Kendine has kokusu olan ve turp ailesine ait olan karnabahar, ekim aylarından itibaren pazarlarda bulunmaya başladı. Ana yemek, turşu, salata gibi birçok yiyecek karnabahar ile yapılabilir.  Kalori olarak çok düşük olduğundan diyet yapanlar için oldukça uygun bir yiyecektir. İçerisinde hemen hemen her vitamini bulundurmaktadır. Tüm bu yönleriyle karnabahar birçok faydayı beraberinde getirir. Peki bu kadar önemli bir sebze olan karnabaharın sağlık açısından faydaları nelerdir? İşte karnabaharın faydaları:
Karnabaharın Faydaları Nelerdir?
Birçok vitamin, mineral ve lif yönünden zengin olan karnabaharın vücuda faydaları saymakla bitmez. Karnabaharın faydaları en çok yeşil yapraklarıyla beraber kaynatıldığında ortaya çıkmaktadır. 

  • Lif bakımından oldukça zengin olan karnabahar, kansere karşı vücudu bir zırh haline getirmektedir. Karnabaharın hastalıklara karşı  vücudu koruduğu ve hastalık risklerini azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. 
  • Sinir sistemindeki zarar görmüş hücreleri yenileyerek stres ve depresyon riskini azaltır. 
  • Kronik uykusuzluk için karnabahar suyu uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. 
  • Uyku hormonunu dengeleyerek kişinin rahat bir uyku çekmesini sağlar. 
  • Karnabahar, C vitamini ve antioksidan bakımından oldukça zengindir bu nedenle özellikle yaşlılarda körlüğe yol açabilecek yaşa bağlı riskleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. 
  • Görme bozukluğu, katarakt gibi çeşitli görme bozukluklarını önler. 
  • Karnabahar ayrıca kemik sağlığının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Eklemleri ve kemikleri hasardan koruyan kolajen üretiminde oldukça etkilidir. 
  • Karnabahar hem erkeklerde hem de kadınlarda kemik kaybını önlemeye yol açabilecek K vitamini bakımından oldukça zengindir. 
  • İçerdiği C vitamini sayesinde kandaki demirin emilimine ve vücuttaki hemoglobin sayısının artmasına yardımcı olur. 
  • Karnabaharın özellikle meme kanseri açısından kanser hücrelerinin çoğalmasını önleyici baskı oluşturduğu kanıtlanmıştır. 
  • İçerisinde Alzheimer hastalığını önleyici maddeler bulunduğundan dolayı beyin sağlığını korumaktadır. İleri yaş hastalıklarından birisi olan unutkanlığı azaltmaya yardımcıdır. 
  • Karnabahar ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir. İdrar yolu enfeksiyonu ve regl sancıları için karnabahar suyunun tüketilmesi uzmanlar tarafından önerilmektedir. 
  • Karnabahar aynı zamanda mesane torbasında taş ve kum oluşumunun önüne geçmektedir. Ciltteki ölü hücreleri yeniler ve hücre yenileyici özelliği sayesinde yaşlanmayı ve kırışmayı önler. Ayrıca pürüzsüz ve sivilcesiz bir cilt için karnabahar suyu tonik olarak da kullanılabilmektedir.