Dünya süt gününün ardından…
Yusuf VANGÖL

Yusuf VANGÖL

Dünya süt gününün ardından…

27 Mayıs 2016 - 00:00

Sütün önemine dikkat çekmek amacıyla, Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 60 yıldır kutlanan Dünya Süt Günü, sözüm ona tarım ülkesi olan bizde 25 yıldır kutlanmakta…

Her yıl 21 Mayıs’ta kutlanan bu günün anlam ve önemi konusunda, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere, süt sektörünün temsilcileri, çeşitli etkinlikler düzenlemekte.

Bu yıl İzmir’de, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün düzenlemiş olduğu etkinlikler, adeta göz doldurdu.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; çocuklara süt içme alışkanlığı kazandırmak amacıyla, “ Her Gün Süt İçiyorum, Sağlıklı Büyüyorum Projesi ” kapsamında, Tarım İl Müdürlüğü kampüsünde “ Süt ve Çocuk Şenliği ” gerçekleştirdi.

İzmir Valisi, Bornova ve Bayraklı Kaymakamı, İl Milli Eğitim Müdürü ve İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanının katılımı ile gerçekleşen etkinliğe, öğrenciler ve veliler katıldı.

Proje kapsamında, el ilanları ile 250 bin çocuğa süt ile ilgili bilinçlendirme çalışması yapıldı. Bunun yanı sıra; 2 bin çocuğa İl Müdürlüğü personeli tarafından okullarında eğitimler verildi ve 30 ilçede düzenlenen, “ Süt ve Süt İçme Alışkanlığı ” temalı resim yarışmasında, dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nü, günün anlam ve önemini en iyi şekilde yansıtan bu etkinliği gerçekleştirdiği için bir ziraatçı olarak yürekten kutluyor ve bu güzel projeye katkı sağlayan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İzmir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne de ayrıca teşekkür ediyorum. 

Doğru dürüst süt içme alışkanlığı olmayan ülkemizde bu gibi projeler gerçekten çok önemli.

Zira biz ziraatçı ve gıdacıların, tam gıda adını verdiğimiz içme sütü; kişi başına yılda Avustralya’da 104 Kg, ABD’nde 89 Kg ve AB ülkelerinde 83 Kg tüketilirken, bizde ise ancak 24 Kg’ı bulabilmekte…

Peki, bu son derece değerli bir gıda olan sütün, ülkemizde fazla tüketilebilmesi ve üretimde istikrarın sağlanabilmesi için neler yapılmalı?

Çocuk ve gençlerin günde en az iki bardak süt içmeleri konusunda hazırlanacak olan spotlar, görsel ve yazılı medyada sıkça yer almalı ve bu reklamların finansmanı, Ulusal Süt Konseyi tarafından karşılanmalı. Okul Sütü Projesi kapsamında ilk ve orta öğretim okullarında içme sütü dağıtımına, aksatılmadan devam edilmeli. Başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere tüm belediyeler, İzmir Büyükşehir Belediyesinin başarıyla gerçekleştirdiği “ Süt Kuzusu”   projesini örnek alıp uygulamalı. Çiğ sütü fiyatları ile perakende süt fiyatları arasındaki farkın düşürülmesine yönelik politikalar uygulanmalı. Çiğ süt fiyatları, üreticileri mağdur etmeyecek şekilde belirlenmeli. Üreticinin, 1 litre çiğ süt ile en az 1,5 Kg yem alabilmesi sağlanmalı. Çiğ süt üreticilerinin kooperatifleşmesi desteklenmeli, bu amaçla Tire Süt Kooperatifi’nin izlediği yol örnek alınmalı.   Çiğ sütün toplanmasında kooperatifler etkin rol oynamalı. Gıda bilimi konusunda eğitim almamış kişilerin süt ve süt ürünleri konusunda, görsel ve yazılı medyada açıklamalar yapmasının önüne mutlaka geçilmeli. Başta birincil üretim noktaları olmak üzere, çiğ sütün depolandığı ve taşındığı yerler ile süt ve süt ürünlerinin işlendiği tüm tesislerin denetimi konusunda daha hassas davranılmalı. Ulusal Süt Konseyinin, üretici ve tüketici haklarını gerçek anlamda koruyacak bir yapıya kavuşması sağlanmalı.

Biz ziraatçı olarak, her yıl dünya süt günü nedeniyle yılmadan, usanmadan dile getirdiğim bu naçizane önerilerim, umarım dikkate alınır, uygulanır…

Bakalım, bekleyip göreceğiz…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum