İthal Zeytin Türüne Gerek Yok Üreticimiz Desteklensin Yeter

Uzman Selin Ertür’ün zeytin ve zeytinyağıyla ilgili birkaç görüşünü daha iletiyorum bugün. Geçen kez, “Zeytin ve zeytinyağında neredeyiz, ne yapılmalı” demiştik. Bugün daha teknik konulara değiniyoruz. Önce Ertür’ü anımsayalım: “Edremit'te dördüncü kuşak bir zeytinyağı üreticisi , uluslararası zeytinyağı eksperi ve zeytin çiftçisi. İtalya Toscana’da yetişmiş 20 yıllık bir oleolog. Eksperlik yetkisi ve lisansı İtalyan Tarım Bakanlığı ve Toscana Bölgesi’nden resmi olarak onaylı. (Oleolog: İşlediği zeytini mükemmel bir kalitede, tat ve koku ile bağlantılı bütün duyguları artırarak ve çeşitlendirerek üretebilen kişi. Kısacası, zeytinyağı eksperi.”

İthal Zeytin Türüne Gerek Yok Üreticimiz Desteklensin Yeter

KENDİ ÜRÜNÜMÜZÜ PAZARLAYALIM

--(Yoğun dikim sistemi nedir? Yaygınlaşan İspanyol zeytin türü hakkında ne düşünüyorsunuz?): “Türkiye 'de yoğun dikim sistemine ve bu sistemdeki İspanyol, (arbequine) zeytin çeşidini tasvip etmiyorum. Türkiye'de çoğu yere (arbequine) dikildi ve dikilmeye devam ediyor. Bu sistem endüstriyeldir, orjinallikten uzaktır. Türkiye yerli, Türk zeytin çeşitlerinin ve yağlarının özellikleri ve geçmişini öne çıkartarak kaliteli yağlar üretmeli ve dış pazarda pazarlayabilmelidir. (Arbequine ) veya diğer ithal çeşitlere hiç ihtiyacımız yok, yeter ki zeytinci desteklensin.

SONA EREBİLECEK BİR MODA

Bu sistem, 90'lı yıllarda İspanya’da başlayan çok sayıda ağacın sık dikimi. İspanyolların, (arbequine, arbosana) gibi bodur ağaçları için, bu yoğun sistem tercih ediliyor. Bir başka deyimle bu yoğun dikim sistemi için İspanyolların, (arbequine, abosana) gibi çeşidi gerekiyor. Ağaçların üzerinden makine geçerek zeytini topluyor. Ancak bu sistemin, geleneksel sisteme göre olumsuz yanları var. Bu sistemde bazı araştırmacılara göre belirsizlik var. Bazılarına göre ise bir müddet sonra bitecek bir moda, sürdürülebilir değil. Kuraklık, iklim değişikliği zaten tüm dünyada her çeşidi etkiliyor. Bu fidanları dünyanın her yerinde ofisi olan bir şirket dünyaya tanıtıp pazarlıyor.

İTALYA’DA DA İTİBAR GÖRMÜYOR

İtalya, yoğun dikim sistemine ve bu sistemde ekilmek zorunda olan (arbequine, arbosana) gibi çeşitlerle yağına hiç itibar etmiyor. İtalya kendi orijin zeytin çeşitlerine çok sahip çıkmış durumda, iç ve dış pazarda kendi zeytin çeşidinden ürettiği yağı daha yüksek fiyata satıyor. 700 çeşit zeytin var. Ayrıca İtalya'da bizdeki kafanıza göre zeytin ağacını sökemiyorsunuz, 1945 tarihli kararnamesi hala yürürlükte. Çiftçinin herhangi bir zeytinliği sökme hakkı yok. İzin alması çok zor.

MALİYET DÜŞÜK AMA SORUNLU

Yoğun dikim sisteminde zeytin makinayla toplandığı için işçilik az. Maliyeti düşürdüğü doğru. Bu yüzden bazı ülkelerde tercih ediliyor. Ancak randımanı düşük, fenoller 4’üncü, 5’inci aya varmadan azalıyor, Randımanı düşük çıksa da ömrü kısa. Yoğun dikimde sık ve bol sulama sebebiyle bu çeşidin de su oranı yüksek olması yüzünden zeytinin sıkım faslında sorun çıkıyor. Yağın organoloptik özelliklerini kaybetme riski de oluyor. Yağı tatlı, hafif meyvalı, hafif acı ve hafif baharlı.”

İthal Zeytin Türüne Gerek Yok Üreticimiz Desteklensin Yeter

KURALSIZ YARIŞMALARLA ÖDÜL ALMAYAN YOK GİBİ

--(Son zamanlarda karşımıza, çok miktarda yarışma ödüllü zeytinyağı markaları çıkıyor. Ne dersiniz?): “Türkiye'de kuralsız zeytinyağı yarışmaları yapılıyor. Memlekette ödül almayan yağ neredeyse kalmamış durumda. ‘Ciddi ve zor olan’ yarışmalara, bu ‘Bol ödül dağıtan’ yarışmalar çok zarar veriyor. UZZK (Ulusal Zeytin Zeytinyağı Konseyi), ben ve Edremit’teki bazı üreticiler tüm resmi makamlara, bakanlıklara üreticileri ve tüketicileri korumak adına şikayetlerimizi bildirdik.

SONUÇ OLARAK KÜRESEL ISINMA VE KURAKLIK KOŞULLARINDA ÇİFTÇİNİN ÇOK DESTEKLENMESİ VE TARIMIN SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR MODEL HALİNE GETİRİLMESİ GEREKİR.”

 

İthal Zeytin Türüne Gerek Yok Üreticimiz Desteklensin Yeter

Vakıflar’ın Edremit’teki zeytinliğinde anıt ağaçlarından birine dikkat çeken Selin Ertür, 750 ile bin yaş arasında olduğunu söylüyor.

----------------------------------

İthal Zeytin Türüne Gerek Yok Üreticimiz Desteklensin Yeter

KOOPERATİFTEN ÇOK ÖZEL SABUNLAR

Ayvalık Belediyesi Üretim ve Pazarlama Kooperatifi’nin Küçükköy’deki üretim mutfağında kurulan atölyede doğal sabunlar üretiliyor. Kooperatif zeytinliklerinden elde edilen zeytinyağlarının depolama sonrası dibe çöken posalarıyla dip zeytinyağlarından elde edilen sabunlarda katkı yok. Üretim mutfağındaki kadınlar çabalarıyla aile bütçelerine katkı sağlıyor, sabun ve farklı ürünler kooperatifin satış noktalarında uygun fiyatları ve kaliteleriyle rağbet görüyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Nedim Bubik - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kim Olmalı?
Tüm anketler