Hilmi GÜLTAY

Hilmi GÜLTAY

Midilli! 

10 Ağustos 2018 - 09:37

 

Rotamız bu kez Midilli Adası'ydı. Ailece, Ayvalık'tan Yunanistan'ın üçüncü büyük adası olan, Mitilini yani Midilli Adası'na feribot ile geçtik.                                                                                                                                                 Liman çıkışı otelimize geçtik. Bleu-Sea huzur dolu bir mekan. Türkçe bilen görevli, dostluk elçisi gibiydi ,yabancılık çekmedik.                                                                                                                                           Ertesi gün ise; gittiğimiz Molivos'ta sanki kamp kurmuştuk, tüm çevreye oradan ulaştık. Burası, doyamadığımız bir –Balıkçı köyü- olup huzur ve sağlık bulduk. Bu orta çağ köyünün tepe noktasında ki tarihi Kale ise; uzun yıllar öncesi köy halkının korsanlara karşı bir sığınma merkeziymiş.                                                                                                                                                     Midilli Adası'nın etrafındaki; derin ve masmavi sulardan sağlanan –Deniz Ürünleri-ile diğerleri de, Ege'ye özgü ve Egelilerin damak tadında yiyecekler olup, tedirginlik çekmedik. Diğer taraftan Çam ile Zeytin ağaçları; İnci Gerdanlık gibi tüm kıyı boyunca Ege'yi süslemekteydi.                                                                                                          **
Bu sahillerin vazgeçilmezi içkiler  –Damıtma usulü-ile elde edilip ilk kez Ege'de : İzmir ile İskendiriye de teknik olarak üretildikleri Tarihi belge ve bilgiler de yer almaktadır. Ancak (uzo) veya benzeri olarak bilinen bu içkilerin imalat ve tarifleri de gizli tutulmuştur. Oysa, sızan ve bilinen bazı kullanım tariflerine göre; Bu içkinin, yüzde yüz oranında olanı tavsiye edilir.Ve içenlerin buz kullanmamaları önerilir.Aksi halde, baş ağrısı ve mide rahatsızlığı verebilir.                                                                                                                       **
Adayı kaplayan Zeytin ağaçları sayesinde Yunanistan; Zeytin ve Zeytinyağı üretim ve ticaretiyle de ünlüdür.   
**
Adaların koyun ve çok sayıda keçi yetiştirmesiyle- Peynir üretimleri- olumlu seviyede değer kazanmıştır. İşte bunun en güzel örneği de -Feta Peyniri- dediğimiz Ege'ye özel bir peynir çeşidi dir.  
** 
Ege'nin dünyaca ünlü bir başka balık çeşidiyse; sardalya balığıdır. Kalloni Bölgesi de sardalyanın, dış pazarlara çıkış merkezidir. 
**
Adanın her yöresinde zengin çeşitleriyle bulunan; Kalamar-Ahtapot-İstakoz-Böcek-Karides ve nice deniz ürünlerinin yanı sıra üretimi yapılan değişik mezeler ile Midilli, dünya sıralamasında yer almaktadır. 
Ne de olsa bir başkadır Ege kıyıları! Özetlediğim bu yaşanmışlıklar, sanırım zihinlerinizde yer edecektir.                                                                                                                                                         Ancak; yakından takip ettiğim ve yazacak hiçbir olumsuzluk unsuru veya hata bulamadığım ve benim için yaşamın en önemli unsuru olan; trafik ise... Midilli tatilimin en lezzetli tarafıydı.                   Şen gittik yaslı döndük;                                                                                                                                               Uzunca bir mutlulukla süren günler ve gecelere rağmen; ülkemize dönüş yolunda mutluyduk. Ancak, güzel ülkemizden, hem çıkış öncesi hem de dönüş sonrası Ayvalık bize cehennem oldu.                                                                                                                                 **
Gidiş yönünde feribot iskelesine geldiğimizde uzun süre aracımızı bırakacak otopark aradık.
**
Dönüşte ise; limana bir dost ricasıyla bıraktığım aracıma çarpan ile derdimizi anlatacak ne bir yetkili ne de trafik polisi yoktu.                                                                                                                           Neyse... gittiğim yerlerde bunlara benzer olumsuzlukları görmediğim için daha çok üzüldüm. Fakat Ayvalık'ta görevli Gümrük memurunun yardımını da unutmadım.                                                                                                      
 Sonuç olarak; İzmir den dünyanın tüm ülkelerine her türlü araç ile ulaşım sağlanırken, karşımızdaki adaya gitmek için neden daha uzun yolu seçiyoruz. Neden İzmir-Midilli arası feribot yok? Her hafta Perşembe günleri Ayvalık pazarına gelen Midillilerin, İzmir'e gelmeleri neden engelleniyor? Bu bir turizm hizmeti mi yoksa ulaşım hizmeti mi, yoksa ağır yük taşımacılığı mıdır? 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum