Bazı kahvaltı mutfaklarındaki 'botulizm’ tehlikesi

Bazı kahvaltı mutfaklarındaki 'botulizm’ tehlikesi

Son yıllarda özellikle hafta sonları ülkemizde kahvaltı geleneği başladı. Yazının yazıldığı tarihte kişi başı kahvaltıya ortalama 300 TL’den 1000 TL’ye kadar ödeme yapılıyor. Yapılıyor da bu hizmet karşılığında para verdiğimiz mekanlardaki ürünlerin hijyenine dikkat ediyor muyuz? Tüm ürünleri kalite kontroldan geçen, uzman gıdacıların bulunduğu kahvaltı mekanları yanı sıra gıda hijyenine yeteri kadar uymayan, mutfakları uygunsuz kahvaltı mekanlarına çok dikkat edilmeli. Özellikle kahvaltıda servisi yapılan yumurta, peynir, reçel, zeytin, çay, patates kızartması, çiğ yeşillikler, işlenmiş et ürünlerinden sosis, salam, sucuk... Bu ürünlerin tümünün Gıda Kodeksine uygun ve üretim izinli yerlerden alınması, uygun koşullarda muhafaza edilmesi gerekiyor.

Bu yazıda size bir bakteriden söz edeceğim. ‘Botulizm’. Birçok ülkede denetlenen teneke kutulardan ve teneke konservelerden, teneke ambalajlardan kaynaklanan ‘Botulizm’ bakterisinin ürettiği toksin sonucu ortaya çıkan zehirlenme türü.

Bir kısım kahvaltı mekanları zeytinleri ve birçok gıda maddesini salça-peynir başta olmak üzere toptancılardan veya üreticiden teneke ambalajlarda satın alıyor. Teneke ambalajlar açıldığı zaman kutunun iç astarı oksijenle temas ettiğinde korozyon oluşuyor. Teneke ambalaj iç yüzeyi korumasız kalınca içindeki yiyeceğe salınma süreci başlıyor. Bu süreç ‘Botulizm’ bakterisinin toksin (zehir) üretmeye başlama süreci.

İşletme sahibi veya gıdalardan sorumlu kişi teneke ambalajdaki salça, peynir, zeytin gibi ürünleri gıdaya uygun cam veya başka bir ambalaja hiç zaman kaybetmeden aktaracak. Eğer gıda ürünü teneke açıldığında uzun süre bulunduğu tenekenin içinde tutuluyorsa ciddi sağlık sorunlarına ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Bunların başında ‘Botulizm’ geliyor. Belirtileri arasında kas güçsüzlüğü, görme bozuklukları, solunum yetmezliği ve yutma güçlüğü bulunabilir. Botulizm, doğru gıda saklama teknikleri ile önlenebilen bir sağlık sorunudur. Ayrıca konserve metal kapların iç kaplaması olarak kullanılan ‘Bisfenol’ kimyasalını Amerika’daki Gıda ve İlaç Dairesi FDA bazı ambalajlarda kullanılmasını yasakladı. Bisfenol vücutta östrojen seviyesini artırıp hormonal dengeyi bozuyor. Bağışıklık, üreme, sistemleri olumsuz etkileniyor.

Sonuç: ‘Kahvaltı’ deyip geçmeyin…

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alptekin Düven - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Gazete Yenigün Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Gazete Yenigün hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Gazete Yenigün editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Gazete Yenigün değil haberi geçen ajanstır.



Anket İzmir'de Toplu Ulaşımdan Memnun musunuz?

Yenigün Gazetesi - İzmir haberleri https://yenigun.com/google-news.xml https://yenigun.com/sitemap.xml/ https://yenigun.com/sitemap-latest.xml