Üzümsü meyve ilaveli probiyotik yoğurt

Değerli dostlar,

Öncelikle söyleyeyim bu çalışma Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalında Doç. Dr. Gülfem Ünal’ın danışmanlığında Yüksek Lisans Öğrencisi Ziraat Mühendisi Elif Hacıoğlu tarafından tamamlandı. Denemeler ve analizler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü laboratuvarlarında gerçekleştirildi.

Gıda alanında özellikle de süt ürünleri teknolojilerinde son zamanlarda probiyotik ürünlere yönelik oldukça fazla sayıda çalışma yapıldığını görüyoruz. Bu alanda yapılan bu çalışma da üzümsü meyve ilaveli probiyotık yoğurtların antioksidan özellikleri ve bakteri canlılıkları araştırıldı.

 Çalışmada ahududu, yaban mersini ve kurt üzümü olmak üzere üç farklı üzümsü meyve marmelatı kullanıldı. Bunların ilavesinin probiyotik yoğurdun kimyasal, mikrobiyolojik, tekstürel, renk ve duyusal karakteristikleri ile antioksidan özelliklerine etkisi yirmi bir günlük depolama süresince araştırıldı.

Tüketici beğenmeli…

Takdir edersiniz ki yeni bir ürünün tüketilebilir olması için duyusal özellikleri yani tadı, konusu, görünüşü, kıvamı ve rengi son derece önemli. Ürün fizikokimyasal ve bakteriyolojik açıdan mükemmel olsa da, tüketilebilir değilse raflarda yerini alamıyor. O nedenle öncelikle duyusal yönden yapılan yorumlardan bahsedeceğim.

En çok ahududulu olan beğenildi…  

Bölüm öğretim elemanlarından oluşan panel grubu tarafından yapılan duyusal analizler sonucunda duyusal özellikler açısından en beğenilen probiyotik yoğurt ahududu marmelatı ilaveli örnek oldu.

En yüksek viskozite ve su tutma değerleri kurt üzümü marmelatı ilaveli yoğurtta tespit edildi. Üzümsü meyve marmelatı ilavesi probiyotik yoğurdun renk özelliklerini de depolama boyunca önemli derecede etkiledi.

Kurt üzümü katkı sağladı…

Yine çalışmada elde edilen veriler probiyotik yoğurt üretiminde üzümsü meyvelerin ürünün fonksiyonel özelliğini arttırma adına kullanılabileceğini gösterdi. Çalışmada kullanılan üzümsü meyvelerden kurt üzümünün probiyotik yoğurt özellikleri üzerinde daha etkili olduğu saptandı. Ve ileride yapılacak çalışmalarla farklı üzümsü meyvelerin benzer etkilerinin araştırılması fonksiyonel gıda bilimine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Bunların yanında elde edilecek sonuçların yapılacak in vivo çalışmalar ile desteklenmesinin konunun önemini daha gerçekçi kılacağı da belirtildi.

Sanayinin dikkatine!!!

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Prof. Dr. Harun Raşit Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kim Olmalı?
Tüm anketler