Tütün , Haziran-Ağustos aylarında çiçek açan , pek çok farklı türü bulunan bir kültür bitkisidir, dünya tarım ürünleri piyasasında önemli bir yeri bulunur ve Türkiye’de fındık ve üzümden sonra ihracatı en çok yapılan tarım ürünüdür. Coğrafyamızda uzun yıllardır üretimi yapılan türk tütünü , kendine özgü tadıyla markalaşmış ve prestij kazanmıştır. Ülkemiz son yıllarda üretimdeki azalmaya rağmen oryantal çeşit üretiminde %32 oranla dünyada 1. sıradadır.

Tütün yetiştirme aşamaları

  •  İlkbaharda tohum ekimine başlanır.
  •  2 ay içerisinde fide 15-20 cm’ e ulaşır.
  • Fide başka araziye taşınır ve 2-3 ay süresince bakım yapılır.
  • Bitki 75 cm-1.5 m ulaşıp olgunlaştığında yaz aylarında hasadı yapılır.
  •  Ürün çeşidine göre kurutma yöntemi uygulanır.
  • Sapına ve yaprak kalitesine göre sınıflandırılıp balyalanır.

Toprak seçimi ve ekim aşaması tütün yetiştiriciliğinin belli başlı püf noktaları vardır, bunlar ürünümüzün kaliteli olması ve ederinin yüksek olması için elzemdir.

  • Tohumları, uygun topraklara ekmek.

Ekim bölgesini iyi seçmek gerekir çünkü bu seçim , ürünümüzün kalitesini ve aromasını doğrudan etkiler. Hastalık ve haşere kontrolü düzenli olarak yapılmalı ve buna yönelik önlemler alınmalıdır.Gübreleme ve sulama işlemi tohum çeşidine ve toprağa göre ciddi farklılık gösterir. Örneğin coğrafyamızda yetiştiriciliği en çok yapılan oryantal çeşidinde genelde gübreleme ve sulama yapılmaz. 

  • Fidyenin taşınması.

Bitki 15-20 cm’ lik fideler haline geldiğinde yatağından sökülür ve başka bir araziye taşınır , burda fidenin hazır olduğunu anlamanın altın kurallarından biri de bitki sapı parmağa dolandığında kırılmamasıdır, esnek olmasıdır. Bütün bu yetiştirme süreci ve aşamaları dikkatlice takip edilmeli ve ilerletilmelidir. Ülkemizde farklı bölgelerde ekimi yapılan tütünlerin çoğu, oryantal çeşidin alt varyanslarını oluşturur ve hepsinin kendine özgü karakterleri vardır.

  • Hasat Süreci: 

Bitkiler 2-3 ay içerisinde hasada hazırdır , yaprakları yeterince olgunlaştığında ve kurutma işlemleri için en iyi kondisyon yakalandığında hasat etmek önemlidir. Bitkinin hasat şekli türden türe değişir ve başlıca 2 tipi vardır.

  • Kurutma Aşaması: 

Bitkilerimiz hasat edildikten sonra kurutma aşamasına geçilir, bu sürecin idaresi de yine bitki türüne göre değişir ve işlemin sonunda tütünler kendine has aromalarına ve esanslarına sahip olurlar.

  • Sınıflandırma: 

Kurutma işlemleri tamamlandıktan sonra yapraklar sap pozisyonu ve kalitesine göre sınıflandırılır , balyalanır ve satışa hazırlanır. Satış zamanı geldiğinde yapraklar experler tarafından renk , doku ve aroma kalitesine göre derecelendirilir. Tütünümüzün tarlalardaki yolculuğu , satın alınması ve bölgedeki işleme fabrikasına doğru nakledilmesiyle birlikte sonlanır.