneklerimiz Japonlara benziyor. Bizlerdeki gibi tatil günlerinde güzel “kahvaltı sofraları hazırlamak” Japonların geleneğinde de var…
Japon aile fertleri yer sofrasının etrafında oturarak geleneksel bol çeşitli kahvaltı yapar. Bu aslında Anadolu’daki kahvaltı sofraları ile benzerlik göstermektedir…
Bunun için örnek olarak Japonları seçtim. O sofralardaki yiyecekler ile bizim soframız arasındaki gıdalar çok fark olsa da düşünce ve uygulama aynıdır…
Ancak; Japonya’nın öne çıkan bir farkı da “tüketilmesi zorunlu” olan; içeriğinde mor sebze ve meyvelerden “yüksek teknoloji” kullanılarak elde edilmiş “MorMiks Tozu”nun katılması ile yapılan “Mor ekmek”tir. MorMiks, Türkiye’de de İstanbul Üniversitesi, Ar-Ge Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nde üretiliyor. MorMiks Tozu ile elde edilen ekmeklerin; şeker hastalığı başta olmak üzere eklem ağrılarını iyileştirdiği, alzheimeri önlediği bilimsel olarak açıklanmıştır. Bu ekmek çeşidi hızla dünyada yerini almaya başlarken Türkiye’de de ilk uygulaması Malatya’da kendini gösterdi. MorMiks Tozu, ekmeğin yanı sıra artık gevrek, bazı tatlılar ve kuru pastalarda da kullanılıyor…
Gelelim Japon annelerin çocuklarını besleme programına…
Japon anneler, çocuklarına 7 yaşından sonra kahvaltıda en az 2 yumurta yediriyor. Ekmek genellikle yok varsa da çok az. Her akşam sofrada balık kesin oluyor. Çocukların bir diğer besin kaynağı da ceviz. Bu sistemde çocuklara protein odaklı beslenme uygulanıyor...
Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; dünyanın en uzun ömürlü insanlarına ev sahipliği yapan ülkelerden Japonya’da yaşlı nüfus rekor seviyeye ulaştı. Ülkede son 50 yıldan bu yana düzenli olarak artış gösteren 100 yaş üstü nüfus 71 bin 238 kişiye çıktı. Yaşlı kişilerin yüzde 88’i ise kadın…
Japonlardan örnek almaya başladığımız “Mor Ekmek”ten sonra, çocuklarımızın ve bizlerin de beslenmesi için aynı sistemi kurabilirsek daha sağlıklı, daha uzun bir ömür sürebiliriz. Yaşlanırken bile “sağlıklı” kalırız...
Ne dersiniz? Japon işi beslenmeyi, evimizin mutfağında denemeye değer değil mi?
Haftaya buluşmak dileği ile...
 

Yorumlar