Seyahat ile soluklanmak

Eskiler, tebdili mekânda ferahlık vardır derlerdi. Bu deyimle birlikte hareketli yaşamanın, zaman zaman yer değiştirmenin, üzerimizde olumlu etkileri olduğu kabul edilir. Bu hareketli günler, iyi planlanırsa hem vücudumuza hem de psikolojimize olumlu yönde katkı yapacaktır. Burada kilit cümle “iyi planlama”dır. Gidilecek yerin en uygun mevsimini yanı sıra kendimiz için de en uygun zaman aralığını iyi ayarlamak önemlidir.

***

Seyahate çıkmadan önce sağlığımızla ilgili endişe ettiğimiz bir konu varsa onun aydınlatılması gerekir. Sonuçta, geciktirilmemesi gereken bir konu varsa ortaya çıkar ya da belki aslında önemli bir sorunumuz olmadığı anlaşılır.

Böylece olası endişelerimizi de seyahat boyunca yanımızda taşıma yükünden kurtulmuş oluruz.

Bir ömür boyu süren yaşam yolculuğumuzda, kendimize uyacak sürelerde bireysel veya grup olarak gezilerde bulunmak bir çeşit terapi olarak görülmelidir.

***

Seyahat sürecinden yeterli verimin sağlaması için, ön hazırlığın doğru yapılması yararlı olacaktır. Yanımızda bulundurma gereği duyduğumuz malzemelerin (ilaç, okunacaklar, gözlük, iç çamaşır vb.) eksiksiz ve gereğinde yedekli olarak listelerinin yapılması önemlidir. Bunların yük olmasını önlemek açısından öncelikli olanları ayırt etmek gerekir. Örneğin özel bir tedavi gereksinimi için düzenli olarak kullandığımız ilaçlarımız önceliklidir. Bunların özelliklerine göre, soğuk korunması gerekenleri için yeterli tedbir (buz akü gibi) bulundurulmalıdır.

Bel ve boyun bölgesinde, önceden ortopedik problemi olan kişilere önerilen boyun yastığı (servikal colar) veya kendi ihtiyacına göre sırt yastığı bulundurulması yararlı olacaktır.

***

Uzun süreli, hareketsiz veya az hareketli yolculuklarda, ağır (tuzlu, yağlı) yiyecekler yememek gerekir. Kan sulandırıcı ilaç kullananların, yolculuk sürecinde ilaçlarını ihmal etmemesi önemlidir. Yolculuk sırasında sadece açlığı ve susuzluğu yatıştıracak kadar gıda ve sıvı alınması önemlidir. Fazla yiyecek, bulantılara neden olabilecektir. Kusma sonrasında vücuttaki sıvı ve kimyasal (elektrolit) dengeleri bozulabilir bu da ciddi halsizlik olarak karşımıza çıkabilir.

***

Kontrolsüz şekilde içecek ve gıda tüketimi yolculuklarda bulantı ve sık tuvalet ihtiyacına neden olacaktır. Bu durum (otobüs, uçak gibi) yolculuklarda seyahat konforunu sıkıntıya sokabilir. Sindirimi zor ve farklı gıdalarla tanışmak da bu dönemde hazımsızlık ve alerjiye neden olabilir.

Molalarda, fırsat olduğu oranda yürümek iyi gelir. Süre veya hava koşullarının iyi olmadığı dar alanlarda (uçak, otobüs yolculuklarında) bulunduğumuz yerde zaman zaman çömelip-kalkmak (squat hareketi) dolaşım için yararlı olacaktır. İleri derece damar rahatsızlıkları (varisler, atero skleroz, damar darlıkları) olanlar kan pıhtılaşma riski olan kişilerdir.

***

Kara yolculuklarında (özellikle yakın mesafeyi) uzun süre seyretmek, bulantı şikâyetlerine yatkın olanlarda şikâyetleri daha da arttırır. Bulantıya yatkınlığı önceden bilinen kişilerin, bulantı önleyici ilaçlarını yolculuğa çıkmadan iki (2) saat önceden almaları doğru olacaktır.

Beklentilerimizdeki sağlıklı ve keyifli gezilerimizi sıkıntıya sokmamak için bu küçük uyarıları göz önüne almanızı öneriyorum.

Sağlıklı ve keyifle sürdürülen bir hayat yolculuğu diliyorum.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Op. Dr. Arif Yılmaz - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket CHP'nin Bodrum Belediye Başkan Adayı Kim Olmalı?
Tüm anketler