“Kantinlerde hijyen çok önemli”

“Kantinlerde hijyen çok önemli”

“Kantinlerde hijyen çok önemli”

“Kantinlerde hijyen çok önemli”
12 Eylül 2018 - 09:44

 İzmir Kantinciler Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, okul kantinlerinin denetimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kantincilerin denetimlerinin çok sık yapıldığını ifade eden Topçu, “Şimdiye kadar İzmir’de kantinlerde olumsuz bir beslenme vakasına rastlamadık. Dostlarımız, arkadaşlarımız bu sorumluluklarının bilincindeler” dedi

Kantinlerin denetimleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Rasim Topçu, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu bir yönetmelik var ve illere göndermiş olduğu bir yazı var. Ayrıca kantin denetim formu var. Bu kantin denetim formunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu bir kanun var. Bu kanuna göre gıda ile iştigal eden iş yerlerinde denetim yetkisi tamamen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na aittir. Ancak Milli Eğitim diyor ki, benim bu iş yerlerinde daha sık denetim yapmam lazım. Bakanlığın denetimleri yılda iki kez oluyor ve bu yeterli olmadığı için ben ayda bir kez kantinleri denetlemeliyim. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa çıkarmış oldukları bir kantin denetim formu var. Bu formda istenen kriterler var. Maddeleri olan ve bu maddeleri var mı yok mu, uygun mu değil mi diye cevaplar veriliyor. Ayda bir yapılan denetimler eğer okulda var ise gıda ile ilgili dal öğretmenleri yani biyoloji ve fen öğretmenleri ya da müdür yardımcısının başkanlığında okul aile birliği ve öğrenci temsilcisinden oluşan bir komisyon kurularak yapılıyor. Bu kişilerin görmüş olduğu olumsuzluklar kantinciye iletiliyor ve giderilmesi isteniyor.

DENETİM VURGUSU

İşin tabiatı gereği bunların gıda mühendisleri tarafından denetlenmesi daha bilinçli olacaktır ama gıda mühendislerinin olmadığı bu komisyon tarafından da her ay ya da istenildiği her zaman denetimler yapılıyor. Velinin şikayeti üzerine ya da öğrencinin şikayeti üzerine bu komisyon kantine giderek müdahalede bulunur. Bir rapor hazırlayarak bu raporu ilçe milli eğitim müdürlüğüne gönderir. Görülen eksikliklerin tamamlanması için gerekli süre verilir. Tıpkı gıda ve hayvancılık bakanlığının gıda mühendislerinin işletmelerde yaptığı denetlemeler sonrasında bulduğu eksikliklerin belli bir süre verilerek giderilmesini istemesi gibi. Gıda mühendisleri iş yerinin gerekli hijyen koşullarında olup olmadığını, gıdalardan numune almak koşuluyla denetim yaparlar. Bu da ancak öğrencilerin yaşadığı olumsuz bir durumda gıda zehirlenmeleri nedeniyle şikayetlerden dolayı gıda mühendisleri ürünlerden numune alarak bu numuneleri laboratuarlarda inceleyip gerekli sonucu bildirirler. Gıda mühendisleri dostlarımızın dediği gibi Milli Eğitim’in bırakın gıda mühendisi istihdam etmeyi okullarda temizlik işlerini yapacak personeli bile yok” açıklamalarında bulundu.

HİJYENİN ÖNEMİ BÜYÜK

Hijyen eğitimleri konusuna değinen Topçu, “Hijyen eğitimleri lise, üniversite diploması gibi. Bir kere eğitim almış iseniz bakanlık size bir sertifika düzenliyor. Zaten bu eğitimi almadıysanız sizi bu mesleği yapmaktan alıkoyuyor. İki tane hijyen eğitimi var. Biri iş yeri hijyen eğitimi, diğeri de kişisel hijyen eğitim. İş yeri hijyen eğitimi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın vermiş olduğu üç imzalı eğitimdir. Diğeri de hayat boyu öğrenme olarak sonradan ismi değişen halk eğitim merkezlerinin vermiş olduğu eğitimdir. Bu da kişisel hijyen eğitimdir. Buradan da anlaşılacağı gibi kantinlerin bu iki hijyen belgesine sahip olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Kantinler korsan iş yeri değildir”

Kantinlerin çok sık denetlenen yerler olduğunu söyleyen Topçu, “Kantinler korsan iş yerleri değildir. Çok sık denetlenen, işlerini yapmak için yeterlilik belgeleri olan, hatta sertifikası olmayanlar kantinde bile çalışamıyor. Gıda mühendisi dostlarımızın endişesi olabilir. İstihdam yaratmak da isteyebilirler. Kantinler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkili personelleri tarafından yılda en az iki kez, ayda en az bir kez de okulda kurulan komisyon tarafından değildir. Hatta İzmir’in en uzun süre oda başkanlığı yapmış ve kantinciler odasının kurucu başkanlığını yapmış biri olarak iddia ediyorum ki, şimdiye kadar İzmir’de kantinlerde olumsuz bir beslenme vakasına rastlamadık. Dostlarımız, arkadaşlarımız bu sorumluluklarının bilincindeler. Bende onların başkanı olarak diyorum ki İzmir; vizyonu, misyonu olan bir şehir, Türkiye’nin yüz akı, İzmirli olmak sorumluluk gerektirir, bu bilinçle mesleklerine, çocuklarımıza, okuldaki öğretmenlerimize ve gelen velilerimize, misafirlerimize hizmette kusur etmezler. Bugün Türkiye’nin konjektür olarak çektiği sıkıntının en büyük yükünü esnaflar çeker. Belki kar edemeyeceğiz ama zarar etmeden geçinebileceğimiz bir yıl diliyorum” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir Körfez Festivali'nde İkinci Gün Coşkusu
İzmir Körfez Festivali'nde İkinci Gün Coşkusu
Galatasaray'a Coşkulu Karşılama
Galatasaray'a Coşkulu Karşılama