Yiyeceklerimizin iklim değişikliğine etkisi

Sevgili okurlar,

Tüketiciler yiyeceklerimizin üretiminde harcanan enerji ve sera gazı emisyonunu önemsemiyorlar. Çünkü yiyeceklerinin üretiminde açığa çıkan sera gazı miktarı konusunda herhangi bir bilgileri bulunmuyor.

Peki bu konuda yeterli bilgiye ulaşsalar seçimlerini değiştirirler mi? Araştırmalara göre batılı tüketiciler genel olarak gıda seçimlerinin iklim değişikliği üzerinde yaratabileceği farkı küçümsüyor ancak etiket üzerinde yeterli bilgi ile karşılaştıklarında, karbon emisyonu daha düşük ürünleri tercih etme eğilimi gösteriyorlar.

MEYVE-SEBZE TÜKETİMİ

Yapılan araştırmalar göre küresel sera gazı salınımının yüzde 19-29‘ndan gıda üretimi sorumlu. En büyük pay ise sığır ve koyun yetiştiriciliğinde. Bu nedenle tüketimi sebze ve meyvelere kaydırmanın iklim değişikliği karşısında önemli bir adım olabileceği bazı bilim adamları tarafından dile getiriliyor. Nature Climate dergisinde yayınlanan bir araştırma, batılı tüketicilerin bu yönde ne kadar duyarlı olduğunu ortaya koyuyor.

Elektrik sobasının enerjisi hissediliyor, gıdanın ki değil…

Araştırmayı yapan Dr. Adrian Camilleri’ye göre elektrik sobasının yaydığı enerji hissedilebildiği ve ay sonunda faturaya yansıyan etki görülebildiği için bu sürecin kafada canlandırılması kolay oluyor, ancak gıdaların çevresel etkisi genel olarak gizli kalıyor ve bilinmiyor.

Araştırmada 1000’den fazla kişiden 19 gıdanın ve 18 elektrikli cihazın harcadığı enerjiyi ve buna bağlı sera gazı salınımını tahmin etmeleri isteniyor. Katılımcılar karbondioksit emisyonu konusunda düşük tahminlerde bulunuyorlar. Gıdalarla ilgili tahminlerin ise çok daha düşük kalıyor.

ET YEMEĞİ DAHA FAZLA SERA GAZI SALIYOR

Dr. Camilleri, tüketicilerden bir et yemeği ve bir sebze yemeği arasındaki farkı tahmin etmeleri istendiğinde fazla bir fark olmadığını savunduklarını söylüyor. Ancak et yemeği sebze yemeğine göre on kat kadar daha fazla sera gazı salınımına neden oluyor.

Dr. Camilleri’ye göre insanların çoğu enerji tasarrufu yapmak için ısıtıcıyı kapatıyor, daha az otomobil kullanıyor, ancak daha az et yemeyi düşünemiyor.

ETİKET BİLGİLERİ ÖNEMLİ

Araştırmada etiket üzerinde yapılacak değişiklikler ile bu konuda bir farkındalık yaratılıp yaratılamayacağı da inceleniyor. Katılımcılara içerisinde biftek ve sebze bulunan konserve çorba seçenekleri sunuluyor. Bunların etiketlerinde karbon emisyon miktarları bildirimi olduğunda biftekli çorbanın daha az tüketildiği görülüyor.

GÜNAH KEÇİSİ TARIM

Bütün her şeye karşın insanlık kadar eski olan tarım hiçbir zaman endüstri devriminden sonra gelişen sanayi kadar kirletici olmadı. Tarihsel döngü içerisinde doğayı kirletti ancak neredeyse yaşanamayacak kadar kirlenen çevre ve iklim değişikliği için bir günah keçisi aranıyordu ve bu da bazılarına göre tarım oldu. Halbuki gerçek kirleticiler sanayisi gelişmiş ülkeler ve o ülkelerin çok uluslu şirketleri.

Size göre? 

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Prof. Dr. Harun Raşit Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket Urla Belediye Başkanı Kim Olmalı?
Tüm anketler