Kiraz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Tatlı ve ekşi türleri vardır. Kirazın hoşafı, reçeli ve kompostosu, suyu sıkılarak meyve suyu yapılır. Konservesi de yapılır ve tatlılarda, şekerlemelerde kullanılır. Yaklaşık 1000 türü olan kirazın bir o kadar da faydaları vardır. Gülgiller familyasına aittir ve ağaçta yetişir. Türkiye’de birçok yerde yetiştiriciliği yapılan kirazın nasıl, nerelerde yetiştiği, faydaları merak konusudur.
Türkiye, son verilere göre kiraz yetiştiriciliğinde ilk sıradadır. En çok Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerinde yetişir. Modern tekniklerinin de artmasıyla birlikte şu anda neredeyse ülkenin genelinde üretilmektedir. Özellikle en çok İzmir, Bursa, Manisa, Konya, Amasya ve Isparta illerinde yetiştiriciliği yapılır. Türkiye, ihracatında 3.sıradadır. Kirazın yabani türleri de Kuzey Anadolu Dağları ve Toros Dağlarında bulunur. Dünyada en erken kiraz hasadının çıktığı şehirlerden biri arasında Manisa da yer alır.
Dünyada kiraz üretiminde, Türkiye’den sonra ABD, Ukrayna, Rusya ve AB ülkeleri gelmektedir. Türkiye ve ABD tatlı kiraz üretirken; Doğu ve Güney Avrupa vişne üretimi yapar. Üretilen kirazların geldiği yerlerin Balkanlar, Batı Asya ve Doğu Avrupa olduğuna inanılıyor. Kirazın kültürünün yapıldığı en eski yerlerden biri de Anadolu olduğu söylenir.
Kiraz nasıl ve hangi şartlarda yetiştirilir?
Kiraz, ılıman iklim koşullarında üretilir. Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü yerlerde yetiştirmek tercih edilmemektedir. Aşırı sıcak bölgelerde de ikiz meyve oluştuğu için tercih edilmez. Kirazların aynı zamanda kışın dinlenme ihtiyaçları vardır. Düzenli yağış yetiştirilmesi için idealdir. Ancak olgunlaşma ve çiçeklenme dönemindeki yağışlar tehlikeli olabilir. Kumlu kireçli topraklarda yetişmez. Toprak iyi drene edilmiş ve asit seviyesi 6 ile 8 arasında olmalıdır. Tabii ki kirazın türüne göre yetiştiği iklimde değişebilmektedir. Kirazın faydalarına gelindiğinde ise;
• Fosfor, potasyum, kalsiyum gibi mineraller açısından zengindir.
• Baş ağrısına, nörolojik hastalıklara iyi gelir.
• Kalp ve damar sağlığı için oldukça öneme sahiptir.
• Sindirime yardımcı olur.
• Cildin yaşlanmasını engeller.
• Diyabet ve obezite riskini önler.
• Hafızayı güçlendirir. Alzheimer oluşumuna karşı etkilidir.
• Antioksidan etkisiyle kansere karşı korur.
• Kolesterole iyi gelir.
• Uyumadan önce yediğinizde eksik melatonin tamamlanır ve daha rahat uyursunuz.
• Ödem attırıcıdır. İdrar yolu enfeksiyonlarını giderici katkısı vardır.
• Eklem, kas, kemik ağrılarını önleyici etkileri yer alır.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.
Şimdi oturum açın, her yorumda isim ve e.posta yazma zahmetinden kurtulun. Oturum açmak için bir hesabınız yoksa, oluşturmak için buraya tıklayın.
Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.