Lavanta yüzyıllardır hastalıkların iyileşmesinde kullanılmış şifa bitkisidir. Kokusu ve rengi ile bedeni ve insan zihnini arındırdığı söylenmektedir. Antik çağdan bu yana kokusu, belirgin rengi sebebiyle; sabunlarda, banyo sularında ve günümüzde de çoğunlukla kozmetik alanda kullanımı sıklıkla artmıştır. Lavanta yağı ve bitkisi tıbbi amaçlı kullanımında da vücuda çeşitli  faydaları vardır. Uykusuzluk,kaygı,depresyon gibi zihinsel problemlerin yanında,cilt problemleri,mantar,saç dökülmesi ve sivilce tedavisinde kullanılmaktadır.

Kozmetik ve tıbbi amaçlı kullanımı yaygın olup, çiçeklerinin sivri uçlarından damıtma yöntemiyle uçucu yağı elde edilmektedir. Lavanta yağının faydalarından yararlanmak için birçok ülke tarafından bu bitki yetiştirilmektedir. Sakinleştirme etkisi olan lavanta yağı; antibakteriyel,antienflamatuar ve antioksidan gibi özellikleri vardır.

Lavanta bitkisi yiyecek ve içeceklerde aroma arttırıcı, ilaç sektöründe ve kozmetikte ise yaygın kullanımı olan bitkidir. Lavanta, Avrupa ve Akdeniz’de yetişen, ballıbabagiller familyasından olan mor renkli bir bitki türüdür. Oluşum bakımından kireçli topraklarda yetişir. Haziran-Temmuz aylarında çiçek açmaya başlar.

Lavanta yağı nasıl kullanılır?

Günümüzde sıklıkla kullanılan lavanta yağı; jeller,losyonlar,sabunlar,bebek hijyen ürünleri gibi birçok şekilde kullanılmaktadır. Lavanta yağı sık kullanımı sebebiyle en bilinen bitki türüdür. Aromaterapide, aromatik preparat ve kombinasyonlarda faydası bulunmaktadır. Lavanta yağı; çam,adaçayı,hindistan cevizi yağları ile birleşiminde daha fazla yarar sağlamaktadır. Mutfaklarda baharat,çeşitli içecekler ve balda aroma verici olarak kullanılmaktadır.

lavanta yağı

Birçok alanda yararı olan lavanta yağı;

  • Aromaterapide,
  • Mantar enfeksiyonlarında,
  • Yaşlanma belirtilerini azaltmada,
  • Akne tedavisinde,
  • Endişe ve kaygı bozukluklarında,
  • Uyku bozukluklarına,
  • Böcek ve haşere sorunlarına,
  • Solunum problemleri,
  • Saç kaybında sıklıkla kullanılmaktadır.

Lavanta yağı, aktarlarda ve eczanelerde kolaylıkla bulunabilir. Lavanta yağı için birçok kullanım çeşidi vardır. En çok kullanılan yer ağrı kesici özelliği sayesinde, baş ve ekrem ağrılarında fayda sağlar. Su ile seyrek hale getirildiğinde lavanta yağı; böcek,türlü haşere ve sineklerin uzaklaşmasında etkilidir.

Lavanta yağı vücutta kesik,yanık ve darbe alan bölgelerin üzerinde uygulandığında iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Uyku ve stres problemleri yaşayan bireyler için ise, yastıklarına veya kıyafetlerin yakalarına 1-2 damla lavanta yağı damlatmaları, sorunu kısa sürede çözmektedir. Cilt problemleri ,egzama,sedef,akne ve saç sorunları için yeterli miktarda ve düzenli olarak kullanımında lavanta yağı doğal ve faydalı bir çözüm sağlamaktadır.