AB yeşil mutabakatında hayvancılık

Avrupa Yeşil Mutabakatı, 11 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından duyuruldu. Avrupa Yeşil Mutabakatı, Avrupa Birliği'nin 2050 yılına kadar karbon nötr bir ekonomiye geçiş yapma hedefini ve çevresel sürdürülebilirlik konularında liderlik rolünü vurguluyor.

Avrupa Yeşil Mutabakat'ının temel hedefleri arasında sera gazı emisyonlarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarına geçişin hızlandırılması, çevre dostu teknolojilerin teşvik edilmesi, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin desteklenmesi, ekosistemlerin korunması ve biyolojik çeşitliliğin artırılması yer alıyor.

AB’nin sera gazı emisyonlarının yüzde10’undan tarım sektörü sorumlu tutuluyor. Bununla birlikte metan emisyonlarınınyüzde 53’ünün tarımsal faaliyetlerden, tarım sektöründen kaynaklı emisyonların ise yüzde 80,7’sinin hayvancılık; yüzde 17,4’ünün gübre ve yüzde 1,2’sinin çeltik üretiminden kaynaklandığı bildiriliyor.

HAYVANCILIKTA SERA GAZI SALINIMI YÜKSEK…

Hayvancılık sektörü besinsel, ekonomik ve sosyal yararlarının yanında tüm gıda endüstrisinin en fazla ayak izine sahip kolu. Karbon ayak izi; birim CO2 cinsinden üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsü.

Pek çok ülkenin gündemindehayvancılık sektörünün sebep olduğu sera gazı emisyonlarının azaltılabilmesi için yapılabilecek düzenlemeler yer alıyor. Hollanda, Danimarka ve Almanya gibi ülkelerde yapılan düzenlemeler sayesinde çiftliklerden kaynaklanan nitrojen ve fosfat emisyonlarının yarattığı çevresel etki azaltılmakta olup, bu durum dünya genelinde bahsi geçen konu üzerine yaratıcı ve etkili çözümler bulunması yönünde bir rekabet oluşturuyor.

FAO tarafından 2005'ten 2015 yılları arasında yapılan araştırmada süt üretiminden kaynaklanan toplam emisyonların büyük kısmını enterik fermantasyon emisyonlarından kaynaklanan metan (yüzde 58,5), yem üretiminden kaynaklanan emisyonlar (CO₂ ve N₂O), işleme ve taşıma yüzde 29,4), gübre yönetiminden kaynaklanan emisyonlar (CH₄ ve N₂O) (yüzde 9,5) olarak belirtiliyor.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Prof. Dr. Harun Raşit Uysal - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kim Olmalı?
Tüm anketler